ΔιεθνήΚόσμος

Βρέθηκε μούμια 800-1.200 ετών στο Περού δεμένη με σκοινιά και με τα χέρια στο πρόσωπο

Ανακαλύφθηκε σε αρχαιολογική ανασκαφή κοντά στη Λίμα.

Μια μούμια η ηλικία της οποίας υπολογίζεται μεταξύ των 800 και των 1.200 ετών ανακαλύφθηκε από αρχαιολόγους στο Περού, σε περιοχή κοντά στην πρωτεύουσα της χώρας, Λίμα.

Ερευνητές από το Εθνικό Πανεπιστήμιο του Σαν Μάρκος βρήκε τη σορό υπογείως στη μέση μιας πλατείας στον αρχαιολογικό χώρο της Καχαμαρκουΐλα, περίπου 25 χλμ από τη Λίμα.

Η ανακάλυψη αυτή ρίχνει νέο φως στις αλληλεπιδράσεις και σχέσεις κατά την προ-ισπανική περίοδο, σημείωσε ο ίδιος. Όπως είπε στο CNN, επρόκειτο πιθανώς για έναν άνδρα 25-30 ετών, που είχε φτάσει στην Καχαμαρκουΐλα – ένα άλλοτε ανθηρό κέντρο εμπορίου κατά την προκολομβιανή περίοδο – από τα βουνά.

Οι ανασκαφές άρχισαν στα μέσα του Οκτωβρίου, και η ανακάλυψή της ήταν έκπληξη, καθώς οι αρχαιολόγοι δεν έψαχναν για μούμια. Ένα άλλο απρόσμενο εύρημα ήταν η ανακάλυψη απομειναρίων από μαλάκια έξω από τον τάφο- κάτι που προκαλεί ερωτηματικά, δεδομένου ότι η Καχαμαρκουΐλα είναι 25 χλμ από την ακτή.

διάβασε και αυτό  Ενδείξεις για επαναλειτουργία του πυρηνικού αντιδραστήρα στη Γιονγκμπιόν

«Μετά την τοποθέτηση της σορού στον τάφο, υπάρχουν διαρκή γεγονότα και δραστηριότητες» είπε ο Βαν Ντάλεν Λούνα. «Δηλαδή οι απόγονοι συνέχιζαν να επιστρέφουν για πολλά χρόνια και να εναποθέτουν τρόφιμα και άλλες προσφορές εκεί, περιλαμβανομένων μαλακίων».

Επίσης, βρέθηκαν οστά από λάμα έξω από τον τάφο, με τον Βαν Ντάλεν Λούνα να λέει πως ήταν κοινή η κατανάλωσή του από ανθρώπους της περιόδου, οπότε δεν θα ήταν έκπληξη εάν αυτοί που πήγαιναν στον τάφο άφηναν κομμάτια κρέατος λάμα.

Σε γενικές γραμμές, οι ερευνητές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως δεν επρόκειτο για κάποιον «κοινό θνητό», μα πιθανότατα κάποιο σημαίνον πρόσωπο.

«Το ότι βρήκαμε μια μούμια με αυτά τα χαρακτηριστικά στη μέση της πλατείας καθιστά σαφές ότι επρόκειτο για κάποιον με υψηλό status» είπε ο Βαν Ντάλεν Λούνα, εκτιμώντας πως, μεταξύ άλλων ενδεχομένων, θα μπορούσε να είναι κάποιος μεγάλος έμπορος.

Facebook Comments Box

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: