Διεθνή

Οργή της Τουρκίας για τη συμφωνία Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου: Τίποτα δεν μπορεί να πετύχει χωρίς εμάς

Ησυμφωνία της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου για την ενέργεια, προκάλεσε την οργή της Τουρκίας. Το υπουργείο Εξωτερικών της Άγκυρας εξέδωσε επιθετική ανακοίνωση, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «χωρίς την Τουρκία, τίποτα δεν μπορεί να πετύχει στην περιοχή»

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ: «Η δήλωση, που δημοσιεύθηκε μετά την τριμερή σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2021 με τη συμμετοχή των ηγετών της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης, είναι μια νέα εκδήλωση των εχθρικών πολιτικών του ελληνικού δίδυμου απέναντι στην Τουρκία και την ΤΔΒΚ.

Η συμμετοχή της Αιγύπτου σε αυτή τη δήλωση αποτελεί ένδειξη ότι η αιγυπτιακή διοίκηση δεν έχει καταλάβει ακόμη την πραγματική διεύθυνση όπου μπορεί να συνεργαστεί στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Πηγή έντασης είναι οι αξιώσεις της Ελλάδας»

Στη συνέχεια η Άγκυρα, δείχνει την ενόχλησή της για τα μηνύματα που πήρε από τους ηγέτες των τριών χωρών: «Έχουμε δείξει σε φίλους και εχθρούς ότι καμία πρωτοβουλία στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ δεν μπορεί να είναι επιτυχής. Η Τουρκία υποστηρίζει ενεργειακά έργα που θα αυξήσουν τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής. Ωστόσο, αυτά τα έργα δεν πρέπει να αγνοούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων και πρέπει να είναι χωρίς αποκλεισμούς.

Σε αντίθεση με τις δηλώσεις, η κύρια πηγή έντασης στην περιοχή είναι οι μαξιμαλιστικές και παράνομες αξιώσεις των ελληνικών δίδυμων και παραβλέποντας τους Τουρκοκύπριους. Η απαραίτητη απάντηση δόθηκε στις προσπάθειες αυτών των δύο να παραβιάσουν την υφαλοκρηπίδα μας για να προκαλέσουν ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε αποφασιστικά τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

διάβασε και αυτό  «Σκουριάζει» ο γαλλογερμανικός άξονας. Η Ευρώπη σε αποπροσανατολισμό

Από την άλλη, υποστηρίζουμε τη δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου σχετικά με την κοινή δήλωση. Δεν είναι δυνατόν μια κατανόηση που απορρίπτει τα γεγονότα στο νησί να συμβάλει στη λύση του Κυπριακού. Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά ότι μια νέα διαδικασία διαπραγμάτευσης δεν μπορεί να ξεκινήσει πριν καταχωρηθεί η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς του τουρκοκυπριακού λαού.

Επιπλέον, είναι ασέβεια προς τα συμφέροντα και την κυριαρχία της Λιβύης ότι αυτές οι χώρες, που οδήγησαν στην αποσταθεροποίηση της Λιβύης με την υποστήριξή τους σε κάποιες παράνομες ομάδες, στοχεύουν τώρα το Μνημόνιο Κατανόησης που έχουμε υπογράψει με τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης».

Η παραληρηματική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, έρχεται μετά και την έκθεση καταπέλτη της Κομισιόν, η οποία καλεί την Άγκυρα να σεβαστεί τα δικαιώματα των υπόλοιπων κρατών.

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Ο Δήμαρχος Καλλιθέας την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου στις 19.30 συζητά…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: