ΑφιερώματαΠολιτική

Στις εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης συμμετείχε στις εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, που διοργανώθηκαν στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη την Τετάρτη 19 Μαΐου, υπό την αιγίδα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

Σε μια λιτή αλλά γεμάτη συμβολισμούς και συγκίνηση τελετή, εψάλη επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας ενώπιον της ευζωνικής φρουράς, άνδρες της οποίας έφεραν την πολεμική στολή των Ελλήνων του Πόντου. Ο Περιφερειάρχης Αττικής κατέθεσε το ένα από τα έξι στεφάνια, που σχημάτιζαν τον αριθμό 353.000, όσα και τα θύματα της Γενοκτονίας.

Στεφάνι κατέθεσαν επίσης η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής, ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Γεώργιος Βαρυθυμιάδης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Χρήστος Δημόπουλος, η Πρόεδρος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος Χριψιμέ Χαρουτουνιάν και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων Κυριάκος Μπατσάρας.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε προς τους παρευρισκόμενους, ο κ. Πατούλης έκανε λόγο για τη μακραίωνη πορεία του Ελληνισμού του Πόντου, που «διακόπηκε από το κτηνώδες έγκλημα των Νεοτούρκων, οι οποίοι έγραψαν την ίδρυση του εθνικού κράτους τους με το αίμα των εθνικών μειονοτήτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι «η παρουσία των απογόνων αυτών των θυμάτων, επιβεβαιώνει μια φρικτή αλήθεια: ότι ακόμα και σήμερα, αυτό το ειδεχθές έγκλημα παραμένει μια ανοικτή πληγή, με τους δράστες αμετανόητους και διαχρονικά προκλητικούς» και πρόσθεσε: «Η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων μάς
δείχνει το ιστορικό καθήκον μας απέναντι στις εκατόμβες των νεκρών και τα εκατομμύρια των Ελλήνων που αναγκάστηκαν να αφήσουν τις πατρογονικές τους εστίες: να μην ξεχάσουμε ποτέ τη βαρβαρότητα που συντελέστηκε εις βάρος τους, να παλεύουμε ακατάπαυστα για την καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας του
Ποντιακού Ελληνισμού».

διάβασε και αυτό  Απαντήσεις της Ν.Δ. για την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών Γιώργος Δημόπουλος, η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Ευρώπη Κοσμίδη, ο Κοσμήτωρ της Βουλής Βασίλειος-Νικόλαος Υψηλάντης, οι βουλευτές Γιάννης Μελάς, Ιωάννης Παππάς, Άννα Βαγενά, Χριστίνα Αλεξοπούλου και Μαρία Απατζίδη και ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γ. Χατζηθεοδοσίου.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η διεθνούς φήμης σοπράνο Σ. Θεοδωρίδου η οποία ερμήνευσε τραγούδια του Πόντου και έψαλε τον εθνικό ύμνο.


Δείτε την ομιλία του Περιφερειάρχη Αττικής στο Σύνταγμα στο παρακάτω link:

Facebook Comments Box

Απάντηση