Μαγειρική

Συνταγή: Ψωμί μακράς ωρίμανσης με ελιές και γλυκάνισο.

Του executive chef Παναγιώτη Παπαδάκη.

ΥΛΙΚΑ
500 γρ. και 1 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ¼ κ.γλ. αλάτι (βλ. Συμβουλές)
¼ κ.γλ. ξηρή μαγιά
300 γρ. νερό
2 κ.σ. ελαιόλαδο
70 γρ. πράσινες ελιές, χωρίς το κουκούτσι
70 γρ. ελιές Καλαμών, χωρίς το κουκούτσι
30 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό
20 γρ γλυκάνισο σκόνη
ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ (εξαρτήματα)
μεγάλο μπολ
πλαστική μεμβράνη κουζίνας
ταψί φούρνου
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάλτε τα 500 γρ. αλεύρι, το αλάτι, τη μαγιά, το νερό και το ελαιόλαδο το γλυκάνισο στον κάδο και ζυμώστε 3 λεπτά.
Μεταφέρετε τη ζύμη στο μπολ, καλύψτε με πλαστική μεμβράνη κουζίνας και αφήστε τη να φουσκώσει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για 20-24 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Στο μεταξύ, πλύντε και στεγνώστε τον κάδο. Βάλτε τις πράσινες ελιές και τις ελιές Καλαμών στον κάδο και ψιλοκόψτε 3 δευτερόλεπτα/ταχύτητα

4. Πασπαλίστε το ταψί του φούρνου με 1 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Πασπαλίστε την επιφάνεια εργασίας με το σιμιγδάλι. Μεταφέρετε τη ζύμη στην επιφάνεια εργασίας, χωρίς πολλές κινήσεις, και μοιράστε τις ψιλοκομμένες ελιές πάνω στη ζύμη. Σχηματίστε ένα καρβέλι και μεταφέρετε το στο ταψί του φούρνου. Σκεπάστε το εκ νέου και αφήστε το στην άκρη να φουσκώσει για 40 λεπτά. Προθερμάνετε το φούρνο στους 240°C.

Βάλτε το ταψί στην χαμηλή σκάλα του φούρνου και ψήστε για 20-25 λεπτά (240°C) ή μέχρι να χρυσίσει. Αφαιρέστε το από το φούρνο, μεταφέρετε το σε σχάρα και αφήστε το να κρυώσει.

Κόψτε το σε φέτες και σερβίρετε.

Προσοχή μερικά μυστικά ακόμα. Δεδομένου ότι αυτή η ζύμη παρασκευάζεται με λίγη μαγιά, χρειάζεται
περισσότερο χρόνο για να φουσκώσει, κάτι που έχει θετική επίδραση στη γεύση. Δεν έχει σημασία εάν θα αφήσετε τη ζύμη 20 ή 24 ώρες. Σε πολύ ζεστές μέρες μπορεί η ζύμη να υπερδιπλασιαστεί και να ξεφουσκώσει. Η ζύμη μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί. Απλά τη δουλεύετε λίγο και την αφήνετε να ξανά φουσκώσει για 30-40 λεπτά.

διάβασε και αυτό  Η Chiquita απολαμβάνει τις τελευταίες ημέρες του καλοκαιριού και γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα των Banana Lovers

Ανάλογα με τις προτιμήσεις σας, αυτό το ψωμί μπορεί να παρασκευαστεί με 1 ¼ κ.γλ. αλάτι ή με 1 ½ κ.γλ. αλάτι. Προσαρμόστε την ποσότητα ανάλογα με το πόσο αλμυρές είναι οι ελιές που θα χρησιμοποιήσετε.

Παναγιώτης Παπαδάκης.
Executive Chef italy kitchen and American, Internacional.
Facebook Comments Box

Απάντηση