ΕλλάδαΟικονομίαΠολιτική

Στην αντεπίθεση η κυβέρνηση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Τι επιστρατεύεται;

Η νέα ψηφιακή πραγματικότητα ήρθε για να μείνει και το κακό για πολλούς είναι ότι κανείς δεν μπορεί να την ξεγελάσει.

Τους 100.000 πλησιάζουν οι πολίτες που έχουν κατεβάσει την εφαρμογή της ΑΑΔΕ appodixi και οι καταγγελίες για παρανομίες και ανυπακοή στους νόμους έρχονται βροχή σε καθημερινή βάση.

Η ακρίβεια, η οικονομική κρίση και η αβεβαιότητα που κυριαρχεί στην Αγορά ωθούν πολλούς επιχειρηματίες να σκέφτονται πως θα την βγουν από την πίσω πόρτα για να κερδίσουν περισσότερα χρήματα.

Οι υψηλοί φόροι, η πτώση της καταναλωτικής κίνησης και η κραυγαλέα μείωση των εσόδων έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο χιλιάδες επιχειρηματίες, κάνοντας την παρανομία συνηθισμένη και αναπόφευκτη οδό για να επιβιώσουν.

Αποδείξεις «μαϊμού» και περίεργα πειράγματα στις ταμειακές μηχανές είναι ένα από τα συχνά φαινόμενα.

Η νέα ηλεκτρονική εφαρμογή έχει ήδη ενεργοποιηθεί ελέγχοντας τη γνησιότητα των αποδείξεων στους φορολογούμενους  και έχει τσακώσει σχεδόν 25.000 ψεύτικες αποδείξεις και ύποπτες συναλλαγές.

Οι περιπτώσεις, όπου άλλα δηλώνονται στο ηλεκτρονικό σύστημα, άλλα πληρώνει ο πελάτης και άλλα ισχύουν αυξάνονται και πληθαίνονται, ενώ όλοι πελάτες όταν δουν ότι κάτι δεν πάει καλά κάνουν καταγγελίες.

Η άκρατη παραβατικότητα που παρατηρείται έχει βάλει σε σκέψεις να κατατεθεί στη Βουλή διάταξη που θα προβλέπει την χρηματική αμοιβή σε όποιον προχωρά σε καταγγελίες για μαϊμού αποδείξεις.

Μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2022 έχουν προθεσμία οι επιχειρήσεις να συμμορφωθούν με τους κανόνες και να διαβιβάσουν στη φορολογική διοίκηση τα στοιχεία των αποδείξεων που εκδίδουν μέσω των ταμειακών μηχανών.

Ακόμα και εάν η απόδειξη πληροί τα κριτήρια της νομιμότητας, εάν δεν διαβιβάζεται στο myDATA θα προβλέπονται ποινικές κυρώσεις και τα πρόστιμα θα είναι τσουχτερά. .

διάβασε και αυτό  Αλλάζουν σχεδόν τα πάντα στα Ψυχιατρικά Τμήματα των Δημόσιων Νοσοκομείων. Η νέα εγκύκλιος

Όσον αφορά στα λουκέτα, αναστέλλεται άμεσα για 48 ώρες, η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος εφόσον από τον ίδιο μερικό επιτόπιο φορολογικό έλεγχο διαπιστώνεται είτε:

α) η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση πλέον των 10 προβλεπόμενων παραστατικών πώλησης, ή, ανεξαρτήτως του πλήθους αυτών, ότι η αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών για τα οποία δεν εκδόθηκε παραστατικό πώλησης ή αυτό εκδόθηκε ανακριβώς υπερβαίνει τα 500 ευρώ είτε

β) η μη διαβίβαση στην ΑΑΔΕ πλέον των 10 στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (ΦΗΜ), ή, ανεξαρτήτως του πλήθους αυτών, η μη διαβιβασθείσα αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών υπερβαίνει τα 500 ευρώ.

Εάν, εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους από τη διαπίστωση των ως άνω παραβάσεων, διαπιστωθεί εκ νέου, από τον ίδιο μερικό επιτόπιο έλεγχο, η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον 3 παραστατικών πώλησης ή η μη διαβίβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΦΗΜ) της ΑΑΔΕ τουλάχιστον 3 στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω ΦΗΜ, ανεξαρτήτως αξίας αυτών, στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος αναστέλλεται αμελλητί για 96 ώρες.

Σε κάθε επόμενη διαπίστωση από τον ίδιο μερικό επιτόπιο έλεγχο των παραβάσεων εντός 2 φορολογικών ετών από τη διαπίστωσή τους σε οποιαδήποτε επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος αναστέλλεται αμελλητί για 10 ημέρες.

Από ό,τι φαίνεται, τα λουριά και τα περιθώρια για αισχροκέρδειες στενεύουν.

 

Facebook Comments Box

Απάντηση