Ελλάδα

Ξεκλειδώνει ο ακατάσχετος λογαριασμός

Σταδιακά  οι οφειλέτες θα ανακτήσουν τον έλεγχο των τραπεζικών λογαριασμών τους, οι οποίοι λόγω χρεών προς το δημόσιο είναι δεσμευμένοι
Συγκεκριμένα οι διαδικασίες γίνονται  ώστε μέσα στο 2024 η ΑΑΔΕ και το Υπουργείο Οικονομικών  να ενεργοποιήσουν τον προοδευτικά ακατάσχετο λογαριασμό, ένα μέτρο που εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην ανάσχεση μίας νέας γενιάς «κόκκινων» οφειλών στην Εφορία.

 Το μέτρο τίθεται σε εφαρμογή με καθυστέρηση αφού αναμενόταν εδώ και δύο χρόνια αλλά διάφορες δυσκολίες ανέβαλλαν τη σχετική δυνατότητα. Πλέον η ΑΑΔΕ στο αναθεωρημένο επιχειρησιακό της πρόγραμμα τοποθετεί την ενεργοποίηση του μέτρου σε εννέα μήνες από τώρα.

Έτσι, το σταδιακό «χτίσιμο» του ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού θα ξεκινήσει έως το φθινόπωρο του 2024 και θα αφορά οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη οι οποίοι θα έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους και θα τηρούν τις ρυθμίσεις τους. Πάνω από 1,4 εκατομμύρια οφειλέτες έχουν υποστεί το «μπλοκάρισμα» του τραπεζικού τους λογαριασμού λόγω χρεών.

Το μέτρο το οποίο ψηφίστηκε τον Μάιο του 2019 έμεινε στα «χαρτιά» λόγω της πανδημίας. Πλέον εκτιμάται ότι θα βοηθήσει τους συνεπείς, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ενώ ταυτόχρονα θα έχουν ένα επιπλέον κίνητρο να συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους προς την Εφορία.

Σταδιακά οι οφειλέτες θα ανακτήσουν τον έλεγχο των τραπεζικών λογαριασμών τους, οι οποίοι λόγω χρεών προς το δημόσιο είναι δεσμευμένοι ακόμα και για μελλοντικά υπόλοιπα.

Πώς λειτουργεί το μέτρο

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, για να κερδίσουν ακατάσχετο όριο πάνω από τα 1.250 ευρώ οι φορολογούμενοι με οφειλές προς το Δημόσιο θα πρέπει:

Να έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους και να έχει προηγηθεί η πληρωμή δυο δόσεων.

διάβασε και αυτό  Αφιερωματικές εκδηλώσεις “για την ελιά και το λάδι των Κενταύρων” απ’ το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Πηλίου

Να δηλώσουν τον λογαριασμό για τον οποίο ζητείται περιορισμός της κατάσχεσης.

Να πληρώνουν με συνέπεια τις δόσεις της ρύθμισης.

Πώς «χτίζεται» ο ακατάσχετος λογαριασμός
Ο προοδευτικά ακατάσχετος λογαριασμός θα «χτίζεται» ως εξής:

Ο φορολογούμενος με δεσμευμένο τραπεζικό λογαριασμό αφού υπαχθεί σε ρύθμιση θα πρέπει να πληρώσει δύο δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών του για να μπορεί τον τρίτο μήνα να ζητήσει αύξηση του ακατάσχετου ορίου.

Ως βάση υπολογισμού λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα των δόσεων ρυθμίσεων του μήνα. Στο ποσό αυτό εφαρμόζεται ο πρώτος συντελεστής 3 ο οποίος δίνει το νέο ύψος του ακατάσχετου λογαριασμού.

Αν η δόση ή οι δόσεις στο βαθμό που εξυπηρετούνται παράλληλα περισσότερες από μια ρυθμίσεις που μετρά ως βάση αναφοράς είναι για παράδειγμα 50 ευρώ, με την εφαρμογή συντελεστή 3, οδηγεί σε αποτέλεσμα 150 ευρώ. Επειδή το ποσό υπολείπεται των 1.250 ευρώ του ακατάσχετου, δεν προστίθεται αλλά παραμένει αμετάβλητο το ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ. Επισημαίνεται ότι για να αυξήσει κάποιος το όριο του ακατάσχετου θα πρέπει η μηνιαία δόση της ρύθμισης που εξυπηρετεί να είναι μεγαλύτερη των 400 ευρώ.

πηγή ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Facebook Comments Box

Απάντηση