ΚόσμοςΤεχνολογία

Σημαντική οικιστική ανάπτυξη που θα εκτυπωθεί σε 3D

Ξεκίνησαν οι εργασίες για την πρώτη μεγάλης κλίμακας κοινότητα τρισδιάστατων εκτυπωμένων σπιτιών στις ΗΠΑ, με τις κρατήσεις να είναι διαθέσιμες το 2023.

Η Lennar, κορυφαία εταιρεία κατασκευής κατοικιών, συνεργάζεται με την ICON, μια εταιρεία κατασκευαστικών τεχνολογιών που πρωτοπορεί στην τρισδιάστατη εκτύπωση μεγάλης κλίμακας. Μαζί, αναπτύσσουν 100 νέα σπίτια στην προσεγμένη κοινότητα WolfRanch, από την HillwoodCommunities, η οποία βρίσκεται βόρεια του Ώστιν του Τέξας.

Το έργο συνδυάζει καινοτόμα ρομποτική, λογισμικό και προηγμένα υλικά για να δημιουργήσει κτίρια που είναι τεχνολογικά προηγμένα, περιβαλλοντικά βιώσιμα και αρχιτεκτονικά εντυπωσιακά. Κάθε σπίτι στο WolfRanch έχει σχεδιαστεί από το δανικό αρχιτεκτονικό γραφείο BIG-BjarkeIngelsGroup. Οι τιμές αναμένεται να ξεκινήσουν από τα μέσα των 400.000$.

“Είμαστε πολύ χαρούμενοι που συνεργαζόμαστε με την ICON και την BIG για την οικοδόμηση μιας πρώτης στο είδος της, τυπωμένης οικιακής κοινότητας που συνδυάζει καινοτόμα σχέδια με βιώσιμα χαρακτηριστικά σε προσιτή τιμή”, δήλωσε ο StuartMiller, Εκτελεστικός Πρόεδρος της Lennar. «Δεδομένης της έλλειψης κατοικιών που επιμένει σε ολόκληρη τη χώρα, δεν ήταν ποτέ πιο σημαντική η καινοτομία προκειμένου να βρεθούν νέες μέθοδοι κατασκευής που θα επιτρέψουν μεγαλύτερη ευελιξία σχεδιασμού και μεγαλύτερη παραγωγή σε προσιτές τιμές».

Τρισδιάστατη εκτύπωση σε εξέλιξη στο WolfRanch.

Τα κτίρια διαθέτουν σύγχρονη αισθητική σε στιλ ράντσο του Τέξας, σε συνδυασμό με αρχιτεκτονικά και ενεργειακά αποδοτικά σχέδια που αναδεικνύουν τα οφέλη της ανθεκτικότητας και της βιωσιμότητας, ενώ δείχνουν τις ψηφιακές δυνατότητες της πρόσθετης κατασκευής. Παραδίδονται με ταχύτητα και κλίμακα χρησιμοποιώντας ένα στόλο ρομποτικών συστημάτων κατασκευής Vulcan της ICON. Το ιδιόκτητο υλικό της εταιρείας, Lavacrete, μπορεί να εκτυπωθεί στα 7″/s διατηρώντας τη μορφή του, επιτρέποντας την κατασκευή συστημάτων τοίχου 2-3 ​​φορές πιο γρήγορα και με μόλις 30% του κόστους των παραδοσιακών μεθόδων, διατηρώντας τα κατασκευαστικά έργα τόσο εντός χρονοδιαγράμματος όσο και με αντοχή σε θλίψη έως και 3.500 psi, το Lavacrete μπορεί να αντέξει τα ακραία καιρικά φαινόμενα και να μειώσει τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών, ενώ παρέχει εξαιρετική μόνωση. Οι τοίχοι παράγονται με λιγότερα απόβλητα και μεγαλύτερη ελευθερία σχεδιασμού. Ένα ακόμη πλεονέκτημα της αυτοματοποιημένης διαδικασίας κατασκευής είναι τα λιγότερα επιτόπια ατυχήματα.

διάβασε και αυτό  ΑΜΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΡΩΣΣΙΑ σε θέσης μάχης στη Θάλασσα

«Για πρώτη φορά στην ιστορία του κόσμου, αυτό που βλέπουμε εδώ είναι ένας στόλος ρομπότ που κατασκευάζει μια ολόκληρη κοινότητα σπιτιών», δήλωσε ο JasonBallard, Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της ICON. “Και όχι μόνο οποιοδήποτε σπίτι, σπίτια που είναι καλύτερα από κάθε άποψη… καλύτερος σχεδιασμός, υψηλότερη αντοχή, υψηλότερη ενεργειακή απόδοση και άνεση και αυξημένη ανθεκτικότητα. Στο μέλλον, πιστεύω ότι τα ρομπότ και τα drones θα χτίσουν ολόκληρες γειτονιές, πόλεις και πόλεις και θα ανατρέξουμε στην κοινότητα του Lennar’sWolfRanch ως το μέρος όπου ξεκίνησε η ρομποτική κατασκευή σε κλίμακα. Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε, αλλά πιστεύω ότι αυτό σηματοδοτεί μια πολύ συναρπαστική και ελπιδοφόρα στροφή στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα στεγαστικά ζητήματα στον κόσμο.”

Η κοινότητα θα προσφέρει οκτώ κατόψεις με 24 μοναδικά υψόμετρα, που κυμαίνονται από 1.574 έως 2.112 τετραγωνικά πόδια χώρου διαβίωσης. Τα σπίτια θα προσφέρουν τρία έως τέσσερα υπνοδωμάτια και δύο έως τρία μπάνια. Όλα τα σπίτια θα τροφοδοτούνται από καθαρή ενέργεια από ηλιακούς συλλέκτες στον τελευταίο όροφο και θα διαθέτουν εξαρτήματα από το πακέτο ConnectedHome της Lennar, όπως RingVideoDoorbellPro, Smart WiFideadbolt και HoneywellHome T6 ProWiFi έξυπνο θερμοστάτη.

Το WolfRanch, το πρώτο έργο αυτής της κλίμακας, αποτελεί μέρος μιας σημαντικής αναδυόμενης τάσης στον τομέα των κατασκευών. Σύμφωνα με την Research and Markets, η παγκόσμια αγορά κατασκευών τρισδιάστατης εκτύπωσης – αξίας 19 εκατομμυρίων δολαρίων σήμερα – προβλέπεται να σημειώσει σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 100,7% τα επόμενα οκτώ χρόνια και θα αυξηθεί περισσότερο από 250 φορές για να φτάσει σχεδόν 5 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030.

Σιαμίδης Ιωάννης

Facebook Comments Box

Απάντηση