Η Νέα Δημοκρατία καταγράφει οριακά κέρδη μετά τη ΔΕΘ, χωρίς όμως να εμφανίζει σημάδια ουσιαστικής πολιτικής ανάκαμψης. Pulse και Opinion Poll συμφωνούν σε ένα βασικό σημείο: οι κυβερνητικές εξαγγελίες δεν άλλαξαν το κλίμα στην κοινωνία, η ακρίβεια παραμένει στην κορυφή των προβλημάτων και ένα μεγάλο τμήμα των πολιτών εξακολουθεί να μην πείθεται από τις προτάσεις που παρουσιάστηκαν στη Θεσσαλονίκη.

Δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα, της Pulse για τον ΣΚΑΪ και της Opinion Poll για το Action 24, δίνουν την πρώτη πιο ολοκληρωμένη εικόνα του πολιτικού τοπίου μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Και στις δύο μετρήσεις η Νέα Δημοκρατία παραμένει πρώτη και εμφανίζει μικρή βελτίωση. Ωστόσο, η εικόνα απέχει αρκετά από το να περιγραφεί ως πολιτική επανεκκίνηση μετά τη ΔΕΘ.

Το σημαντικότερο εύρημα βρίσκεται ίσως αλλού: η κυβερνητική παρουσία στη Θεσσαλονίκη δεν φαίνεται να ανέτρεψε τη δυσπιστία ενός μεγάλου μέρους της κοινωνίας, ιδιαίτερα απέναντι στην οικονομική πολιτική και στην αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Στην έρευνα της Pulse, στην πρόθεση ψήφου με όλες τις απαντήσεις, η ΝΔ βρίσκεται στο 26,5%, έναντι 26% στην προηγούμενη μέτρηση. Η ΕΛ.Α.Σ. παραμένει δεύτερη με 15%, ενώ το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί με 10,5%, από 10%.

Η εικόνα της Opinion Poll κινείται στην ίδια κατεύθυνση. Στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, η ΝΔ καταγράφεται στο 25,7%, έναντι 25,6% τον Ιούνιο, η ΕΛ.Α.Σ. στο 13,2%, από 13%, και το ΠΑΣΟΚ στο 10,1%, από 8,8%.

Οι δύο δημοσκοπήσεις δεν χρησιμοποιούν ακριβώς την ίδια βάση υπολογισμού και συνεπώς τα ποσοστά τους δεν πρέπει να συγκρίνονται μηχανιστικά μεταξύ τους. Το πολιτικό μήνυμα, ωστόσο, είναι κοινό: δεν καταγράφεται κάποια μεγάλη μετατόπιση του εκλογικού σώματος μετά τη ΔΕΘ.

Η κυβέρνηση κερδίζει μερικά δεκαδικά, αλλά όχι μια νέα δυναμική. Η ΕΛ.Α.Σ. διατηρεί τη δεύτερη θέση, ενώ το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει βελτίωση χωρίς μέχρι στιγμής να ανατρέπει τη μεταξύ τους απόσταση.

Αν κανείς περιοριστεί αποκλειστικά στην πρόθεση ψήφου, η κυβέρνηση μπορεί να διαβάσει τις δύο έρευνες ως μια μικρή θετική μεταβολή μετά τη ΔΕΘ.

Αν όμως προχωρήσει ένα βήμα βαθύτερα, η εικόνα γίνεται πολύ λιγότερο άνετη.

Στην Pulse, μόλις 32% αξιολογεί θετικά την παρουσία και τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, ενώ 54% τις αξιολογεί αρνητικά.

Ακόμη πιο χαρακτηριστικό είναι το εύρημα για την ακρίβεια. Όταν οι πολίτες ερωτώνται ποιος από τους πολιτικούς αρχηγούς παρουσίασε τις καλύτερες προτάσεις για την αντιμετώπισή της, η συχνότερη απάντηση, με 31%, είναι «κανένας».

Πρόκειται για ένα στοιχείο που δυσκολεύει οποιαδήποτε ανάγνωση περί  πολιτικής κυριαρχίας μετά τη Θεσσαλονίκη: η κυβέρνηση εξακολουθεί να προηγείται εκλογικά, αλλά δεν εμφανίζεται να έχει πείσει την πλειονότητα ότι οι εξαγγελίες της απαντούν αποτελεσματικά στο βασικότερο πρόβλημα της καθημερινότητας.

Σχεδόν δύο στους τρεις λίγο ή καθόλου ικανοποιημένοι

Ακόμη πιο έντονη είναι η εικόνα στην Opinion Poll.

Το 45,6% δηλώνει ότι δεν έμεινε καθόλου ικανοποιημένο από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και ακόμη ένα 19% ότι έμεινε λίγο ικανοποιημένο.

Αθροιστικά, δηλαδή, 64,6% τοποθετείται στις δύο χαμηλότερες βαθμίδες ικανοποίησης.

Αντίθετα, «αρκετά» ικανοποιημένο δηλώνει το 18,3% και «πολύ» το 11,3%.

Αυτό δεν σημαίνει ότι μεμονωμένα κυβερνητικά μέτρα απορρίπτονται. Η έρευνα δείχνει, για παράδειγμα, θετικότερες αξιολογήσεις για συγκεκριμένες παρεμβάσεις, όπως ο μηδενισμός φόρου για τρίτεκνες οικογένειες, η αύξηση του κατώτατου μισθού και το επίδομα των συνταξιούχων.

Δείχνει όμως ότι η συνολική κυβερνητική πρόταση δεν κατάφερε να μετατραπεί σε αντίστοιχη κοινωνική ικανοποίηση.

Το δυσκολότερο εύρημα: «Κανέναν»

Ίσως το πιο πολιτικά ενδιαφέρον σημείο  δεν βρίσκεται καν στην πρόθεση ψήφου.

Στο ερώτημα ποιος θεωρείται περισσότερο αξιόπιστος για να υλοποιήσει τις προγραμματικές του δεσμεύσεις στην οικονομία, πρώτη απάντηση είναι ο «κανένας» με 35,1%.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακολουθεί με 31,5%, ο Αλέξης Τσίπρας με 15% και ο Νίκος Ανδρουλάκης με 10%.

Αυτό είναι ίσως και το βασικό μήνυμα πίσω από τις δύο δημοσκοπήσεις: η κυβέρνηση εξακολουθεί να προηγείται, αλλά δεν έχει καταφέρει να μετατρέψει αυτή την πρωτιά σε ευρεία κοινωνική εμπιστοσύνη. Προηγείται λόγω μη πειστικής  αντιπολίτευσης.

Το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο εμφανές όταν οι πολίτες καλούνται να κατονομάσουν όσα τους απασχολούν περισσότερο.

Η ακρίβεια βρίσκεται με μεγάλη διαφορά στην πρώτη θέση, στο 62,4%. Ακολουθούν η οικονομία και η ανάπτυξη με 29,5% και οι τιμές και το κόστος ενέργειας με 19,4%.

Η κυβέρνηση επιχείρησε μέσω της ΔΕΘ να μεταφέρει τη συζήτηση στα εισοδήματα, τις φορολογικές ελαφρύνσεις και τις παροχές. Οι απαντήσεις, όμως, δείχνουν ότι για μεγάλο μέρος των πολιτών το καθημερινό οικονομικό πρόβλημα εξακολουθεί να υπερισχύει της κυβερνητικής αφήγησης.

Και αυτό είναι πολιτικά σημαντικότερο από μερικά δεκαδικά της πρόθεσης ψήφου.

Για την ΕΛ.Α.Σ., οι δύο δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν μια εικόνα που αποκτά πλέον χαρακτηριστικά σταθερότητας.

Στην Pulse βρίσκεται στο 15%, ενώ στην Opinion Poll στο 13,2%.

Δεν υπάρχει θεαματική άνοδος, αλλά υπάρχει μια σαφής παγίωση στη δεύτερη θέση.

Αυτό έχει πολιτική σημασία, καθώς δείχνει ότι η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα έχει δημιουργήσει έναν νέο συσχετισμό στο εσωτερικό της αντιπολίτευσης.

Παράλληλα, όμως, ούτε η ΕΛ.Α.Σ. μπορεί να αγνοήσει τα όρια των ευρημάτων.

Στην Pulse, οι θετικές κρίσεις για τις προτάσεις Τσίπρα στη ΔΕΘ φθάνουν στο 25%, όσο και του Νίκου Ανδρουλάκη.

Η δεύτερη θέση επομένως καταγράφεται καθαρά, χωρίς ακόμη να συνοδεύεται από ένα ευρύτερο πλειοψηφικό ρεύμα.

Το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει βελτίωση και στις δύο μετρήσεις.

Στην Pulse κινείται από 10% στο 10,5%, ενώ στην Opinion Poll ανεβαίνει από 8,8% στο 10,1%.

Η άνοδος είναι υπαρκτή και δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Δεν αλλάζει όμως ακόμη το βασικό πολιτικό δεδομένο: το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται πίσω από την ΕΛ.Α.Σ. και δεν έχει κατορθώσει να επανακτήσει τη δεύτερη θέση.

Η μάχη στο εσωτερικό της αντιπολίτευσης παραμένει ανοικτή, αλλά προς το παρόν ο συσχετισμός είναι συγκεκριμένος.

Αν υπάρχει ένα κοινό συμπέρασμα από Pulse και Opinion Poll, είναι ότι η ΔΕΘ δεν άλλαξε ουσιαστικά το πολιτικό τοπίο.

Η Νέα Δημοκρατία παραμένει πρώτη.

Η ΕΛ.Α.Σ. παραμένει δεύτερη.

Το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει βελτίωση αλλά παραμένει τρίτο.

Και πάνω από όλα αυτά βρίσκεται μια κοινωνία που συνεχίζει να αντιμετωπίζει με έντονη δυσπιστία τις πολιτικές εξαγγελίες.

Η κυβέρνηση πήρε μετά τη ΔΕΘ μια μικρή δημοσκοπική ανάσα. Δεν πήρε όμως ψήφο εμπιστοσύνης.

Γιατί πίσω από τη μισή μονάδα της Pulse και το ένα δέκατο της Opinion Poll υπάρχουν πολύ πιο βαριά στοιχεία: πλειοψηφικές αρνητικές αξιολογήσεις, επίμονη ακρίβεια και ένα «κανένας» που εξακολουθεί να διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στις απαντήσεις των πολιτών.

Και αυτά, για μια κυβέρνηση που βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο σημείο της θητείας της και επένδυσε πολιτικά στη ΔΕΘ για να αλλάξει το κλίμα, είναι σαφώς σημαντικότερα από μερικά δημοσκοπικά δεκαδικά.

 

 

ΠΗΓΗ ΑΡΘΡΟΥ

ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

 

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ