ΕλλάδαΟικονομία

Πήραν μόνο το 3% οι μικρές επιχειρήσεις από τα δάνεια με την εγγύηση του Δημοσίου

Δεκάδες χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μικρά δάνεια για κεφάλαιο κινήσεως, με εγγύηση του Δημοσίου, προσπερνώντας τα αυστηρά τραπεζικά κριτήρια. Περιέργως όμως, το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί μέχρι στιγμής είναι μηδαμινό. Ενώ οι συλλογικοί φορείς των ΜμΕ και των ελεύθερων επαγγελματιών συνεχίζουν να προβάλλουν αιτήματα για πρόσθετη χρηματοδοτική στήριξη, τα διαθέσιμα κονδύλια δεν απορροφώνται!

Οι αιτήσεις είναι ελάχιστες, προβληματίζοντας το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, που πίεζε μέχρι τώρα τις τράπεζες, θεωρώντας ότι αντιμετωπίζουν με εξαιρετική αυστηρότητα τα σχετικά αιτήματα, με αποτέλεσμα να “κλείνουν την πόρτα” σε δεκάδες χιλιάδες  ενδιαφερόμενους.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι από τον τρίτο κύκλο του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων που “τρέχει” από τα τέλη Μαϊου, έχει απορροφηθεί μόλις το 3% του διαθέσιμου συνολικού ποσού – μόλις 14,5 εκατ. ευρώ από τα  460 εκατομμύρια!

 Κίνδυνος να χαθούν

Αυτά τα κονδύλια θα χαθούν αν δεν απορροφηθούν έως τα τέλη του έτους, επειδή το εν λόγω χρηματοδοτικό εργαλείο εντάσσεται στο προσωρινό πλαίσιο στήριξης και έχει προκαθορισμένη χρονική διάρκεια.

Το θέμα έχει απασχολήσει  τραπεζίτες και αρμόδιους κυβερνητικούς επιτελείς. Σε πρόσφατες συζητήσεις τους, τα τραπεζικά στελέχη που βρέθηκαν ενώπιον σφοδρών επικρίσεων, απέδωσαν την μικρή απορροφητικότητα και την έλλειψη ενδιαφέροντος από πλευράς των επιχειρήσεων σε δύο παράγοντες:

  1. Στην ανεπαρκή ενημέρωση των μικροεπιχειρηματιών και  των ελεύθερων  επαγγελματιών όσον αφορά τη δυνατότητα χρηματοδότησής τους με εγγύηση του Δημοσίου.
  2. Στο γεγονός ότι οι περισσότερες μικρές επιχειρήσεις που έχουν “τακτοποιημένες” τις φορολογικές υποχρεώσεις τους και δεν είναι κόκκινες στις τράπεζες, έχουν καλύψει ήδη τις χρηματοδοτικές ανάγκες τους με τους αλλεπάλληλους κύκλους  επιστρεπτέας προκαταβολής.

Εχοντας μάλιστα αναλάβει την υποχρέωση να μην κάνουν απολύσεις για να λάβουν την επιστρεπτέα προκαταβολή, δεν θέλουν τώρα να αναλάβουν τέτοια δέσμευση και για τους επόμενους μήνες, παίρνοντας δάνειο με εγγύηση Δημοσίου.

Οι δικαιούχοι και οι όροι χορήγησης

Η κυβέρνηση ζητάει τώρα από τις τράπεζες να εντείνουν τις προσπάθειες και να διαμηνύσουν στις μικρές επιχειρήσεις-πελάτες τους ότι θα χαλαρώσουν κάπως τα κριτήρια στις εγκρίσεις δανείων εγγυημένων από το Δημόσιο.

διάβασε και αυτό  Ποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων δικαιούνται έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ

Επισημαίνεται ότι τα δάνεια αυτής της κατηγορίας:

  • Προορίζονται για πολύ μικρές επιχειρήσεις, με ετήσιο τζίρο έως 200.000 ευρώ.
  • Δίνονται για κεφάλαιο κίνησης και είναι 5ετούς διάρκειας, συμπεριλαμβανομένης τυχόν περιόδου χάριτος.
  • Το ποσό είναι μέχρι 50.000 ευρώ. Καθορίζεται με βάση τον ετήσιο τζίρο της δανειοδοτούμενης επιχείρησης. Φθάνει μέχρι 25% του τζίρου της το 2019 και πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες ρευστότητας για τους επόμενους 18 μήνες από την ημερομηνία χορήγησης.

Τα δάνεια καλύπτονται κατά 80% με κρατική εγγύηση και οι τράπεζες αναλαμβάνουν δανειοδοτικό ρίσκο μόνο για το υπόλοιπο 20%.

Η διαδικασία αίτησης, έγκρισης, εκταμίευσης

Η ενδιαφερόμενη για δανειοδότηση επιχείρηση υποβάλλει αίτησή στην πλατφόρμα www.ependyseis.gr του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, όπου μεταξύ άλλων δηλώνει και την τράπεζα με την οποία συνεργάζεται.

Με την υποβολή, λαμβάνει έναν μοναδικό κωδικό αιτήματος. Με αυτόν πηγαίνει σε ένα κατάστημα της τράπεζας που επέλεξε να συνεργασθεί και υποβάλει τον φυσικό φάκελό της.

Η τράπεζα αξιολογεί το αίτημα της επιχείρησης και εφόσον το εγκρίνει, προωθεί την αίτηση ηλεκτρονικά στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ) για τον δικό της έλεγχο. Εφόσον υπάρξει έγκριση και από την πλευρά της ΕΑΤ, ενημερώνεται η συνεργαζόμενη τράπεζα, η οποία καλεί την επιχείρηση για την υπογραφή της δανειακής σύμβασης.

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Γνωρίζουμε όλοι μας πως η καφεΐνη του καφέ είναι διεγερτική…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: