Πολιτική

Η αποτίμηση της Συνόδου της Γρανάδας – Τι κέρδισε η Ελλάδα

Έντονες διεργασίες σε διπλωματικό επίπεδο, παρασκηνιακές διαβουλεύσεις αλλά και γκρίνια κυριάρχησαν στη Γρανάδα, όπου έλαβε χώρα η 3η Σύνοδος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με τον πρωθυπουργό να δίνει δυναμικό παρών μεταφέροντας τις θέσεις της Ελλάδας και παρεμβαίνοντας δυναμικά στα κρίσιμα θέματα της μετανάστευσης και των φυσικών καταστροφών που ολοένα και πυκνώνουν λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Η πρώτη συνεδρίαση της Πέμπτης σημαδεύτηκε από την απουσία των ηγετών της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν, με τις εξελίξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο, το θέμα δεν έτυχε της προσοχής που αναμενόταν και η Σύνοδος είχε μάλλον… χλιαρά αποτελέσματα, γεγονός που διεφάνη και από την ξαφνική ακύρωση της συνέντευξης τύπου που ήταν προγραμματισμένη. Στο χθεσινό προπαρασκευαστικο ευρωπαϊκό συμβούλιο ενόψει του τακτικού το Δεκέμβριο στο επίκεντρο βρέθηκε το μεταναστευτικό με την Ουγγαρία και την Πολωνία να κρατούν σκληρή στάση, γεγονός που ενόχλησε τα υπόλοιπα κράτη – μέλη.

Ανάγκη για ευρωπαϊκή στήριξη στις χώρες – υποδοχείς

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε την πρόοδο που έχει συντελεστεί με το σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου, ωστόσο επανέλαβε ότι απαιτείται μεγαλύτερη ευρωπαϊκή στήριξη στις χώρες της πρώτης γραμμής, δηλαδή στις χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ηπείρου και δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις, όπως η Ελλάδα.

Παράλληλα ζήτησε αύξηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το μεταναστευτικό, ώστε να στηριχθούν αφενός οι χώρες που δέχονται τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές πιέσεις και αφετέρου εκείνες από την πλευρά τους να μην εργαλειοποιούν το θέμα και να κλείνουν τη στρόφιγγα των ροών.

«Ναι» στη διεύρυνση υπό όρους

Στην παρέμβασή του για τις υπό ένταξη στην Ε.Ε. χώρες ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πρέπει να ισχύουν οι ίδιοι κανόνες για όλους, χωρίς δηλαδή γεωπολιτικές προτεραιότητες, επισήμανε ότι δεν είναι δυνατόν να γίνονται εκπτώσεις στην τήρηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και εστίασε στην οικονομική διάσταση του ζητήματος της διεύρυνσης, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί οι φτωχές χώρες να συμπαρασύρουν όλο το οικοδόμημα, καθώς υπάρχουν κρίσιμες δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως η κοινή αγροτική πολιτική, που δεν πρέπει να διαταραχθούν.

διάβασε και αυτό  Kόντρες στην βουλή μεταξύ Τσίπρα και Μητσοτάκη για επιστολές και ρούτερ

Επιπλέον κονδύλια για τις φυσικές καταστροφές

Την πρόταση να στηριχθούν οι χώρες που αντιμετωπίζουν φυσικές καταστροφές, όπως η Ελλάδα αλλά και αν υπάρχει οικονομική μέριμνα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης ανέπτυξε ο πρωθυπουργός στην παρέμβασή του, ζητώντας να προστεθούν τουλάχιστον 2,5 δις στο ταμείο αλληλεγγύης, το οποίο έχει στερέψει. Πρόσθεσε δε ότι στο πλαίσιο της αναθεώρησης του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου η νέα ευρωπαϊκή «αρχιτεκτονική» που θα χαραχτεί θα πρέπει να έχει εντονότερο το στοιχείο της δημοσιονομικής ευελιξίας για να αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος αλλά και να γίνουν πρόσθετες επενδύσεις που θα ενισχύσουν τη στρατηγική αυτονομία της Ε.Ε.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι τόνιζαν στο vradini.gr ότι μπορεί στο κοινό ανακοινωθέν να μην συμπεριελήφθη το μεταναστευτικό, ωστόσο οι συζητήσεις προχωρούν και ωριμάζουν καθώς πρόκειται για ένα ακανθώδες θέμα, για το οποίο απαιτείται ειδική διαχείριση με έμφαση στις χώρες – υποδοχείς. Παράλληλα, επισήμαναν ότι οι παρεμβάσεις του πρωθυπουργού ήταν καίριες και αυτό θα διαφανή το Δεκέμβριο όπου οι χώρες- κράτη μέλη θα κληθούν να πάρουν αποφάσεις σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα γεωπολιτικής σημασίας.

Facebook Comments Box

Απάντηση