Άποψη

Περί Προόδου

Στην εποχή μας η έννοια ‘πρόοδος΄ έχει αποτύπωση στην υλική της διάσταση και όχι τόσο στην ηθικό-ανθρωποκεντρική. Η τεχνολογική πρόοδος δεν σημαίνει τίποτε όταν παραβλέπει ανθρώπινους παράγοντες.

Βέβαια εκπληκτικά επιτεύγματα προόδου αποτελούν η ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών όπως οι αλγόριθμοι, η τεχνική νοημοσύνη και σήμερα η τεχνολογία είναι σχεδόν στα πάντα γύρω μας, είναι μέσα στην καθημερινότητά μας. Άραγε αυτό συνεπάγεται ο κόσμος να έχει χάσει τον ανθρωποκεντρικό του ρόλο και χαρακτήρα…?

Η ιστορία της ανθρωπότητας διδάσκει ότι ακόμη και τις πιο σκοτεινές εποχές οι συνέπειές τους και οι ζημιές είναι ελαφρύτερες όταν στο επίκεντρο των αξιών παραμένει ο άνθρωπος.

Πρόσημο στην πρόοδο της ανθρώπινης κοινότητας αποτελούν τα βήματα για ισότητα και για εξασφάλιση ίσων ευκαιριών και προνομίων σε μη προνομιούχες κοινωνικές ομάδες. Έτσι διασφαλίζεται ένα μέλλον όπου εφαρμόζονται ακριβοδίκαια χωρίς παρεμβάσεις προνομιακές μεταχειρίσεις. Ένα μέλλον που εξασφαλίζει και εφαρμόζει την δικαιοσύνη αλλά και την ισότητα και τις ίσες ευκαιρίες.

Οι κοινωνικές ανισότητες αποτελούν ένα σημείο άμεσης βελτίωσης και επιτάσσουν άμεσης παρέμβασης. Οι κοινωνικές ομάδες που ζουν περιθωριοποιημένες με χαμηλή εκπαίδευση χρήζουν ειδικής μέριμνας και ώθησης προς βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης.

Πρόοδος είναι και η μέριμνα και λήψη δραστικών μέτρων για την οικολογική κρίση που μαστίζει τον πλανήτη Γη. Η κλιματική κρίση χτυπάει κόκκινο και οφείλουμε να πάρουμε άμεσα μέτρα και να προβούμε σε δραστικές παρεμβάσεις πριν φτάσουμε στο σημείο μηδέν. Οι ραγδαίες αλλαγές προς το μέλλον φέρνει και τις τεράστιες
προκλήσεις προσαρμογής και σωστής αντιμετώπισης, πριν τα αποτελέσματα είναι δυσμενώς μη αναστρέψιμα. Οι ειδικοί θα πρέπει να ασχοληθούν με τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, τη διαχείριση των αποβλήτων, τη μείωση της ρύπανσης. Είναι διαπιστωμένο ότι το περιβάλλον βρίσκεται σε κίνδυνο. Η μόλυνση ανιχνεύεται παντού, στον αέρα, στην θάλασσα, στο έδαφος. Άλλωστε για τους επιστήμονες είναι αυταπόδεικτος ο συσχετισμός των πανδημιών με την φθορά που προκαλούμε στην φύση.

διάβασε και αυτό  Συγχώρηση, η αγάπη αλλιώς

Η βιώσιμη ανάπτυξη συνεχώς επεκτείνεται και αναζητεί λύσεις για να αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα, ιδιαίτερα στις πόλεις που ζούμε. Άμεση προτεραιότητα η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας. Ο βιασμός της φύσης δρα αντίρροπα ως προς τα μελλοντικά οφέλη της ζωής των ανθρώπων.

Τα οικοσυστήματά μας ρυθμίζουν το κλίμα του πλανήτη κα μας προστατεύουν από τα ξεσπάσματα νόσων όπως ο COVID-19. Μιλάμε για την βιοποικιλότητα η οποία απαρτίζεται και δομείται από τρία αλληλένδετα πράγματα, την ποικιλομορφία των οικοσυστημάτων, την ποικιλομορφία των ειδών και την γενετική ποικιλομορφία. Είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν προστατευόμενες περιοχές σε θάλασσες και στεριές ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάρρευση του κλίματος, η απώλεια των ειδών, η διατροφική ανασφάλεια και να μειωθεί το ρίσκο μελλοντικών πανδημιών. Φρένο χρειάζεται και στην εξόρυξη και την καύση ορυκτών καυσίμων. Η αειφορία σαν όρος και σαν εφαρμογή στην εποχή μας αφορά στην αρμονική πρόοδο και ανάπτυξη του φυσικού μας οικοσυστήματος και των πηγών ενέργειας ώστε να εξασφαλίζεται η μελλοντική ποιότητα και η ισορροπία.

Οι κυβερνήσεις ευτυχώς λαμβάνουν αποφασιστικά μέτρα για να αποτρέψουν την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, τις μαζικές εξαφανίσεις ειδών, την έλλειψη νερού και τα ακραία φαινόμενα. Είναι θέματα που απασχολούν την Σύνοδο Κορυφής των Κρατών. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία επίσης συνηγορεί ως όρος
της εναλλακτικής προσέγγισης των φυσικών πόρων, το σεβασμό στο περιβάλλον και σε πράσινες λύσεις. Τέλος, η Συμφωνία του Παρισιού για την μείωση των ρύπων και την ανάσχεση της παγκόσμιας υπερθέρμανσης είναι εχέγγυο ασφάλειας προς αυτή την κατεύθυνση.

Μετά από όλες αυτές τις κινήσεις των κυβερνώντων, είναι παρηγορητικό και ευοίωνο ότι στο μέλλον θα επιβιώσουμε με ισορροπία, αρμονία και ασφάλεια.

διάβασε και αυτό  Ο απελευθερωτικός αγώνας του ΄21 στη Δυτική Ελλάδα

Ελένη Γκινάλα- Καραντανέλλη

Πτυχ. Παντείου Πανεπιστημίου-Ψυχοθεραπεύτρια


Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Η ένταξη της Ελλάδος στην Ευρώπη αποτελεί πλέον αδιαπραγμάτευτη συνιστώσα…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: