Δευτέρα το απόγευμα, ή το αργότερο την Τρίτη το πρωί, θα υποδεχθεί ο πρωθυπουργός τους αγρότες στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να λυθούν προβλήματα του αγροτικού κόσμου και να μπει τέλος στις αγροτικές κινητοποιήσεις.
Η κυβέρνηση ζητά από τους αγρότες για να συνομιλήσει μαζί τους στο ανώτατο επίπεδο να μείνουν οι δρόμοι ανοιχτοί και αναμένει επίσης τη σύνθεση της αντιπροσωπείας των αγροτών που θα φτάσει στην Ηρώδου Αττικού.
Σήμερα, στη συνάντηση που θα έχουν οι αγρότες στη Σίνδο θα ορίσουν την επιτροπή που θα συναντήσει τον πρωθυπουργό. Εκτιμούν πως δεν θα πρέπει να είναι λιγότεροι από 20 άτομα για να εκπροσωπηθούν διαφορετικές επιτροπές και κλάδοι της γεωργίας (αλιείς, μελισοκόμοι κ.α). Από την πλευρά των αγροτών της Θεσσαλίας, διαμηνύεται πως θα ζητήσουν και μια ξεχωριστή συνάντηση με τον πρωθυπουργό για να συζητήσουν το υπόμνημα που έχουν στείλει.
Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ανακοίνωσε ότι εξετάζεται η επίσπευση της καταβολής της προκαταβολής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) για το αγροτικό πετρέλαιο, έτσι ώστε να πάρουν πιο γρήγορα στα χέρια τους τα χρήματα που προβλέπονται από το κονδύλι των 82 εκατ. ευρώ που έχει εγκριθεί και όχι προς το τέλος του χρόνου.
«Τα δημοσιονομικά περιθώρια εξαντλήθηκαν, όμως, υπάρχουν πολύ σοβαρά άλλα αιτήματα, τα οποία έχουν υποβληθεί κατά καιρούς, όπως οι παράνομες ελληνοποιήσεις για τις οποίες κάνουμε πολύ μεγάλη προσπάθεια για να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο, ο τρόπος καταβολής για τρίτη χρονιά της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο και πολλά άλλα σοβαρά αιτήματα, που έχουν να κάνουν με την Κ.Α.Π.», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, δίνοντας έτσι το πλαίσιο της συζήτησης.
Παράλληλα επισκέψεις σε αγροτικά μπλόκα σε όλη τη χώρα πραγματοποιεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τονίζοντας ότι μόνο μέσω διαλόγου επιλύονται τα προβλήματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο αγροτικός κόσμος.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, βρέθηκε χθες στο μπλόκο του Νέου Μοναστηρίου Δομοκού και κάλεσε τους αγρότες να συγκροτήσουν μια 20μελή αντιπροσωπεία και να προσέλθουν σε διάλογο για τα ζητήματα που θέτουν, έχοντας ανοιχτούς τους δρόμους.
Στον Αλμυρό Βόλου και τη Λάρισα, όπου πραγματοποίησε συναντήσεις με εκπροσώπους αγροτών, βρέθηκε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης, ενώ με εκπροσώπους των αγροτών, των κτηνοτρόφων, των πτηνοτρόφων και με μελισσοκόμους της Θεσσαλίας συναντήθηκε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Κελέτσης.
