Πολιτική

Έναρξη Βουλής με Ολομέλεια και συζήτηση Πολιτικών Αρχηγών

Παρασκευή 26 Αυγούστου ξεκινά στην βουλή η Ολομέλεια με συζήτηση πολιτικών αρχηγών στι;ς11:00 την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε live από εδώ σε απευθείας σύνδεση με το κανάλι της βουλής.

Σας παραθέτουμε το ρεπορτάζ της ertnews

Στη σημερινή “μάχη” των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή όπου και θα συζητηθεί το θέμα των παρακολουθήσεων στρέφεται το ενδιαφέρον, με τον τόνο της αντιπαράθεσης να δίνει η συνεδρίαση της Eπιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών αναμένεται να ξεκινήσει στις 11 το πρωί με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και διεξάγεται μετά από αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση με θέμα «τις παρακολουθήσεις από την υπαγόμενη στον πρωθυπουργό ΕΥΠ, πολιτικών του αντιπάλων και δημοσιογράφων».
Ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε αίτημα για συζήτηση πολιτικών αρχηγών, μετά τις αποκαλύψεις ότι στόχοι παρακολούθησης έγιναν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης και ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης.

Η σημερινή συζήτηση των πολιτικών αρχηγών διεξάγεται παρά το γεγονός ότι κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ζητήσει να προηγηθεί ενημέρωση τους στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας από τον νέο διοικητή της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη, τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα, την αρμόδια για την ΕΥΠ εισαγγελέα εφετών Βασιλική Βλάχου, τον μέχρι πρότινος Γενικό Γραμματέα του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο.

https://www.youtube.com/user/hellenicparliamenttv

Το αίτημα αυτό ετέθη μετ’ επιτάσεως και μετά την ακρόαση του νέου διοικητή του ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη, στο πλαίσιο διατύπωσης γνώμης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για τον διορισμό του, κατά την οποία ο κ. Δεμίρης φέρεται να δήλωσε, σύμφωνα με κόμματα της αντιπολίτευσης, ότι «ουδείς εξαιρείται a priori», από παρακολουθήσεις. Είχε προηγηθεί και δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν γνωρίζουν για άλλες παρακολουθήσεις. Στο κλίμα αυτό, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναμένεται σήμερα να καλέσουν τον πρωθυπουργό να δηλώσει για ποιο λόγο η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον Νίκο Ανδρουλάκη και ποια άλλα πολιτικά πρόσωπα έχουν πιθανώς γίνει στόχοι παρακολούθησης.

διάβασε και αυτό  Ορκομωσία της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης

Η σημερινή συζήτηση είναι ένα μόνο βήμα στον οδικό χάρτη της έρευνας που θα εξελιχθεί στο πλαίσιο των προβλεπομένων από τον Κανονισμό διαδικασιών, για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη. Το επόμενο βήμα θα γίνει την προσεχή Δευτέρα, όταν στην κρίση της ολομέλειας θα τεθεί η πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής και ενώ εκκρεμεί και απόφαση της Επιτροπής Θεσμών για το πότε και το πώς θα κινηθεί και εκείνη από τη δική της πλευρά.

Η κυβέρνηση σχολιάζοντας τις διαρροές, μιλά για πλήγμα στους θεσμούς, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά να δημοσιοποιηθεί ο λόγος εθνικής ασφάλειας που συνέτρεχε για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη. O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επικριτικό για τον πρωθυπουργό βίντεο, με αναφορές του πριν και μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης των παρακολουθήσεων.

Επίθεση σε πρωθυπουργό και κυβέρνηση εξαπέλυσε την Πέμπτη (25/8) από το βήμα της κοινής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο Νίκος Ανδρουλάκης και ζήτησε εξεταστική για συγκεκριμένες υποθέσεις. Επίσης κάλεσε τον πρωθυπουργό να πει σήμερα στη Βουλή ποιος ήταν ο λόγος που τον καθιστούσε εθνικό κίνδυνο κι αυτό έληξε με την εκλογή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Οι άξονες των θέσεων Μητσοτάκη & Τσίπρα στη συζήτηση στη Βουλή

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα προσέλθει στη Βουλή με συγκεκριμένους βασικούς άξονες. Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης, όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη

-θα μιλήσει για το σήμερα και θα αναφερθεί στην ανάγκη διερεύνησης της υπόθεσης, τηρώντας το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει.

-θα επισημάνει ότι η κυβέρνηση και οι κρατικές αρχές δεν έχουν καμία σχέση με το Predator.

διάβασε και αυτό  Lockdown: Σήμερα οι αποφάσεις των ειδικών για εμπορικά κέντρα, φροντιστήρια και click inside

-Θα αναφερθεί στις διαχρονικές παθογένειες που πρέπει να εξεταστούν και για το μέλλον. Δηλαδή, τι πρέπει να γίνει, προκειμένου να μη βρεθούμε αντιμέτωποι με αντίστοιχες περιπτώσεις και οι υπηρεσίες να επιτελούν τον εθνικό τους ρόλο τηρώντας τους δημοκρατικούς κανόνες.

Την απόλυτη πολιτική ευθύνη για τις υποκλοπές αναμένεται να καταλογίσει ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη, προσθέτοντας ότι με δική του ευθύνη ενορχηστρώθηκε το παρακράτος των παρακολουθήσεων. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να απευθύνει σειρά ερωτημάτων προς τον πρωθυπουργό.

-Ποιος είναι ο «εθνικός λόγος» για τον οποίο παρακολουθούσαν τον Ν. Ανδρουλάκη;

-Ποιοι άλλοι πολιτικοί, δημοσιογράφοι κ.ά. παρακολουθούνταν ή παρακολουθούνται;

-Χρησιμοποιεί η κυβέρνηση ή έχει «ενοικιάσει» υπηρεσίες ιδ. εταιρείας που χρησιμοποιεί το Predator;

Αναμένεται επίσης να θέσει αιχμηρά ερωτήματα και για τα μυστικά κονδύλια και τη διάθεση τους, όχι ενδεχομένως για το υπουργείο Εξωτερικών ή το Άμυνας αλλά για υπουργεία όπως το Πολιτικής Προστασίας.

πηγή ertnews

Facebook Comments Box

Απάντηση

%d