Νέα Καλλιθέας

Βραχυκύκλωμα κατέστρεψε μαγαζί στην αγορά Καλλιθέας

Φωτιά στις 18.30 σε κατάστημα μέσα στην αγορά της Καλλιθέας. Η παρέμβαση αρχικά ανθρώπων που βρισκόταν στην αγορά αλλά και η έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής είχε αποτέλεσμα να αποτραπεί  η επέκταση της φωτιάς. Η  Έρευνα από το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής σαν πρώτο πόρισμα έβγαλε ότι η φωτιά έγινε από βραχυκύκλωμα.

 Η αγορά των Ποντίων είναι η σκεπαστή αγορά της Καλλιθέας  Η κεντρική της είσοδος βρίσκεται στον αριθμό 5 της οδού Πλάτωνος, στην καρδιά του πολυπληθούς νοτίου προαστίου και η έξοδός της στην οδό Γρυπάρη. Και οι δύο δρόμοι βρίθουν από δεκάδες μικρά μαγαζάκια με είδη προικός, μπαχαρικά, βιβλιοπωλεία και σούπερ μάρκετ τα οποία αγκαλιάζουν περιμετρικά το οικοδομικό τετράγωνο που καλύπτει η αγορά, με τη βαβούρα που συνεπάγεται το  εμπορικό κέντρο κάθε περιοχής.  Μετά τη μικρασιατική καταστροφή πάνω από 20.000 πρόσφυγες έφτασαν στην περιοχή της Καλλιθέας, στην πλειονότητά τους Καππαδόκες, Κωνσταντινουπολήτες, Μικρασιάτες και Πόντιοι. Οι τελευταίοι, αγόρασαν το 1956 το οικόπεδο που σήμερα στεγάζεται η αγορά. Αφού το χώρισαν σε ισάριθμα κομμάτια, ο καθένας τους πήρε από ένα με κλήρο. Από τότε τα περισσότερα καταστήματα περνούν από γενιά σε γενιά, αλλά αρκετά έχουν ενοικιαστεί ή πουληθεί σε τρίτους.
Το κτίριο της αγοράς είναι κλασικό δείγμα προσφυγικής αρχιτεκτονικής. Είναι σκεπασμένη με ελενίτ και διαθέτει δύο ορόφους. Ο πρώτος όροφος χτίστηκε το 1957 και αποτελεί τον αποθηκευτικό χώρο του κάθε καταστήματος (αν δηλαδή αγοράσεις ή νοικιάσεις ένα κατάστημα, παίρνεις μαζί και τον ακριβώς από πάνω χώρο στον πρώτο όροφο). Στον δεύτερο όροφο, που χτίστηκε μεταγενέστερα, βρίσκονται κοινόχρηστες τουαλέτες. Τα πρώτα φώτα της σκεπαστής αγοράς της Καλλιθέας ανάβουν στις 5 το πρωί και δεν κλείνουν πολύ πριν τις 8μιση το βράδυ.
Facebook Comments Box

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: