Μια από τις πιο ηχηρές και αιφνιδιαστικές επενδυτικές κινήσεις των τελευταίων μηνών στον χώρο του ελληνικού real estate έγινε πραγματικότητα: τρεις προσωπικότητες με ισχυρό brand name, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, η οικογένεια Σκλαβενίτη και ο επιχειρηματίας Γιώργος Δασκαλάκης, γίνονται οι νέοι μέτοχοι της Premia Properties ΑΕΕΑΠ.
Η είσοδός τους πραγματοποιείται μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους άνω των 40 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία ξεκινά στις 22 Ιουλίου 2025. Ο πρόεδρος και βασικός μέτοχος της εταιρείας, Ηλίας Γεωργιάδης, ανακοίνωσε επίσημα τη συμμετοχή τους και επισήμανε τη στρατηγική σημασία αυτής της συμμαχίας για την ενίσχυση της θέσης της Premia στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων.
Η συμμετοχή των τριών νέων επενδυτών διαμορφώνεται ως εξής: ο Γιώργος Δασκαλάκης, ιδρυτικό στέλεχος της Kaizen Gaming, εισφέρει 5 εκατομμύρια ευρώ, αποκτώντας ποσοστό περίπου 3,5%. Η επενδυτική εταιρεία GFI Ltd του Γιάννη Αντετοκούνμπο συμμετέχει με 3,3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η ANIKA Α.Ε., συμφερόντων της οικογένειας Σκλαβενίτη, επενδύει 3 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, σημαντική είναι και η συμμετοχή των υφιστάμενων μετόχων: ο ίδιος ο Ηλίας Γεωργιάδης επενδύει 8 εκατομμύρια ευρώ, η Sterner Stenhus Greece AB 8 εκατομμύρια, η Fastighets AB Balder 12 εκατομμύρια, ο όμιλος NLTG του Petter Stordalen 6,5 εκατομμύρια ευρώ και η ΝΟΕ Μεταλλικές Κατασκευές ΑΕ με 500.000 ευρώ.
Η τιμή συμμετοχής στην ΑΜΚ έχει καθοριστεί στα 1,30 ευρώ ανά μετοχή, προσφέροντας σημαντική έκπτωση της τάξεως του 38% σε σχέση με την καθαρή εσωτερική αξία (NAV) της μετοχής. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, η αύξηση έχει ήδη καλυφθεί, ωστόσο υπάρχει ισχυρή πρόθεση για συμμετοχή και από πλευράς μικρομετόχων μέσω της Optima bank, ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω η διασπορά.
Παράλληλα με την ΑΜΚ, η Premia ανακοίνωσε και την πρώτη της επένδυση εκτός Ελλάδας, με την εξαγορά τετράστερου ξενοδοχείου στην περιοχή Gran Canaria στην Ισπανία. Το τίμημα ανέρχεται σε 64 εκατομμύρια ευρώ και η συμφωνία συνοδεύεται από 20ετές μισθωτήριο συμβόλαιο με ετήσιο καθαρό μίσθωμα 4,65 εκατομμύρια ευρώ. Η χρηματοδότηση της εξαγοράς θα γίνει με τη στήριξη ελληνικής τράπεζας, ενώ η ίδια η Premia προχωρά άμεσα σε νέες επενδύσεις συνολικού ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ, που περιλαμβάνουν φοιτητικές εστίες και νέο ξενοδοχειακό συγκρότημα στη Ρόδο.
Η νέα σελίδα της Premia Properties δεν γράφεται μόνο με αριθμούς και επενδυτικά κεφάλαια, αλλά και με ονόματα που έχουν ξεχωρίσει για την άμεση σχέση τους με τον κόσμο. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, σύμβολο έμπνευσης και κοινωνικής ανόδου, η οικογένεια Σκλαβενίτη που αποτελεί σταθερό πυλώνα της καθημερινότητας των πολιτών και ο Γιώργος Δασκαλάκης από την ταχύτερα αναπτυσσόμενη ελληνική τεχνολογική εταιρεία, φέρνουν μαζί τους όχι μόνο κεφάλαιο αλλά και κοινωνικό αποτύπωμα. Αυτή η σύνθεση ανθρώπων που γνωρίζουν τι σημαίνει εμπιστοσύνη, συνέπεια και καθημερινή επαφή με την αγορά, προσδίδει ένα ιδιαίτερο βάθος στη νέα επενδυτική τροχιά της Premia. Στην KalitheaPress θα συνεχίσουμε να φωτίζουμε τις συμμαχίες που φέρνουν κοντά την επιχειρηματικότητα με την κοινωνία, και να καταγράφουμε κάθε βήμα που ενώνει το real estate με την πραγματική ζωή.
ρεπορτάζ Δημήτρης Μπιζιώτας