Μια διπλωματική ένταση δημιουργήθηκε μεταξύ της Τουρκίας και του Fox News, με αφορμή τη μετάφραση της αποκλειστικής συνέντευξης του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον δημοσιογράφο Μπρετ Μπάιερ. Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε ενόψει της επικείμενης συνάντησης του Ερντογάν με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, με κεντρικό θέμα τη Γάζα και τα ανοιχτά πολεμικά μέτωπα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος απαντούσε στην τουρκική γλώσσα σε ερώτηση για την ειρήνευση σε Γάζα και Ουκρανία, αλλά η μετάφραση που προβλήθηκε από το Fox News φέρεται να αλλοίωσε το νόημα των δηλώσεών του. Η Τουρκική Προεδρία εξέδωσε ανακοίνωση, τονίζοντας ότι οι δηλώσεις του Ερντογάν υπογράμμιζαν τη σημασία των προσπαθειών του Τραμπ για την ειρήνευση, ενώ οι δυσκολίες και το κόστος που εμπλέκονται σε τέτοια εγχειρήματα είχαν παραλείψει στη μετάφραση.

Λίγο αργότερα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Μάρκο Ρούμπιο, κλήθηκε να σχολιάσει την κατάσταση, εμφανίζοντας έντονη ανησυχία. Τόνισε ότι ο Τραμπ παραμένει ο ηγέτης με τη μεγαλύτερη δυνατότητα να φέρει ειρήνη, τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Μέση Ανατολή, ενώ υπογράμμισε ότι όλοι οι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου και του Ερντογάν, αναζητούν μια συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ για να προωθήσουν τις λύσεις τους.

Το Fox News, μέσω του Μπρετ Μπάιερ, επανέλαβε τη δήλωση της Τουρκικής Προεδρίας, αλλά επέμεινε στην πιστότητα της μετάφρασης, αφήνοντας ανοιχτό το τι θα συζητηθεί στις κλειστές πόρτες του Οβάλ Γραφείου. Η κλιμάκωση της έντασης συνέπεσε με την αραβοαμερικανική σύνοδο για τη Γάζα, όπου ο Τραμπ επέλεξε να έχει στο πλευρό του τον Ερντογάν, αντί για εκπροσώπους του Κατάρ, μια κίνηση που ερμηνεύτηκε ως προσπάθεια γεφύρωσης του ρήγματος μεταξύ των δύο πλευρών.

Η αντιπαράθεση αυτή αναδεικνύει τις ευαίσθητες ισορροπίες στη διεθνή σκηνή, τη σημασία της ακριβούς μετάφρασης σε διπλωματικές συνεντεύξεις, αλλά και τον ρόλο που διαδραματίζουν τα μέσα ενημέρωσης στην επικοινωνία μεταξύ ηγετών. Η συνάντηση Ερντογάν – Τραμπ θεωρείται κρίσιμη για την προώθηση ειρηνευτικών πρωτοβουλιών στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία.

KalitheaPress Team

Από Newsroom

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *