Άποψη

Ο Ειδικευόμενος Ιατρός, Δούλος της Κοινότητας

*Το παρακάτω κείμενο είναι προϊόν προσωπικής παρατήρησης και δεν πρέπει να εκληφθεί ως επίθεση προς οποιαδήποτε κατεύθυνση*

Είμαι ειδικευόμενη ιατρός στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας.  Εδώ και κάποιο καιρό ψάχνω μία δεύτερη δουλειά, μερικής απασχόλησης. Υπάρχουν όμως τα εξής ζητήματα που δεν μου επιτρέπουν να προχωρήσω.

Ως ειδικευόμενη ιατρός, έχω υπογράψει ένα “χαρτάκι” στο Δημόσιο -λεγόμενο σύμβαση- το οποίο αναφέρει :

“Η προσλαμβανόμενη με την πιο πάνω αντιμισθία υποχρεούται να εργάζεται για την εκτέλεση των εργασιών που της ανέθεσαν κατά το ωράριο που ισχύει για τους γιατρούς του ΕΣΥ άρθρο 2 Ν. 3754/2009, δηλαδή 7 ώρες ημερησίως επί 5νθήμερης εβδομάδας ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ, ΕΦΗΜΕΡΙΑΣ κ.λπ.”

Επομένως, αυτό που αναγράφεται στη σύμβαση ανοίγει ένα παραθυράκι ώστε εάν κάποιος (Ποιος😉 κρίνει ότι η κλινική χρειάζεται επιπλέον προσωπικό, πέρα από τους ειδικευόμενους οι οποίοι ήδη εφημερεύουν, μπορεί να απασχολήσει άτομο που έχει τελειώσει τη βάρδια του. Κάπως έτσι, πολύ εύκολα, οι 7 ώρες γίνονται 15.

Στη συνέχεια η σύμβαση αναφέρει: “Για την κανονική άδεια της προσλαμβανόμενης ισχύουν οι διατάξεις του Ν.1346/83 και 2194/94”. Δεν γίνεται, δηλαδή, συγκεκριμένη αναφορά στο ζήτημα, αλλά παραπέμπει τον εργαζόμενο σε νόμους και διατάξεις που πρέπει να ψάξει μόνος του προκειμένου να ενημερωθεί. Επίσης, δεν αναφέρεται πουθενά ότι ο ειδικευόμενος ιατρός υποχρεούται να πάρει ρεπό και ότι οι ώρες εργασίας ανά εβδομάδα δεν επιτρέπεται να υπερβούν «το απόλυτο όριο των εξήντα (60) ωρών -συμπεριλαμβανομένων των εφημεριών»  (άρθρο 3, 4α,  του Ν. 4498/2017).

Και αναρωτιέμαι… Γιατί δεν αναγράφεται αυτό στη σύμβαση του ειδικευόμενου ιατρού; Ακόμα και κάποιος που θα ψάξει και θα ενημερωθεί για τα δικαιώματά του, αν δεν ακολουθήσει την τακτική των άγραφων παράνομων υπερωριών, θα υποστεί και τις αντίστοιχες άγραφες συνέπειες.

διάβασε και αυτό  Νέα κριτική βιβλίου - ΕΣΩΤΕΝΤΡΙΣΜΟΣ

Εάν κανείς όμως χρειάζεται μία δεύτερη δουλειά τι συμβαίνει; Η σύμβαση δεν αναφέρει εάν μπορεί να εργαστεί ή αν απαγορεύεται. Πρέπει να μαντέψει ή να ψάξει δικηγόρο;

Υπάρχει ένα ΦΕΚ 143, τεύχος Α της 7ης Οκτωβρίου 1983 Νομός 1397, ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ Άρθρο 3, το οποίο ποιητικά λέει:

«Οι ειδικευόμενοι απαγορεύεται να ασκούν ελεύθερο επάγγελμα, εκτός από αυτά που έχουν σχέση με συγγραφική ή καλλιτεχνική δημιουργία. Επίσης απαγορεύεται να κατέχουν οποιαδήποτε δημοσιά ή ιδιωτική θέση»

Κι εγώ, η Αλεξανδρίνα Νίκοβα ειδικευομένη ιατρός, ρωτάω: εάν ένας απλός ειδικευόμενος ιατρός του ΕΣΥ χρειάζεται επιπλέον εισόδημα πρέπει να ζητήσει χρήματα από τους ασθενείς του ή να παρακαλέσει τους εργαζομένους του ΕΣΥ για να βρίσκεται στην οργανική του θέση; Βάσει της νομοθεσίας αυτό είναι το μόνο που θα μπορούσε να κάνει… Να απασχολείται ο ειδικευόμενος πέραν του ωραρίου του, χωρίς επιπλέον απολαβές, για να καλύψει τις ανάγκες της κλινικής είναι νόμιμο.  Ποιος όμως θα καλύψει τις ανάγκες του κάθε ειδικευόμενου; Κάποιοι έχουν οικογένεια, παιδιά, άρρωστους γονείς ή οικονομικές δυσκολίες. Ποιος θα καλύψει νόμιμα αυτή την ανάγκη;

 

άρθρο της Αλεξανδρίνας Νίκοβα

Facebook Comments Box



Ακολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Γράφει η Τασσώ Γαΐλα. Επιχείρηση ΝΙΚΗ είναι η κωδική ονομασία…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: