Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους διεξήχθη στη Βουλή η συζήτηση για το κράτος δικαίου και τη λειτουργία των θεσμών, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη να ανταλλάσσουν σκληρές πολιτικές αιχμές.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, επισημαίνοντας την ανάγκη για ευρύτερες θεσμικές συναινέσεις και σημειώνοντας ότι στόχος είναι η επίτευξη συμφωνιών με διευρυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Η αντιπαράθεση κορυφώθηκε στη δευτερολογία, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στον Νίκο Ανδρουλάκη τόνισε χαρακτηριστικά ότι «δεν εκβιαζόμαστε από κανέναν», υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση λογοδοτεί αποκλειστικά στον ελληνικό λαό και απορρίπτοντας κάθε σενάριο πολιτικού εκβιασμού ή πίεσης από συμφέροντα.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συνταγματική αναθεώρηση που αναμένεται να ξεκινήσει εντός Μαΐου, η οποία θα περιλαμβάνει περίπου 25 άρθρα, με βάση παλαιότερη πρόταση της Νέας Δημοκρατίας. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται, μεταξύ άλλων, το άρθρο 16 για την ανώτατη εκπαίδευση, καθώς και ζητήματα που σχετίζονται με τη στέγη και την πρόσβαση των φοιτητών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε επίσης τη σεναριολογία περί πρόωρων εκλογών, υποστηρίζοντας ότι η εκλογική διαδικασία θα πραγματοποιηθεί κανονικά το 2027, ενώ κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι υιοθετεί ρητορική που ευθυγραμμίζεται με ακραίες πολιτικές φωνές.

Αναφορά έγινε και στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, με τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίζει ότι δεν τίθεται ζήτημα αποχώρησης της Ελλάδας από τον θεσμό, επισημαίνοντας ότι οι θεσμικές διαδικασίες πρέπει να συνεχιστούν χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Ανδρουλάκης άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για θεσμική και αξιακή κρίση, ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για το ύφος της πολιτικής αντιπαράθεσης, σημειώνοντας ότι η στάση του παραπέμπει σε τοξικό δημόσιο λόγο.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε επίσης σε ζητήματα λειτουργίας θεσμών και δημοκρατικών εγγυήσεων, θέτοντας ερωτήματα για την κατάσταση της Δικαιοσύνης και τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, ενώ έκανε λόγο για ανάγκη λογοδοσίας και διαφάνειας.

Η συζήτηση στη Βουλή αναμένεται να αποτελέσει προοίμιο μιας περιόδου έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης, με τη συνταγματική αναθεώρηση και τα θεσμικά ζητήματα να βρίσκονται στο επίκεντρο των εξελίξεων των επόμενων μηνών.

Από Newsroom

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *