Επιχείρηση του Ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού βρίσκεται σε εξέλιξη για την αναχαίτιση πλοίων που συμμετέχουν σε αποστολή ακτιβιστών με προορισμό τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με καταγγελίες της οργάνωσης Global Sumud Flotilla.
Επιχείρηση στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου
Όπως μεταδίδεται, οι ισραηλινές δυνάμεις ξεκίνησαν την επιχείρηση αναχαίτισης ανοιχτά της Κύπρου, σε διεθνή ύδατα, με στόχο πλοία που συμμετέχουν στον στολίσκο με κατεύθυνση τη Γάζα.
Βίντεο που κυκλοφορεί από ζωντανή μετάδοση φέρεται να δείχνει Ισραηλινούς ναυτικούς κομάντος να επιβιβάζονται σε ένα από τα σκάφη της αποστολής, στο πλαίσιο ρεσάλτου που πραγματοποιήθηκε στη θαλάσσια ζώνη της περιοχής.
Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση του Ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού κατά του στολίσκου Global Sumud, ο οποίος επιχειρούσε να προσεγγίσει τη Λωρίδα της Γάζας, αμφισβητώντας τον ισραηλινό ναυτικό αποκλεισμό.
Ισραηλινές αναφορές για συλλήψεις
Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι στην επιχείρηση συμμετείχαν αρκετά πολεμικά πλοία, τα οποία έδωσαν εντολή στα σκάφη του στολίσκου να σταματήσουν τις μηχανές τους.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, περίπου 100 ακτιβιστές φέρεται να έχουν τεθεί υπό κράτηση και αναμένεται να μεταφερθούν στο λιμάνι του Ασντόντ.
Κατάληψη πλοίων και εξέλιξη της επιχείρησης
Επιχείρηση με ισραηλινούς κομάντος
Σύμφωνα με αναρτήσεις των διοργανωτών, Ισραηλινοί κομάντος της επίλεκτης μονάδας φέρεται να επιβιβάστηκαν σε ένα από τα πλοία του στολίσκου, σε θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κύπρου.
Η οργάνωση αναφέρει ότι:
«Στρατιωτικά σκάφη αναχαιτίζουν αυτή τη στιγμή τον στόλο μας και δυνάμεις του IDF επιβιβάζονται στο πρώτο από τα σκάφη μας».
Παράλληλα, οι διοργανωτές έκαναν λόγο για ύποπτες κινήσεις γύρω από τα σκάφη τους πριν την επιχείρηση.
Ζωντανές μεταδόσεις από την αποστολή δείχνουν εικόνες που φέρεται να καταγράφουν την επιβίβαση Ισραηλινών ναυτικών κομάντος σε πλοία του στολίσκου.
Το Ισραηλινό Ναυτικό φέρεται να έχει δώσει εντολές για σταδιακή κατάληψη των σκαφών, με την επιχείρηση σύμφωνα με ισραηλινά δημοσιεύματα, να αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ώρες ή και μέχρι την επόμενη ημέρα.
Η στάση των ακτιβιστών
Παρά την επιχείρηση, ακτιβιστές που συμμετέχουν στην αποστολή δηλώνουν ότι δεν προτίθενται να εγκαταλείψουν τον στόχο τους και ότι θα συνεχίσουν την προσπάθεια προσέγγισης της Γάζας.
Προειδοποιήσεις του Ισραήλ
Το Ισραήλ είχε προηγουμένως προειδοποιήσει τους συμμετέχοντες να αλλάξουν πορεία, χαρακτηρίζοντας την αποστολή «πρόκληση».
Ισραηλινές αρχές υποστηρίζουν ότι τέτοιες πρωτοβουλίες αποτελούν κινήσεις δημοσιότητας και ότι έχει προταθεί η παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω επίσημων διαύλων.
Στολίσκος 54 σκαφών από τη Μαρμαρίδα
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο στολίσκος αποτελείται από 54 σκάφη και απέπλευσε από τη Μαρμαρίδα, επιχειρώντας να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας που ισχύει από το 2007.
Η κατάσταση παραμένει τεταμένη
Η επιχείρηση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, με την τύχη των σκαφών και των επιβαινόντων να παραμένει ασαφής, ενώ διεθνής προσοχή έχει στραφεί στην περιοχή για τις επόμενες εξελίξεις.
Ο στολίσκος και η αποστολή προς τη Γάζα
Η αποστολή, γνωστή ως «Global Sumud Flotilla», αποτελείται από πλοία ακτιβιστών που επιχειρούν να σπάσουν τον ναυτικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας και να μεταφέρουν ανθρωπιστικό μήνυμα ή βοήθεια.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, στόχος της αποστολής είναι να αναδείξει το ζήτημα του αποκλεισμού και της ανθρωπιστικής κατάστασης στην περιοχή, ενώ από την πλευρά του Ισραήλ η κίνηση χαρακτηρίζεται ως «πρόκληση» και έχει προηγηθεί προειδοποίηση προς τους συμμετέχοντες να αλλάξουν πορεία.
Η ισραηλινή προειδοποίηση
Λίγο πριν την επιχείρηση, το Ισραήλ είχε απευθύνει προειδοποίηση προς τους συμμετέχοντες στον στολίσκο, ζητώντας τους να επιστρέψουν και να μην συνεχίσουν την πορεία τους προς τη Γάζα, επικαλούμενο λόγους ασφάλειας και τον υφιστάμενο ναυτικό αποκλεισμό.
Εξέλιξη της κατάστασης
Η κατάσταση παραμένει ρευστή, καθώς δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές όλες οι λεπτομέρειες για το πόσα πλοία έχουν αναχαιτιστεί ή ποια είναι η τύχη των επιβαινόντων.
Οι εξελίξεις παρακολουθούνται στενά, ενώ αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις τόσο από τις ισραηλινές αρχές όσο και από τους διοργανωτές της αποστολής.


