ΕπιχειρήσειςΚοινωνία

Petlink: Παγκόσμια επιτυχία για τη ελληνική μαθητική «start up»

Κορυφαία διάκριση κατέκτησε η μαθητική κοινωνική «επιχείρηση» Petlink από το Λύκειο Κολλεγίου Ψυχικού με την ανάδειξή της στις 3 καλύτερες του 7ου Παγκόσμιου Τελικού Διαγωνισμού Κοινωνικής Καινοτομίας – Social Innovation Relay (SIR) που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 22 Ιουνίου 2021.  Ο διαγωνισμός τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και διοργανώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο από το Junior Achievement Europe  σε αποκλειστική συνεργασία με τον Όμιλο ΝΝ ενώ στην Ελλάδα συνδιοργανώνεται από το  Junior Achievement Greece και την ΝΝ Hellas.

Η διεθνής κριτική επιτροπή ξεχώρισε την κοινωνική μαθητική «start up» Petlink για την καινοτομία και τον κοινωνικό αντίκτυπο της επιχειρηματικής τους ιδέας. Η ιδέα αφορά στη δημιουργία πλατφόρμας, μέσω της ο σκύλος «επιλέγει» τον άνθρωπο που θα τον υιοθετήσει και όχι το αντίστροφο. Πώς γίνεται αυτό; Ο χρήστης που επιθυμεί να υιοθετήσει έναν αδέσποτο σκύλο καλείται να συμπληρώσει ένα πρωτοποριακό, αμφίδρομο και εξειδικευμένο ερωτηματολόγιο.

Παραθέτει βασικές πληροφορίες για τον τρόπο ζωής του, τον διαθέσιμο χρόνο και χώρο, αλλά και τον χαρακτήρα του. Ένα αντίστοιχο ερωτηματολόγιο συμπληρώνεται από τις φιλοζωικές οργανώσεις αναφορικά με τον χαρακτήρα και τα χαρακτηριστικά των σκύλων, που φιλοξενούν προς υιοθεσία. Στη συνέχεια, η ιστοσελίδα κωδικοποιεί τις απαντήσεις και διαμορφώνει ένα ψηφιακό προφίλ τόσο των ανθρώπων όσο και των ζώων προς υιοθεσία, τις διασταυρώνει και προτείνει εκείνα τα ζώα που έχουν το μεγαλύτερο βαθμό συνάφειας με τον φιλόζωο.

Επίσης, αν κάποιος φιλόζωος επιθυμεί να βοηθήσει, αλλά δεν μπορεί να υιοθετήσει ένα σκύλο, η Pet-Link του προσφέρει την επιλογή της εικονικής υιοθεσίας, όπου μπορεί να φροντίζει ένα αδέσποτο, αλλά από απόσταση με ανοιχτή την προοπτική της πραγματικής υιοθεσίας στο μέλλον.  Επιπλέον, η Pet-Link δημιουργεί το πρώτο δίκτυο αιμοδοσίας σκύλων, όπου ο ιδιοκτήτης ενός σκύλου που χρειάζεται αίμα μπορεί μέσω της πλατφόρμας να έρθει σε επαφή με εγγεγραμμένους σκύλους αιμοδότες, αναπτύσσοντας μία βάση δεδομένων σκύλων αιμοδοτών απαραίτητη στους κτηνιάτρους.  Τα παιδιά δημιούργησαν και e-shop που προσφέρει όλα τα αναγκαία προϊόντα που χρειάζεται ο φιλόζωος σε όλη τη διάρκεια της ενασχόλησης του με το σκυλί (τροφές- εξειδικευμένα φαρμακευτικά – αξεσουάρ) και επιχειρεί να ενθαρρύνει ακόμα και πιο «άπειρους» να υιοθετήσουν ένα σκυλί, αφού μειώνει τον χρόνο που πρέπει να ασχοληθεί ο φιλόζωος για την αγορά των κατάλληλων προμηθειών συγκεντρώνοντας τις όλες σε ένα σημείο.

διάβασε και αυτό  Κορωνοϊός: Δωρεά 5 εκατ. ευρώ της ΔΕΗ για μάσκες και ειδικές στολές.

Δείτε το promotional video της Petlink εδώ

Oι πρωταγωνιστές της παγκόσμιας επιτυχίας

Η επιτυχία αυτή σημειώθηκε στο πλαίσιο του Ομίλου Νεανικής Επιχειρηματικότητας του Λυκείου Κολλεγίου Ψυχικού που αποτελείται συνολικά από 35 μέλη και εκπροσωπήθηκε στο Διαγωνισμό του JAGreece και της NN Hellas από τη μαθήτρια Λυδία Ευαγγελάτου και τους μαθητές Βασίλη Κουλουμέντα, Αλέξανδρο Μαθιό και Κωνσταντίνο Μαθιό: «Η ευκαιρία που μας δόθηκε μέσα από το διαγωνισμό του SIR  να αναπτύξουμε την ιδέα μας σε μια ρεαλιστική επιχειρηματική πρόταση, η οποία ως στόχο έχει να αντιμετωπίσει ολιστικά το σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα των αδέσποτων σκύλων, είναι πραγματικά ανεκτίμητης αξίας», δήλωσαν τα παιδιά και τόνισαν: «Νιώσαμε, πραγματικά, μικροί επιχειρηματίες και είδαμε πως μπορεί  η σύμπραξη τεχνολογίας και επιχειρηματικότητας να λύσει ένα χρόνιο πρόβλημα και να αφήσει ένα θετικό κοινωνικό αποτύπωμα. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που μας δόθηκε αυτή η ευκαιρία να κάνουμε την ιδέα μας πραγματικότητα, η οποία αναγνωρίστηκε τόσο από την κριτική επιτροπή του διαγωνισμού όσο και από έμπειρους επαγγελματίες της αγοράς. Ευχαριστούμε πολύ την ΝΝ Hellas και το JA Greece που μας χάρισαν αυτήν την ξεχωριστή εμπειρία καθώς και τους καθηγητές μας οι οποίοι πίστεψαν σε εμάς  και μας στήριξαν σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού μας».

Αρωγοί και υποστηρικτές των μικρών «startuppers» ήταν οι καθηγητές τους, Ελένη Μαρκοπούλου, Αθανάσιος Καραμήτσας και Παναγιώτης Στατήρης, οι οποίοι δήλωσαν: «Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που μαθητική επιχείρηση του Ομίλου Νεανικής Επιχειρηματικότητας του Λυκείου Κολλεγίου Ψυχικού αναδεικνύεται στις 3 κορυφαίες ομάδες στον παγκόσμιο διαγωνισμό Social Innovation Relay, γεγονός που μας γεμίζει χαρά και περηφάνια. Όλοι οι μαθητές του Ομίλου εργάστηκαν με αφοσίωση, σταθερότητα και πάθος προκειμένου να ολοκληρώσουν το δύσκολο έργο τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Είναι δεδομένο ότι σε αυτό το επιχειρηματικό ταξίδι καλλιέργησαν, κάτω από πρωτοφανείς συνθήκες, πολύτιμες δεξιότητες που θα τους συντροφεύουν σε όλη τους τη ζωή. Δεξιότητες, όπως η επίλυση προβλημάτων,  η ομαδική εργασία,  η ενσυναίσθηση, καθώς και η εκμάθηση αποδοχής της αποτυχίας ως μέρος της διαδικασίας ανάπτυξης και εξέλιξής τους. Θα θέλαμε, από καρδιάς, να ευχαριστήσουμε τόσο το Junior Achievement Greece και την NNHellas όσο και τη Διεύθυνση και  τους συναδέλφους καθηγητές του Λυκείου Κολλεγίου Ψυχικού για τη στήριξή τους καθ΄ όλη τη διάρκεια της χρονιάς».
Ο Γενικός Διευθυντής του JA Greece και Πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Junior Achievement Eυρώπης, Αργύρης Τζικόπουλος  τόνισε: «Συγχαρητήρια στην ομάδα Petlink για τη διάκρισή της στον Παγκόσμιο Διαδικτυακό Διαγωνισμό Κοινωνικής Καινοτομίας. Τα παιδιά απέδειξαν για ακόμα μία φορά ότι η δουλειά, η αφοσίωση και το μεράκι σε ό,τι κάνεις αναγνωρίζεται και ανταμείβεται. Είναι βέβαιο ότι η ενασχόληση της μαθητικής κοινότητας με δράσεις μη τυπικής εκπαίδευσης, όπως το πρόγραμμα του Διαγωνισμού Κοινωνικής Καινοτομίας προάγουν και ενισχύουν την ανάπτυξη δεξιοτήτων αλλά και ευρύτερα τη μάθηση, ενώ παράλληλα συμβάλλουν και στη ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα κοινωνικής επιχειρηματικότητας».
H Petlink θα ταξιδέψει στο εξωτερικό για να παραλάβει το βραβείο της στο πλαίσιο του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου των Αποφοίτων του Junior Achievement. Στο μεσοδιάστημα το JA Europe θα τους παράσχει καθοδήγηση και περαιτέρω υλικό για την ανάπτυξη της καινοτομίας τους. Οι άλλες 2 ομάδες που συμπλήρωσαν την νικήτρια τριάδα του Διαγωνισμού είναι η ομάδα Scribo Marker από τη Σλοβακία, που προτείνει έναν νέο, οικολογικό τρόπο γραφής στους ασπροπίνακες και η  ομάδα Team Esperanza από τη Σιγκαπούρη, με έναν οδηγό που επιτρέπει στους καταναλωτές να κάνουν πιο πράσινες αγορές ενδυμάτων.  Ο Πανελλαδικός Τελικός του SIR πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 14 Μαΐου 2021. Από τις 10 ομάδες που διαγωνίσθηκαν, το  πρώτο βραβείο κέρδισε η «Petlink», το δεύτερο η «StandByMe» από το ΓΕΛ Επισκοπής Ηρακλείου Κρήτης και το τρίτο η «Ithynon Nous» από το Πειραματικό ΓΕΛ Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Σε όλα τα μέλη των νικητριών ομάδων δόθηκαν δωροεπιταγές για αγορές βιβλίων και ηλεκτρονικών συσκευών.

διάβασε και αυτό  Φοιτητικό Στεγαστικό Επίδομα: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις

Πηγή: skai.gr


Facebook Comments Box

Απάντηση

%d