ΆρθραΤεχνολογία

Λουκάνικα που καλλιεργούνται στο εργαστήριο θα κυκλοφορήσουν στην αγορά έως το 2025.

Η Meatable έγινε η τελευταία εταιρεία που αποκάλυψε ένα νέο καλλιεργημένο προϊόν διατροφής – τα λουκάνικα που καλλιεργούνται στο εργαστήριο, τα οποία θα μπορούσαν να προσφέρουν μια πιο βιώσιμη και ηθική επιλογή για τους καταναλωτές στο εγγύς μέλλον.

 https://www.ypaithros.gr/geysi-kreatos-kalliergeitai-ergastirio-tha-einai-akribos-idia-kanonikou/

Η Meatable είναι μια ολλανδική εταιρεία τροφίμων που στοχεύει να παραδίδει, σε κλίμακα, καλλιεργημένο κρέας που μοιάζει, έχει γεύση και έχει το διατροφικό προφίλ του παραδοσιακού κρέατος. Ιδρύθηκε το 2018, συγκέντρωσε μια ομάδα ειδικών με μοναδικές γνώσεις σε τομείς όπως η μοριακή βιολογία, η χημεία, η μηχανική ιστών, η ανάπτυξη βιοδιαδικασιών, η ασφάλεια των τροφίμων και η επιστήμη των τροφίμων. Έχουν αναπτύξει μια ιδιόκτητη τεχνολογία που ονομάζεται “opti-ox” που επιτρέπει την παραγωγή κρέατος γρήγορα, βιώσιμα και χωρίς να βλάπτει τα ζώα.

https://santorinimagazine.gr/entoma-kreas-ergasthriou-kai-mikrobiakh-prwteinh-oi-trofes-tou-mellontos/

Τα τελευταία χρόνια, πολλές startup εταιρείες έχουν μπει στον αγώνα για την ανάπτυξη συνθετικών προϊόντων κρέατος. Η Meatable ελπίζει να διακριθεί από τους ανταγωνιστές της με την προαναφερθείσα διαδικασία opti-ox. Αντί να χρησιμοποιείται εμβρυϊκός βόειος ορός, ο οποίος συλλέγεται από έμβρυα βοοειδών, παίρνει ένα μόνο κύτταρο από τον ομφάλιο λώρο ενός ζώου. Ως εκ τούτου, η Meatable λέει ότι “δεν γίνεται κακό” στο ζώο.

Μετά από μια αρχική επένδυση 10 εκατομμυρίων δολαρίων το 2019, η Meatable κέρδισε 47 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση της Σειρά Α πέρυσι. Για πρώτη φορά, αποκάλυψε τώρα εικόνες από λουκάνικα που καλλιεργούνται στο εργαστήριο κατά τη διάρκεια και μετά το μαγείρεμα.

«Τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει τεράστια βήματα από την ομάδα για τη δημιουργία των καλλιεργούμενων λουκάνικων που έχουν την ίδια δομή, υφή, γυαλάδα και έντονη γεύση χοιρινού κρέατος που γνωρίζουν και αγαπούν οι πελάτες», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση. «Το προϊόν παράγει ακόμη και το χαρακτηριστικό τσιτσίρισμα στο τηγάνι, ακριβώς όπως τα παραδοσιακά λουκάνικα – αυτό συμβαίνει γιατί δεν είναι σαν το κρέας, είναι αληθινό κρέας».

διάβασε και αυτό  Θεσσαλονίκη: Βοηθός ανάγνωσης για άτομα με μαθησιακές δυσκολίες

 Εάν όλα πάνε καλά, η Meatable ελπίζει να αρχίσει να τα πουλά στους καταναλωτές από το 2025. Η διαδικασία opti-ox θα μπορούσε τελικά να χρησιμοποιηθεί και για προϊόντα βοείου κρέατος και κοτόπουλου, σύμφωνα με την εταιρεία. Θα αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες για τα μελλοντικά προϊόντα της αργότερα φέτος.

«Τα βασικά εμπόδια για να φέρουμε το προϊόν μας στην αγορά οφείλονται στους κανονισμούς», εξήγησε ο Krijn de Nood, Διευθύνων Σύμβουλος, σε συνέντευξή του στο TechCrunch. “Δεν είναι δυνατή η πώληση καλλιεργημένων προϊόντων κρέατος στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου. Στην Ολλανδία, πρόσφατα εγκρίθηκε μια πρόταση για να επιτραπεί η δοκιμή του καλλιεργούμενου κρέατος υπό ελεγχόμενες συνθήκες. Μόλις αυτό περάσει σε νόμο, το οποίο αναμένουμε αργότερα φέτος, ελπίζουμε να προσφέρουμε γευσιγνωσίες για να βοηθήσουμε στη βελτίωση και την ανάπτυξη των προϊόντων μας.”

Κάθε χρόνο παράγονται 375 εκατομμύρια τόνοι παραδοσιακού κρέατος παγκοσμίως. Η ζήτηση αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται κατά 2% κάθε χρόνο τουλάχιστον μέχρι το 2050, καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός πλησιάζει τα 10 δισεκατομμύρια, με τους ανθρώπους να απολαμβάνουν το κρέας για τη γεύση του και ως εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης.

Ωστόσο, ο κλάδος αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις βιωσιμότητας, καθώς και ηθικές ανησυχίες. Η διατροφή, η εκτροφή, η σφαγή και η μεταφορά ζώων απαιτούν τις μισές συγκομιδές του κόσμου, το 30% της επιφάνειας της γης, το ένα τρίτο του διαθέσιμου γλυκού νερού και εκπέμπει το 15% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μας.

Με το καλλιεργημένο κρέας να είναι χωρίς σφαγή και να απαιτεί 92% λιγότερους πόρους από το συμβατικό κρέας, εταιρείες όπως η Meatable θα μπορούσαν να επιτρέψουν μια τεράστια και μεταμορφωτική αλλαγή που οδηγεί σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον για τη γεωργία. Η παραγωγή κρέατος είναι η μοναδική μεγαλύτερη απρόσκοπτη αγορά – αξίας 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων – με δυνατότητα να γίνει άλλη μια «εκθετική» βιομηχανία τις επόμενες δεκαετίες .

διάβασε και αυτό  Το κράτος είμαστε εμείς: "Βρισκόμαστε ως κοινωνία σε αδιέξοδο και αν δεν αλλάξουμε και εμείς οι ίδιοι δεν θα μπορέσουμε να αλλάξουμε ούτε τη χώρα”

Facebook Comments Box

Απάντηση