Η γονιδιακά επεξεργασμένη ντομάτα μπορεί να καταπολεμήσει τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις

Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ ενέκριναν μια νέα μοβ ντομάτα, γενετικά κατασκευασμένη ώστε να είναι γεμάτη με αντιοξειδωτικά και ανθοκυανίνες. Το φρούτο θα ξεκινήσει να πωλείται το 2023.

Η Norfolk Plant Sciences (NPS) είναι μια εταιρεία spinout από το John Innes Centre και το The Sainsbury Laboratory, δύο κορυφαία ερευνητικά ινστιτούτα στον κόσμο που εδρεύουν στο Norwich Research Park, στην Ανατολική Αγγλία. Οι καθηγητές Cathie Martin και Jonathan Jones ίδρυσαν την NPS ως την πρώτη εταιρεία γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Από το 2008, εργάζονται για την εμπορευματοποίηση της έρευνάς τους σε φυτά με ενισχυμένες ενώσεις που παρέχουν υγεία.

Αυτόν τον μήνα, το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA) ενέκρινε τη « Big Purple Tomato » της εταιρείας – ένα νέο φρούτο, γενετικά τροποποιημένο για να αλλάζει τόσο το χρώμα όσο και το θρεπτικό του περιεχόμενο. Σε μια Ανασκόπηση Κανονιστικής Κατάστασης που δημοσιεύθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου, η Υπηρεσία Επιθεώρησης Ζώων και Φυτών του USDA επιβεβαίωσε ότι «καθόρισε ότι [η] τροποποιημένη ντομάτα είναι απίθανο να ενέχει αυξημένο κίνδυνο παρασίτων στα φυτά σε σχέση με το συγκρίσιμό της».

Σύμφωνα με αυτή την απόφαση, η μωβ ντομάτα δεν υπόκειται πλέον σε κανόνες που περιορίζουν την «Κίνηση των Οργανισμών που Τροποποιούνται ή Παράγεται μέσω Γενετικής Μηχανικής». Αυτό σημαίνει ότι οι οικιακές παραγωγοί των ΗΠΑ θα πρέπει να μπορούν να αγοράζουν σπόρους και να καλλιεργούν την ενισχυμένη ντομάτα από την άνοιξη του 2023. Εκατοντάδες δυνητικοί πελάτες έχουν ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον τους μέσω του ιστότοπου Big Purple Tomato.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Biotechnology με κριτές έδειξε ότι τα ποντίκια που τρέφονταν με δίαιτα συμπληρωμένη με ντομάτες υψηλής περιεκτικότητας σε ανθοκυανίνη πέτυχαν σημαντική παράταση της διάρκειας ζωής.

διάβασε και αυτό  Ο Καθηγητής Γιώργος Ελευθεριάδης με του φοιτητές του Τορόντο ανακάλυψε δυνατότητα ενίσχυσης wifi

 

Πρόσθετες μελέτες έχουν δείξει ότι τόσο τα αντιοξειδωτικά όσο και οι ανθοκυανίνες μπορούν να μειώσουν τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου, να βελτιώσουν την καρδιαγγειακή λειτουργία και να βελτιώσουν την υγεία και την ευεξία. Εργαστηριακές μελέτες δείχνουν επίσης ότι αυτές οι υγιείς ενώσεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS).

Η έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές περιελάμβανε μακρά αναμονή. Η ομάδα NPS ανέπτυξε την πρώτη της ντομάτα το 2008, χρησιμοποιώντας έναν ακριβή γενετικό διακόπτη “on” που προέρχεται από ένα βρώσιμο λουλούδι, το snapdragon .

«Αυτό είναι φανταστικό, ποτέ δεν πίστευα ότι θα έβλεπα αυτή τη μέρα», είπε η καθηγήτρια Μάρτιν, η οποία έχει λάβει πολλά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις για τη δουλειά της, συμπεριλαμβανομένου ενός MBE από τη Βασίλισσα το 2013. «Είμαστε τώρα ένα βήμα πιο κοντά στο όνειρό μου μοιράζομαι υγιεινές μοβ ντομάτες με τους πολλούς ανθρώπους που ενθουσιάζονται να τις φάνε».

«Όταν η Κάθι και εγώ ιδρύσαμε την NPS πριν από σχεδόν 15 χρόνια για να φέρουμε στην αγορά μοβ ντομάτες που προάγουν την υγεία, γενετικά ενισχυμένες, ποτέ δεν πιστεύαμε ότι θα χρειαζόταν τόσο πολύς χρόνος για να λάβουμε την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών», δήλωσε ο καθηγητής Jonathan Jones του εργαστηρίου Sainsbury. «Αυτή είναι μια ημέρα με κόκκινο γράμμα για τη βελτίωση της καλλιέργειας με την έγκριση ενός ευεργετικού προϊόντος από το USDA, μετά από προσεκτική εξέταση ενός λεπτομερούς φακέλου πληροφοριών που περιγράφει τις ιδιότητές του.

«Ανυπομονούμε επίσης για λογικά ρυθμιστικά πλαίσια για τέτοια προϊόντα στο Ηνωμένο Βασίλειο και αποτελεσματικές μεθόδους για την προστασία των μεγάλων καλλιεργειών μας από ασθένειες, χρησιμοποιώντας γενετική αντί για χημεία».

διάβασε και αυτό  Βραβείο τεχνολογίας σε πρόσφυγες-μαθητές στην Ελλάδα

«Το γλυκόπικρο είναι ότι οι ντομάτες θα πωλούνται στην Αμερική και όχι στο Ηνωμένο Βασίλειο», πρόσθεσε ο καθηγητής Μάρτιν. “Αλλά το θετικό είναι ότι εστιάζοντας στους οικιακούς καλλιεργητές, θα είμαστε προσανατολισμένοι στον καταναλωτή και θα μπορούμε να λάβουμε σχόλια και ενδιαφέρον που απαιτούνται για την ανάπτυξη άλλων προϊόντων.”

«Αυτή η απόφαση δείχνει πώς οι ενημερώσεις στο ρυθμιστικό πλαίσιο του USDA θα επιτρέψουν σε ανεξάρτητους επιστήμονες και μικρές εταιρείες να αναπτύξουν και να ανταγωνιστούν στην αγορά με καλύτερα προϊόντα, προς όφελος των καταναλωτών και του κλίματος», δήλωσε ο Nathan Pumplin, Διευθύνων Σύμβουλος της Norfolk Plant Sciences στις ΗΠΑ. -εμπορική επιχείρηση. “Αυτή η απόφαση είναι ένα μεγάλο ορόσημο, που μας φέρνει πολύ πιο κοντά σε μια εμπορική κυκλοφορία μοβ ντομάτας. Είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε περιορισμένη διανομή μοβ ντομάτας στις ΗΠΑ το 2023.”

https://www.youtube.com/watch?v=DGsjAoOM5cI&t=27s

Γιάννης Σιαμίδης

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, που διοργάνωσε…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: