ΑΘΗΝΑ. Συνθήκες καύσωνα συνεχίζουν να επικρατούν στην Ελλάδα, με το θερμόμετρο να δείχνει 42-44 βαθμούς Κελσίου (107,6 με 111,2 βαθμούς Φαρενάιτ) δημιουργώντας μεγάλη δυσφορία, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες παραμένουν και κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Είναι ενδεικτικό ότι ο καύσωνας που πλήττει την ελληνική επικράτεια τις τελευταίες ημέρες έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους δέκα μεγαλύτερης διάρκειας της τελευταίας 35ετίας.
Μάλιστα, ο ακαδημαϊκός και πρόεδρος της Εθνικής Ειδικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, Κωνσταντίνος Συνολάκης, τόνισε ότι «αυτό που ζούμε φέτος, μπορεί στο τέλος του αιώνα να γίνει ο κανόνας».
Η κατάσταση, ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας, ήταν εφιαλτική. Είχαν αδειάσει οι δρόμοι, οι κάτοικοι είχαν ξεχυθεί στις παραλίες ή παρέμειναν στα σπίτια τους με τα κλιματιστικά.
Παράλληλα, στο βίντεο που δημοσίευσε το Up Stories σε συνεργασία με το meteo.gr, καταγράφονται μερικά στιγμιότυπα από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης όπου η θερμοκρασία εδάφους ξεπερνούσε τοπικά τους 55°C (131 Φαρενάιτ) και χρωματίζονταν με βαθύ κόκκινο χρώμα και λευκό, όπως και στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, στην πλατεία Ομονοίας.
Την ίδια ώρα η θερμοκρασία, αέρα σύμφωνα με τους μετεωρολογικούς σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr στο κέντρο της Αθήνας, κυμαινόταν μεταξύ 36-37°C (96,8 με 98,6 Φαρενάιτ). Οι υψηλότερες τιμές θερμοκρασίας καταγράφηκαν στην άσφαλτο και σε στέγες παλαιών κτιρίων με κλιματιστικές μονάδες (άνω των 60°C ή 140 Φαρενάιτ), και οι μικρότερες τιμές στις προσόψεις νέων κτιρίων και στο νέο σιντριβάνι της πλατείας Ομονοίας (έως 35°C ή 95 Φαρενάιτ).
Ωστόσο, από σήμερα Δευτέρα η τροφοδότηση θερμών αερίων μαζών από την Αφρική αναμένεται να ενταθεί. Ετσι η θερμοκρασία θα παρουσιάσει περαιτέρω αισθητή άνοδο και μέχρι την Πέμπτη θα επικρατήσουν συνθήκες ακραίου καύσωνα, οι οποίες θα είναι πολύ δυσμενείς για τον πληθυσμό, γι’ αυτό συστήνεται ιδιαίτερη προσοχή.
Οι μέγιστες θερμοκρασίες που αναμένονται θα είναι της τάξης των 43-45 βαθμών Κελσίου (109,4 – 113 βαθμοί Φαρενάιτ) κατά μέσο όρο, ενώ σε τοπικό επίπεδο, λόγω του ανάγλυφου της χώρας και των μεταβολών της διεύθυνσης του ανέμου, ενδέχεται να φτάσουν τους 46-47 βαθμούς Κελσίου (114,8 – 116,6 Φαρενάιτ).
Υποχώρηση της θερμοκρασίας αναμένεται από την Παρασκευή 6 Αυγούστου.
Στο μεταξύ, όπως προαναφέρθηκε ο ακαδημαϊκός Κ. Συνολάκης μιλώντας στο «ΑΠΕ-ΜΠΕ» είπε μεταξύ άλλων ότι «η υπερθέρμανση του πλανήτη, λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου, δηλαδή η παγίδευση της ηλιακής ακτινοβολίας στην ατμόσφαιρα σε ένα εναέριο κλοιό που δημιουργείται από εκπομπές καυσαερίων, έχει ήδη αρχίζει να αλλάζει το κλίμα της Γης. Επειδή η υπερθέρμανση παρέχει περισσότερη ενέργεια και υδρατμούς στις αέριες μάζες, αυξάνεται η ένταση των ακραίων μετεωρολογικών φαινομένων, και ταυτόχρονα γίνονται αυτά ολοένα και πιο συχνά».
Ο κ. Συνολάκης επισήμανε επίσης ότι «Την τελευταία δεκαετία έχουμε αρχίσει να καταλαβαίνουμε ότι τα φαινόμενα που θεωρούμε ακραία -δηλαδή αυτά που, κατά μέσο όρο, συμβαίνουν μια φορά κάθε εκατό χρόνια ή σπανιότερα- συμβαίνουν πολύ πιο συχνά και η αύξηση της συχνότητας γίνεται νωρίτερα απ’ ό,τι υπολογίζαμε, ακόμη και μία δεκαετία πιο πριν. Αυτό χρειάζεται να το καταλάβουμε. Το πρώτο βήμα στην αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματος είναι να καταλάβει κανείς ότι υπάρχει πρόβλημα. Φοβούμαι ότι, παγκόσμια, δεν έχουμε σαν ανθρωπότητα κατανοήσει πόσο άμεσο είναι το πρόβλημα της υπερθέρμανσης – θυμηθείτε πως ο πρόεδρος Τραμπ εθελοτυφλούσε και αρνείτο την αναγκαιότητα άμεσων δράσεων».
πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ- ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΥΡΗΚΑΣ