Το ξύπνημα της φύσης έρχεται με συνέπεια κάθε χρόνο και την ελπίδα για κάθε νέο κι όμορφο. Όπως κι αν είναι οι χειμώνες, προετοιμάζουν με τον λίθαργο που επικρατεί την αναγέννηση του φυτικού βασιλείου.

Στο αστικό περιβάλλον τα δέντρα και τα φυτά που συναντούμε είναι λίγο πολύ γνωστά κι αναγνωρίσιμα από τους περισσότερους ακόμα κι αν οι γνώσεις που έχουν δεν είναι πολλές στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Είναι όμως και κάποιες φυτικές επιλογές, όχι τόσο
γνωστές που πριν χρόνια κάποιοι γεωπόνοι – αρχιτέκτονες τοπίου και γενικά εμπνευσμένοι γεωτεχνικοί τις πρότειναν και κάνουν τη διαφορά.

Μια από αυτές τις επιλογές είναι η μποχίνια (bauhinia purpurea), ένα δέντρο που θέλοντας και μη, με την ομορφιά του σε κάνει να κοιτάξεις ψηλά.  Καλλωπιστικό αναμφισβήτητα με εντυπωσιακά πυκνά άνθη το συναντούμε σε σημεία που υπάρχει χώρος ανάπτυξης και πολλοί λόγοι για να ομορφύνει ένα τοπίο. Συνήθως δεν φυτεύεται μόνο του αλλά σε δενδροστοιχίες για να δημιουργηθεί ένα συνολικό αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει.

 

Μέσα σε πάρκα, σε επικαλύψεις ποταμών σε μεγάλες πλατείες, σε επικλινείς θέσεις, αυτό το δέντρο με τα ροζ-βιολετί άφθονα άνθη, που θυμίζουν μεγάλα άνθη ορχιδέας, περιμένει την άνοιξη για μια άνθηση που διαρκεί ένα μήνα περίπου.

Κατάγεται από την Ινδία και την Κίνα και αγαπά το ζεστό κλίμα και τις ηλιόλουστες θέσεις. Θα το συναντήσουμε σε νότιες περιοχές και όχι σε βόρειες και ψυχρές. Είναι ημιαειθαλές με ωραίο πράσινο χρώμα στα φύλλα σε σχήμα καρδιάς κι επειδή τα κλαδιά του διακλαδώνονται περίτεχνα δημιουργεί εικόνα παραμυθένια.

 

 

Πολλοί μπορεί από μακριά να το μπερδέψουν με ένα επίσης όμορφο δέντρο την κουτσουπιά, επειδή ανθίζει την ίδια περίοδο και έχει το ίδιο χρώμα στα άνθη, όμως οι διαφορές είναι εμφανείς σε κοντινή απόσταση και τα άνθη πολύ διαφορετικά.

διάβασε και αυτό  Όαση δροσιάς και χαλάρωσης το "Άμπλας Ίαμα"

Η μποχίνια έχει γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης και φτάνει πολύ πάνω από τα 4 μέτρα ύψος και η έκτασή της περίπου τα 2 μέτρα. Ανθεκτική στην αλατότητα και στην ξηρασία γι αυτό τη βρίσκουμε και σε παραθαλάσσιες νότιες περιοχές ενώ προτιμά τα αμμώδη και πηλώδη εδάφη με καλή αποστράγγιση.


Ένα  ανθόδεντρο που έχουμε την τύχη να υπάρχει  στην Καλλιθέα ομορφαίνοντας πολλά κεντρικά σημεία της πόλης μας κι αυτή την εποχή μπορείτε να το παρατηρήσετε και να το θαυμάσετε από κοντά. Ακόμα και στο αστικό περιβάλλον οι σωστές μελέτες που έγιναν πριν αρκετά χρόνια, με συνεχή φροντίδα θα αποτελούν μέρος των αστικών κήπων που έχουμε ανάγκη.

Απολαύστε την άνοιξη με τις όμορφες εικόνες που μας δίνει, όπου κι αν βρίσκεστε μιας κι έχει μικρή διάρκεια και διαχρονικό νόημα.

άρθρο Φωτεινή Χαλαστάνη
Τεχνικός Φυτοτεχνικών Επιχειρήσεων Αρχιτεκτονικής Τοπίου

Facebook Comments Box

Απάντηση