ΕλλάδαΟμογένεια

Το καλοκαίρι πάμε Ελλάδα δηλώνουν οι AHEPA

Ο δικηγόρος και ύπατος πρόεδρος της AHEPA παγκοσμίως, έκλεισε στις 6 Ιουλίου, το δεύτερο χρόνο της «περιπετειώδους αλλά και ιστορικής» θητείας του, η οποία συνέπεσε με μια θανατηφόρα πανδημία, αλλά και με μια ιστορική επέτειο, για το έθνος μας και για όλο τον κόσμο, τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του ’21. Οπως φαίνεται, ο Ικαριώτης πρόεδρος έχει κληρονομήσει όλα τα καλά στοιχεία από το νησί του, με την ψυχραιμία να κυριαρχεί στο DNA του, που τον βοήθησε να συντονίσει την πανδημία, παρέχοντας φροντίδα σε όλο τον κόσμο, μέσω της πρωτοβουλίας AHEPA Capital Cares, με την απόλυτη συνεργασία πολλών τμημάτων της οργάνωσης σε διεθνές επίπεδο, και τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση, με ένα κύκλο εκδηλώσεων στις 25 περιφέρειες και στα 500 τμήματα της AHEPA, ο οποίος θα κλείσει θριαμβευτικά με την ετήσια ιστορική συνάντηση της οργάνωσης, που φέτος τιμητικά θα γίνει από τις 24-31 Ιουλίου στην Ελλάδα. Γεννημένος στο Camden, στο Delaware Valley, στη Μητροπολιτική περιοχή της Φιλαδέλφεια, έκανε το πρώτο ταξίδι του στην Ικαρία όταν ήταν πέντε χρονών, το οποίο και σφράγισε ανεξίτηλα την ελληνική του ταυτότητα, την αίσθηση του καθήκοντος και τη μετέπειτα πορεία του, να προβάλει τον Ελληνισμό και να προωθήσει την ελληνική παιδεία, τα εθνικά μας θέματα και τη φιλανθρωπία. Ο παππούς του ήταν ο άνθρωπος, που με μια φράση του καλλιέργησε τον σπόρο της ευθύνης στην παιδική του αντίληψη για την πατρίδα του. «Τώρα που όλοι πήγατε στην Αμερική θα ξεχάσετε τις ρίζες μας, τη γλώσσα μας, την Ορθοδοξία μας». «Γιατί το λες αυτό παππού;». «Γιατί παιδί μου, εμείς εδώ κρατάμε τον Ελληνισμό και έχουμε δώσει το αίμα μας γι’ αυτόν». Οταν το άκουσε αυτό ο πεντάχρονος Γιώργος του είπε: «Οχι παππού… δεν θα ξεχάσουμε».

Ας μην πάρουμε όμως τη χαρά και τον ενθουσιασμό από τον εξαιρετικό συνομιλητή και υπερδραστήριο ύπατο πρόεδρο της AHEPA και ας τον αφήσουμε να μας περιγράψει ο ίδιος την «Ελλάδα μέσα του» και το έργο της AHEPA για τα «200 χρόνια», η οποία παραμένει σταθερή στην προάσπιση του Ελληνισμού και της ελληνικής κληρονομιάς.

Κύριε Χωριάτη, συμβιώνετε 30 χρόνια μαζί με την AHEPA και σήμερα είστε ύπατος πρόεδρος και ένας σύγχρονος αγωνιστής για θέματα που αφορούν την Ομογένεια, την Ελλάδα, την αρχαία ελληνική κληρονομιά και τη θρησκεία μας. Oλα αυτά ξεκίνησαν από μια υπόσχεση που δώσατε στον παππού σας;

Μετά την υπόσχεση αυτή δημιουργήθηκε μέσα μου η τρελή επιθυμία να είμαι Ελληνας. Με όλα όσα μου είπε ο παππούς μου για την ιστορία μας, τους ανθρώπους που έχασαν την ζωή τους για να συνεχιστεί και τη σημαντική επιρροή στον σύγχρονο πολιτισμό της πολιτιστικής κληρονομιάς της αρχαίας Ελλάδας, δεν είχα άλλη επιλογή, από το να γίνω «υπηρέτης» αυτού του πολιτισμού που γέννησε την Δημοκρατία, για την οποία θυσιάστηκαν πολλοί και την κορυφαία αθλητική διοργάνωση του πλανήτη, τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τον παγκόσμιο αθλητισμό. Οταν μπήκα στην AHEPA το συναίσθημα που με κυρίευσε και παραμένει μέσα μου ήταν να στείλουμε το φως του πολιτισμού μας παντού και να συνειδητοποιήσουν όλοι το μεγαλείο του. Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν καν, ότι ακόμα και η δραματουργική δομή των ταινιών του Χόλιγουντ, έχει τις ρίζες της στο αρχαίο ελληνικό δράμα!

διάβασε και αυτό  Ο νέος νόμος για την Κυριακάτικη εργασία

 

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας υποστηρίξατε την Ελλάδα. Μιλήστε μας γι’ αυτό…

Εχουμε δώσει μεγάλη βοήθεια στα νοσοκομεία μας, συμπεριλαμβανομένου του «Ευαγγελισμού» στην Αθήνα, για το οποίο μάλιστα μαζέψαμε 200.000 ευρώ, για να κτιστεί ένας χώρος νοσηλείας για τραυματίες από τις πυρκαγιές στην Ελλάδα, καθώς και το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη για την πανδημία. Έχουμε επίσης χρηματοδοτήσει έρευνα για τον Covid-19, ώστε να βοηθήσουμε τους Ελληνες επιστήμονες να βρουν τρόπους περιορισμού του ιού.

Τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του ’21 αποτελούν ένα μεγάλο ιστορικό γεγονός για την AHEPA. Πείτε μας μέσα από ποια θεματολογία προσεγγίσατε την επέτειο αυτή;

Ασχοληθήκαμε περισσότερο με το κομμάτι που αφορά τις σχέσεις Ελλάδας – Αμερικής και κάποιους από τους Αμερικανούς επιφανείς φιλέλληνες, που ο άνεμος της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 τους συνεπήρε. Οι άνθρωποι αυτοί έγραψαν, επηρέασαν πολιτικές, μάζεψαν χρήματα για τον αγώνα. Κάποιοι ταξίδεψαν μήνες, άφησαν την καλή ζωή τους, έφτασαν στην Ελλάδα και μπήκαν στο αγώνα. Η εκστρατεία της AHEPA, από τις αρχές του έτους, ήταν να επισκεφτεί διάφορες περιοχές και να κάνει έρευνα για αυτούς τους ανιδιοτελείς αγωνιστές. Ξεκινήσαμε τη διαδρομή μας με ένα αφιέρωμα στον Δρα Samuel Gridley Howe (Δρ Σάμιουελ Γκρίντλεϊ Χάου) στο Ρόουντ Αϊλαντ και τη Βοστώνη, τον μεγαλύτερο φιλέλληνα απεσταλμένο από το Φιλελληνικό Κομιτάτο της Βοστώνης, που πήρε μέρος στον ελληνικό Αγώνα σαν πολεμιστής και σαν γιατρός. Μετά κάναμε εκδήλωση στην Ανάπολη του Μέριλαντ, για να αποτίσουμε φόρο τιμής στον John M. Allen (Τζον Μ. Αλεν), Αμερικανό φιλέλληνα, πλοίαρχο του ναυτικού στη χώρα του και στενό φίλο του θρυλικού Λαφαγιέτ. Ήρθε και αυτός στη χώρα μας τον Δεκέμβριο του 1824, συστημένος από το Φιλελληνικό Κομιτάτο της Νέας Υόρκης. Κάναμε την αναπαράσταση του Ελληνικού Χορού της 27ης Φεβρουαρίου 1827, στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο της Αστόριας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο Παρκ και μας δόθηκε η δυνατότητα να μεταδώσουμε το μήνυμα στην ευρύτερη κοινότητα, για τον ρόλο που διαδραμάτισε η Ελλάδα και οι ΗΠΑ. Μια άλλη πολύ μεγάλη εκδήλωση ήταν ο φόρος τιμής στον Δημήτριο Υψηλάντη στην πόλη Ipsilanti του Μίσιγκαν, όπου και αφιερώσαμε το πρώτο μας δημόσιο έργο, μια προτομή του Υψηλάντη από τον Ελληνα γλύπτη Χριστόφορο Νάστο. Η αρχική ονομασία της πόλης Woodruff’s Grove έγινε Ipsilanti, γιατί οι φιλέλληνες κάτοικοί της αποφάσισαν ότι ήθελαν να τιμήσουν έναν από τους μεγάλους ήρωες της Ελλάδας, που τους έδωσαν την ιδέα να ζουν ελεύθεροι. Μεταξύ πολλών άλλων εκδηλώσεων, συμμετείχαμε επίσης σε μια έκκληση για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο, στον Παρθενώνα της πόλης Νάσβιλ του Τενεσί και τιμήσαμε τους πεζοναύτες στο Fort Mifflin της Φιλαδέλφειας, όπου πριν 200 χρόνια συγκεντρώθηκαν χρήματα, για να βοηθήσουν την Ελλάδα.

διάβασε και αυτό  Αυστραλία: Ένα πλοίο με 16.000 πρόβατα και βοοειδή εγκαταλείφθηκε αβοήθητο στην θάλασσα

Τι σημαίνει για σας προσωπικά, αλλά και για την AHEPA, ότι ο κύκλος της επετείου για τα 200 χρόνια θα κλείσει στην Αθήνα;

Θεωρώ, πως αυτή η συνάντηση είναι μεγαλειώδης. Εχουμε κινητοποιηθεί οι 25 περιφέρειες και τα 500 τμήματα που έχουμε στον κόσμο, ώστε αυτό το συνέδριο να είναι ιδιαίτερα επιτυχημένο, γιατί θα ασχοληθούμε με τρία πολύ μεγάλα και ιστορικά θέματα, εκ των οποίων το πρώτο και πλέον σημαντικό είναι η επέτειος των 200 χρόνων, που καθόρισε και την απόφασή μας να κάνουμε το συνέδριο στην Ελλάδα τιμής ένεκεν. Το δεύτερο μεγάλο και διηνεκές θέμα μας είναι το πώς θα υπεραμυνθούμε για να διασώσουμε τον πολιτισμό και τη γλώσσα μας και το τρίτο είναι να προγραμματίσουμε τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση της AHEPA, που συμπίπτει με την ίδρυση της Αρχιεπισκοπής της Αμερικής.

 

Ο Υπατος πρόεδρος της ΑΗΕΡΑ Γιώργος Χωριάτης και η Ανωτάτη πρόεδρος των «Θυγατέρων της Πηνελόπης» Σίλια Κασμάρσκι σε πρόσφατη συνεδρίαση.

 

Από την περιγραφή σας η συνάντηση αυτή φαίνεται να σηματοδοτεί και μια ιδιαίτερα ενωτική συμπόρευση.

Ασφαλώς. Είναι το πιο μεγάλο πρόγραμμα που έχει γίνει στην Ελλάδα. Εχουμε καλέσει Ελληνες και φιλέλληνες από την Ευρώπη, τον Καναδά, την Κύπρο, την Κωνσταντινούπολη. Θα γιορτάσουμε όλοι μαζί. Θα δούμε τον Παρθενώνα. Θα ακούσουμε τα κύματα της θάλασσάς μας, θα πάμε με τους «αδελφούς» που εμείς επιλέξαμε στα χωριά μας. Αυτό το μεγάλο βαπόρι ελπίδας, η AHEPA, έρχεται στην Αθήνα, την μάνα όλου του κόσμου, την φωλιά της Δημοκρατίας. Εχουμε καλέσει και θα τιμήσουμε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο Β’, τον δήμαρχο Αθηναίων κ. Μπακογιάννη, τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, την πρόεδρο της Δημοκρατίας κα Σακελλαροπούλου, τον πρόεδρο της Κύπρου κ. Αναστασιάδη, τον πρέσβη της Αμερικής κ. Πάιατ, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer κ. Αλμπερτ Μπουρλά και πολλούς άλλους. Θα συνεχίσουμε ενωμένοι να ενεργούμε σαν αγωγοί μεταξύ Ελλάδας και Δύσης και να καταπολεμούμε τον πολεμική των εχθρών μας, για τις ελληνικές κλασικές σπουδές στα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα, καθώς και τον αγώνα μας για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Το φιλανθρωπικό μας έργο ήταν και θα παραμείνει σταθερό για να βοηθήσουμε τους νέους και όποιους χρειάζονται τη βοήθειά μας.

διάβασε και αυτό  Aπό τη Δευτέρα δωρεάν self test για εμβολιασμένους και μη

Τι σχεδιάζετε μόλις επιστρέψετε από την Αθήνα;

Οταν όλοι επιστρέψουμε στα σπίτια μας μετά τη συνεδρίαση και αφού πρώτα επισκεφτούμε τα χωριά μας, θα κάνουμε δυο πολύ μεγάλες εκδηλώσεις τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο. Ολα τα τμήματα της AHEPA, θα βοηθήσουμε στην επιτυχή πραγμάτωση του Congressional Banquet στην Ουάσιγκτον και τα θυρανοίξια του Ιερού Ναού και Προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν του Μανχάταν, τα οποία θα τελέσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, που θα έρθει στην Αμερική τον Οκτώβριο, για να παραστεί και στο Congressional Banquet.

Facebook Comments Box

Απάντηση