Το χρώμα που χρωστάμε

Αυτό το καλοκαίρι ζήσαμε ακραία φαινόμενα παρατεταμένου καύσωνα και εξαιρετικά  δύσκολων συνθηκών εξαιτίας των πυρκαγιών. Ολόκληρο το οικοσύστημα παραδομένο σε μια καταστροφή εν εξελίξει κι εμείς άφωνοι σε μια θλίψη διαρκείας να μετράμε απώλειες και να θυμώνουμε για τη δύναμη που δεν έχουμε να ανατρέψουμε αιτίες και κατεστημένα.

 Μέσα στα ατελείωτα στρέμματα στάχτης και μαύρου, ψάχναμε για κάτι ζωντανό. Ο βασιλικός στη γλάστρα, η μυρτιά στον κήπο, τα αγιόκλημα μαζί με το νυχτολούλουδο στον φράχτη, η πορτουλάκα, οι πετούνιες, οι κατηφέδες, το ερωτάκι, η δαφνούλα κι όλα τα καλοκαιρινά ανθόφυτα, αν δεν  τα άγγιξαν οι φλόγες, προσπαθούσαν να δώσουν μηνύματα ζωής όσο κι αν ασφυκτιούσαν.

Μέσα σε τέτοια ατμόσφαιρα πολλά φυτά ταλαιπωρήθηκαν, κάναμε ό,τι μπορούσαμε να τα βοηθήσουμε, όσα αφήσαμε πίσω όμως λόγω απουσίας μας, δυσκολεύτηκαν αρκετά.

Ακόμα και λίγες μέρες να έχεις φύγει από το σπίτι για διακοπές, φροντίζεις να εξασφαλίσεις σωστές συνθήκες για τα φυτά σου και ιδιαίτερα να καλύψεις τις αυξημένες ανάγκες τους για νερό μέσω ενός  αυτόματου ποτίσματος αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό. 

Μη μου πείτε πως όταν επιστέψατε δεν τρέξατε να δείτε πρώτα απ’ όλα αν είναι ζωντανά τα φυτά σας, αν μεγάλωσαν, αν έβγαλαν άνθη ή νέα φύλλα και κατά πόσο επηρεάστηκαν. Την ξέρω τη χαρά, τον ενθουσιασμό και το χαμόγελο όταν τα έχουν καταφέρει, γνωρίζω όμως και την απογοήτευση όταν έχουμε απώλειες, όταν έχουν μαραθεί, ή όταν κάποιος εχθρός ή ασθένεια έκανε τη ζημιά και δεν προλάβαμε να παρέμβουμε έγκαιρα. Κάνουμε τα πάντα μήπως ανακάμψουν λοιπόν ως ύστατη προσπάθεια και τα παρακολουθούμε για λίγο αν θα τα καταφέρουν. Ένα αυστηρό κλάδεμα, ένα καθάρισμα από τα ξερά μέρη ή ένα βιολογικό σκεύασμα που θα τα βοηθήσει να απαλλαγούν από τυχόν προσβολές μαζί με λίγο λίπασμα είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να προσφέρουμε.

Δεν πρέπει να απογοητευόμαστε όμως. Δεν είναι μόνο η άνοιξη η εποχή για νέες φυτεύσεις, για ανανέωση και ενασχόληση με τον κήπο, είναι και το φθινόπωρο με τα δικά του μυστικά και τις δικές του γνώσεις. Η φύση διδάσκει την υπομονή, την ελπίδα, την αναγέννηση, την αδυναμία σου στο απρόβλεπτο μα πάνω απ’ όλα λειτουργεί ψυχοθεραπευτικά αν ασχοληθούμε με κάτι δημιουργικό ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών. Οι επιλογές λοιπόν που θα κάνουμε και οι κηποτεχνικές μας ανησυχίες  θα μας προετοιμάσουν για ένα χειμώνα με χρωματιστές εξάρσεις και μικροτοπία χαράς.

διάβασε και αυτό  19 Τρόποι να Χρησιμοποιούμε τη Στάχτη του Καυσόξυλου

Όσα φυτά μας καταστράφηκαν το καλοκαίρι και θέλουμε να τα αντικαταστήσουμε ή στη θέση των ετήσιων καλοκαιρινών που τελείωσε ο κύκλος τους να βάλουμε νέα, έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε μέσα από μια μεγάλη ποικιλία βολβωδών ή  ποωδών ετήσιων και πολυετών. 

Στα φυτώρια μπορούμε να βρούμε σπόρους και βολβούς που φυτεύονται στο τέλος του καλοκαιριού ή στις αρχές του φθινοπώρου και μπορούν είτε να συγκαλλιεργηθούν στο ίδιο φυτοδοχείο  ή να τοποθετηθούν σε όποιο σημείο του κήπου θέλουμε για να δημιουργήσουμε όμορφα ανθικά πλαίσια και πολύχρωμες κηλίδες σε χλοοτάπητες. Μια φύτευση με εναλλαγές ύφους και επιλογών από τη χρωματική παλέτα, είτε των ψυχρών είτε των θερμών αποχρώσεων, μόνο υπέροχο αισθητικό αποτέλεσμα θα δώσει.

  Θα ξεκινήσουμε με τα ετήσια ποώδη φυτά με χειμερινοεαρινή άνθηση τα οποία πολλαπλασιάζονται με σπόρους ή τα αγοράζουμε έτοιμα από το φυτώριο και να τα τοποθετήσουμε στις θέση που θέλουμε. 

Μας είναι πολύ γνωστά τα περισσότερα και συνήθως  δεν λείπουν από κανένα κήπο ή βεράντα. 

  Άλυσσο σε λευκό και μωβ χρώμα με την εξαιρετικά ρομαντική και λεπτή υφή του αναδύει υπέροχο άρωμα μελιού . Είναι μεσογειακό φυτό χαμηλής ανάπτυξης με πυκνά άνθη που προσφέρει εδαφοκάλυψη, ιδανικό για βραχόκηπους και συνδυάζεται αρμονικά με όλα τα ετήσια και πολυετή φυτά στις γλάστρες και τους ανθώνες.  Ανθεκτικό στο κρύο και σε παραθαλάσσιες περιοχές χωρίς ιδιαίτερες καλλιεργητικές φροντίδες. Φυτεύεται στην μπροστινή σειρά των παρτεριών και αναδεικνύει όλες τις συνθέσεις που θα τοποθετηθεί λόγω της ευγενικής μορφής του.

   Πανσέδες σε όλα τα χρώματα

 και ποιο να διαλέξεις; Πιο χαριτωμένα και χαρούμενα φυτά με ανέμελη κίνηση να υποστηρίζουν με σιγουριά το χαμηλό τους ύψος δεν υπάρχουν. Μέσα στο χειμώνα έχουν προορισμό να ομορφύνουν κάθε σημείο  με την παρατεταμένη ανθοφορία τους, ακόμα και στο χιονιά αντιστέκονται ηρωικά χωρίς ιδιαίτερη φροντίδα ενώ αγαπούν πολύ το φως. Τοποθετήστε τα άφοβα στη βάση κάθε φυτοδοχείου με ό,τι φυτό και να περιέχει και αφήστε να το αναδείξει. Μπορείτε ανάμεσα να βάλετε λευκό άλυσσο και η σύνθεση απογειώθηκε.

διάβασε και αυτό  Κήπος- Αύγουστος

 

 Χρυσάνθεμα σε πολλές ποικιλίες ανάλογα με το χρώμα τους, το ύψος τους, την εποχή ανθοφορίας τους, τη διάταξη των λουλουδιών τους και ως φυτά του Οκτώβρη, όπως τα έχουμε συνηθίσει, θέλουν τη δική τους ιδιαίτερη φροντίδα για πλούσια ανθοφορία. Προσοχή στους δυνατούς ανέμους αν πρόκειται για τις ψηλές ποικιλίες και απομάκρυνση των  ανθικών στελεχών που έχουν ολοκληρώσει την ανθοφορία τους για να βγουν καινούρια αν θέλετε να τα απολαμβάνετε για καιρό.

  Μπέλλα μια ωραία μαργαρίτα με υπέροχα χρώματα, μικρή σε ύψος με πυκνή βλάστηση και ανθεκτική στο κρύο. Προτιμά τις ημισκιερές θέσεις αλλά και σε σημεία με ήλιο έχει καλή προσαρμογή. Έχει πολλές ποικιλίες και η επιλογή να τις έχουμε στον κήπο μας  ή στη βεράντα μας μας φέρνει κοντά την ανεμελιά του αγρού.

  Καλέντουλα  φυτό της ίδιας μεγάλης οικογένειας των Compositae που ανήκει  το χρυσάνθεμο, η μπέλλα και πολλές ακόμα μαργαρίτες. Το ζωηρό κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα αλλά  και τα μεγάλα άνθη που έχει της δίνει καλλωπιστική αξία σε συνδυασμό με την πρώιμη και μεγάλη σε διάρκεια ανθοφορία της. Της αρέσει ο ήλιος και προσαρμόζεται σε όλα τα εδάφη.

Αντίρρινο, το γνωστό σε όλους μας σκυλάκι με τα εκπληκτικά του χρώματα και τα διάφορα ύψη με ποικιλίες νάνες και ψηλές είναι συνδεδεμένο με τους κήπους των παιδικών μας αναμνήσεων, τότε που πιέζαμε τα άνθη να ανοίξουν το στόμα τους. Το βρίσκουμε μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου να ανθοφορεί ενώ μπορούμε να ξεκινήσουμε τη διαδικασία σποράς για την επόμενη άνοιξη. 

  Η πρίμουλα είναι το πρώτο φυτό που ανθίζει τον χειμώνα κι έτσι προήλθε και η λατινική της ονομασία. Έχει μικρό ριζικό σύστημα και φυτεύεται σε ρηχές γλάστρες ενώ συστήνεται για συνθέσεις με χαμηλό ύψος. Καλό είναι να αφαιρούνται τα φύλλα που ακουμπούν στο χώμα για να μην δημιουργείται σήψη καθώς και τα άνθη όταν μαραθούν για να βγουν τα νέα. Τα πολλά χρώματα που συναντάμε μας δίνει τη δυνατότητα πολλών συνδυασμών στις κατασκευές μας.

διάβασε και αυτό  Βασιλικός Ο βασιλιάς του καλοκαιριού…

  Το καλλωπιστικό λάχανο τέλος ανήκει κι αυτό στην κατηγορία των ετήσιων ποωδών που φυτεύεται μέσα στο χειμώνα για να δώσει χρώμα στον κήπο και τις ζαρντινιέρες. Μοιάζει πολύ με το εδώδιμο λάχανο αλλά δεν έχει τόσο κλεισμένα σφικτά  φύλλα και το βρίσκουμε σε πολλές αποχρώσεις του ροζ και του μωβ. Είναι πολύ ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες  και παρότι το συναντάμε την εορταστική περίοδο με γκλίτερ και χρυσόσκονες, εμείς το προτιμούμε με τη  φυσική του εικόνα για δημιουργία χαμηλής μπορντούρας στον κήπο στην πρώτη σειρά  ή συνθέσεων με άλλα φυτά στις ζαρντινιέρες μας. 

Υπάρχουν τόσα όμορφα φυτά λοιπόν που μπορούμε να επιλέξουμε για τον χειμερινό μας κήπο που θα τα ομαδοποιήσουμε ανάλογα με την κατηγορία που ανήκουν και σύντομα θα αναφερθούμε και στα υπόλοιπα για να προλάβουμε τις φθινοπωρινές φυτεύσεις. Βάλτε γάντια και εκμεταλλευτείτε τον ωραίο καιρό δημιουργώντας ωραία τοπία για να ξαναπάρουμε το χαμένο χρώμα πίσω, έστω στους δικούς μας κήπους.

 

 

      Άρθρο  Φωτεινής Χαλαστάνης

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
78,2 εκατ. ευρώ σε πάνω από 80.500 δικαιούχους θα καταβληθούν…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: