Άμυνα & ΑσφάλειαΠολιτική

Στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας ο πρωθυπουργός για την άσκηση “Ηνίοχος” (video)

Την αεροπορική βάση της Ανδραβίδας, όπου συνεχίζεται η πολυεθνική άσκηση «Ηνίοχος 2021», επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή. Παρόντες ήταν οι πρεσβευτές των επτά χωρών που συμμετέχουν στην άσκηση.O κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει όλες τις σύγχρονες απειλές, δεν μπορεί να είναι αφελής και θα συνεχίσει να ενισχύει τις αμυντικές της δυνατότητες, ενώ τόνισε πως στόχος είναι η προστασία της ειρήνης και της σταθερότητας, της ανάπτυξης και της ευημερίας για όλους τους λαούς της ευρύτερης περιοχής.

 

“Από τη γέννησή της η σύγχρονη Ελλάδα εκτιμά την αξία των πολιτικών και στρατιωτικών της συμμαχιών και συνεργασιών. Το πνεύμα μας όμως δεν είναι φιλοπόλεμο, δεν στρέφεται εναντίον άλλων. Σκοπός μας είναι η προστασία της ειρήνης και της σταθερότητας, της ανάπτυξης και της ευημερίας για όλους τους λαούς της ευρύτερης περιοχής, στα Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή. Η Ελλάδα θα προωθεί πάντα μια θετική ατζέντα βάσει κοινών αξιών, με την υποστήριξη του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θαλάσσης, επιδιώκοντας σχέσεις καλής γειτονίας, αλλά και αμοιβαίου σεβασμού που πρέπει πάντα να χαρακτηρίζει τις σχέσεις των σύγχρονων κρατών” είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, “δεν μπορούμε να είμαστε αφελείς, αντιμετωπίζουμε νέες απειλές σε έναν πολύπλοκο κόσμο και μια όλο και πιο ασταθή γειτονιά. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενισχύει τις αμυντικές της δυνατότητες και τις ένοπλες δυνάμεις της”.

(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Η πολεμική Αεροπορία και το ΓΕΕΘΑ, παρά την πανδημία διοργάνωσε φέτος τη μεγαλύτερη άσκηση στην Ευρώπη στην οποία μετέχει η ελίτ των πολεμικών αεροποριών του κόσμου. Εξήντα αεροσκάφη από πέντε χώρες, ελικόπτερο της Κύπρου και το σύνολο του αεροπορικού στόλου της Ελλάδας είναι η δύναμη που σκεπάζει το FIR Αθηνών εδώ και δυο εβδομάδες.

διάβασε και αυτό  Γιάννης Οικονόμου Συζητάμε για επέκταση Υποχρεωτικότητας

H Πολεμική Αεροπορία συμμετέχει στην άσκηση με το σύνολο των τύπων μαχητικών αεροσκαφών (F-16, Mirage 2000, Mirage 2000-5, F-4) που διαθέτει καθώς και με μέσα αντιαεροπορικής προστασίας, ηλεκτρονικού πολέμου και μη επανδρωμένα αεροχήματα.

Το Πολεμικό Ναυτικό συμμετέχει με φρεγάτες, ταχέα περιπολικά κατευθυνόμενων βλημάτων, κανονιοφόρους, πλοία γενικής υποστήριξης, ελικόπτερα και αεροσκάφος ναυτικών επιχειρήσεων.

Ο Στρατός Ξηράς συμμετέχει με τμήματα Κ/Β Hawk, μηχανοκίνητα τμήματα Πεζικού και Τεθωρακισμένων, επιθετικά ελικόπτερα AH-64 και μεταφορικά ελικόπτερα CH-47D.

(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

H Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας λαμβάνει μέρος με δυνάμεις για τη διεξαγωγή αποστολών υποστήριξης αεροπορικών επιχειρήσεων GAA (Ground Air Assisted Interdiction), CAS (Close Air Support), CCA (Close Combat Attack), με προσωπικό εκπαιδευμένο σε διαδικασίες τερματικής καθοδήγησης πυρών JTAC, σε συνδυασμό με τη διεξαγωγή χερσαίων αλμάτων ελεύθερης πτώσης και θαλάσσιων αλμάτων στατικού ιμάντα.

Στην άσκηση συμμετέχουν, επίσης, η Γαλλία με μαχητικά αεροσκάφη Rafale και Mirage 2000, οι ΗΠΑ με F-16, MQ-9, KC-135, το Ισραήλ με F-15 και F-16, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με F-16, ο Καναδάς με Air Weapon Managers – GCI, η Ισπανία με F/A – 18 Hornet καθώς και η Κύπρος με ελικόπτερο τύπου AW 139.

Παρατηρητές είναι η Αυστρία, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Ρουμανία και η Σλοβενία.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, διεξάγονται επιθετικές επιχειρήσεις αντεπίθεσης, αμυντικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις αντεπίθεσης επιφανείας με τη συνδρομή της αεροπορικής δύναμης σε χερσαίες και θαλάσσιες επιχειρήσεις, αποστολές αναγνώρισης, αποστολές έρευνας και διάσωσης μάχης, αποστολές εναντίον χρονικά ευαίσθητων στόχων (Time Sensitive Target), επιχειρήσεις άμεσης καταστολής στόχων – υποστήριξης, επιχειρήσεις επιθετικής σάρωσης (High Value Airborne Asset) αλλά και επιχειρήσεις υποστήριξης (Slow Mover).

διάβασε και αυτό  Κυριάκος Μητσοτάκης επιστρέφω την διερευνητική εντολή προτείνω εκλογές 25 Ιουνίου

Ο “Ηνίοχος” ολοκληρώνεται την ερχόμενη Παρασκευή. Μια ημέρα νωρίτερα τα μαχητικά από όλες τις χώρες θα πετάξουν πάνω από την Αθήνα.

Πηγή: ertnews.gr


Facebook Comments Box

Απάντηση