Ο Ολυμπιονίκης Χρήστος Παπανικολάου προτείνει διατροφική αγωγή
Το καινοτόμο πρόγραμμα διατροφικής αγωγής που εμπνεύστηκε ο Ολυμπιονίκης του επί κοντό Χρήστος Παπανικολάου και επί σειρά ετών εφαρμόζεται πιλοτικά υπό την επίβλεψή του με απόλυτη επιτυχία στον Δήμο Παλαιού Φαλήρου μέσα σε ειδικά οργανωμένη μονάδα, τίθεται υπό την αιγίδα του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών (ΣΕΟ).
Λαμβάνοντας υπόψη ότι:
- Η παχυσαρκία την χώρα μας, σε συνδυασμό με τον σακχαρώδη διαβήτη τείνει να γίνει πανδημία.
- Στην παιδική παχυσαρκία κατέχουμε την δεύτερη θέση στον κόσμο, ακολουθεί η παχυσαρκία των εφήβων.
- Ένα ποσοστό 40-45% των παιδιών στην Ελλάδα έχουν πρόβλημα βάρους.
- Η Ελλάδα βρίσκεται πίσω στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση του φαινομένου αφού εξακολουθούμε απλά να εντοπίζουμε το πρόβλημα χωρίς να λαμβάνουμε μέτρα παρά μόνο περιστασιακά, με συνέχεια και συνέπεια την ουσιαστική αδυναμία αντιμετώπισης
- Η παχυσαρκία επιβαρύνει σημαντικά την υγεία αφού αποτελεί υπόβαθρο για την εκδήλωση πολλών σοβαρών νοσημάτων.
Οι Έλληνες Ολυμπιονίκες δεν ήταν δυνατό να αδιαφορήσουν. Δεν δέχονται η αποχή από την τακτική άσκηση να είναι σε τόσο υψηλά επίπεδα.
Στο πλαίσιο της υιοθεσία του προγράμματός του από τον ΣΕΟ ο Ολυμπιονίκης του άλματος επί κοντό, παγκόσμιος ρέκορντμαν και καθηγητής φυσικής αγωγής Χρήστος Παπανικολάου δήλωσε: “Συμφωνώ απόλυτα με την απόφαση του ΔΣ, είναι τιμή για μένα, Είμαι στη διάθεση του Συλλόγου να αγωνιστώ για την προώθηση σε Δήμους, Πόλεις, αφού αποδεδειγμένα είναι η πλέον δυναμική κίνηση για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, όχι στα λόγια αλλά μετά από 9 χρόνια εφαρμογή, με αποδεικτικά στοιχεία”.
Το πρόγραμμα προσφέρει δωρεάν ατομική διατροφική υποστήριξη δια βίου, από εξειδικευμένους επιστήμονες (διατροφολόγους, γυμναστές, ιατρούς και λοιπές βοηθητικές ειδικότητες) στον γενικό πληθυσμό και σε ευαίσθητες ομάδες πολιτών. Επίσης προσφέρει δωρεάν συμβουλευτική και συνεχή διατροφική ενημέρωση στα παιδιά των σχολείων, από το δημοτικό μέχρι το Λύκειο και το ατομικό του πρόγραμμα διατροφής και με ψυχολογική υποστήριξη σε κάθε δημότη ενώ όλοι συμμετέχοντες παρακινούνται στην άσκηση και την κινητική αγωγή.
Ο ΣΕΟ θα προωθήσει το πρόγραμμα που πρόσφατα υιοθετήθηκε και από το Δήμο Τρικάλων σε μεγάλος δήμους πανελλαδικά αρχίζοντας από την Αττική. Θα συστήσει ομάδα εργασίας η οποία θα αναλάβει να σχεδιάσει τον τρόπο δράσης, τις επαφές με ανάλογους φορείς, με αυτοδιοίκηση, με την πολιτεία κλπ. ώστε να καταστεί εφικτό να αντιμετωπιστεί ριζικά το πολυπαραγοντικό πρόβλημα της παχυσαρκίας στη χώρα μας.
Χρήστος Παπανικολάου
Ο Χρήστος Παπανικολάου γεννήθηκε το 1941 στα Τρίκαλα και ασχολήθηκε από μικρός με τον αθλητισμό. Σαν αθλητής του Γ.Σ. Τρικάλων, το 1960, πέρασε το ύψος των 4 μέτρων. Την ίδια χρονιά, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και μεταγράφηκε στον Παναθηναϊκό.
Το 1964, έφτασε τα 4,60 μέτρα. Την ίδια χρονιά, πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο, κατακτώντας την 8η θέση, με 4,40 μέτρα. Το 1966, κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο πρωτάθλημα Ευρώπης της Βουδαπέστης, με άλμα στα 5,05 μέτρα. Το 1968, στους Ολυμπιακούς αγώνες που έγιναν στο Μεξικό, κατέκτησε την 4η θέση, με 5,35 μέτρα.
Ωστόσο, στα αρχεία της Στάζι, βρέθηκαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο δεύτερος ολυμπιονίκης Κλάους Σιπρόφσκι και ο τρίτος Βόλφγκανγκ Νόρντβινγκ, είχαν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών. Έτσι υπάρχει πάντα η πιθανότητα να αφαιρεθούν τα μετάλλια από τους κατόχους τους κι ο Παπανικολάου να πάρει το αργυρό μετάλλιο.
Ο Βόλφγκανγκ Νόρβινγκ ήταν ο μεγάλος αντίπαλος του Παπανικολάου τα επόμενα χρόνια. Μάλιστα, τον Σεπτέμβριο του 1970, πέτυχε παγκόσμιο ρεκόρ με άλμα 5,46 μέτρα. Τη χρονιά εκείνη, ο πρωταθλητής μας βρισκόταν σε εξαιρετική φόρμα, έχοντας υπερβεί πολλές φορές τα 5,40 μέτρα.
Το παγκόσμιο ρεκόρ του Χρήστου Παπανικολάου
Το Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 1970, ήταν η μεγάλη μέρα για τον Παπανικολάου και τον ελληνικό αθλητισμό. Ο ΣΕΓΑΣ διοργάνωσε στο παλιό στάδιο (τότε) “Καραϊσκάκη”, ένα μίτινγκ, μεταξύ των μεικτών ομάδων Αθήνας-Βελιγραδίου.
Περίπου 10.000 φίλαθλοι συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν, ουσιαστικά, την προσπάθεια του Τρικαλινού να πετύχει παγκόσμιο ρεκόρ. Ήδη στα 4,40 μέτρα, είχε ολοκληρώσει τις προσπάθειές του ο δεύτερος του αγωνίσματος, Παντελής Νικολαΐδης (μετέπειτα βουλευτής του ΠΑΣΟΚ).
Ο Χρήστος Παπανικολάου ξεκίνησε από τα 5 μέτρα, που πέρασε με μεγάλη ευκολία, όπως και τα 5,20 μέτρα. Τότε, ζήτησε να μπει ο πήχης στα 5,47 μέτρα. Στο φαληρικό στάδιο, την ώρα του άλματος, επικρατούσε απόλυτη ησυχία. Ήταν 5.49 μ.μ.
Με αποφασιστικότητα και άψογη τεχνική, ο Παπανικολάου περνά το ύψος και μόλις συνειδητοποιεί τι έχει πετύχει ξεσπά σε πανηγυρισμούς, όπως βέβαια και όλοι οι φίλαθλοι! Πολλοί, δεν συγκρατιούνται και μπαίνουν μέσα στον αγωνιστικό χώρο για να τον αγκαλιάσουν.
Ένας αφέτης πυροβολεί από τη χαρά του στον αέρα! Σε λίγο, η ένδειξη του φωτεινού πίνακα αλλάζει: Το 5,47 μετατρέπεται σε 5,49 (δίπλα στο 78, το νούμερο της φανέλας του Παπανικολάου). Τι είχε συμβεί; Οι κριτές μέτρησαν πάλι το ύψος, όπως όφειλαν και βρήκαν ότι ήταν 5,49 μέτρα. 5,49 μ. στις 5.49 μ.μ. Απίστευτη σύμπτωση!
Νέοι, εντονότεροι πανηγυρισμοί για το παγκόσμιο ρεκόρ στο στάδιο! Λογικό είναι, μέσα σ’ αυτό το κλίμα, ο Παπανικολάου να μην μπορέσει να υπερβεί τα 5,54 μέτρα, στα οποία τοποθέτησε τον πήχη λίγο αργότερα.
Το ρεκόρ αυτό, καταρρίφθηκε από τον Σουηδό Ίσακσον στις 8 Απριλίου 1972 (μετά από 1,5 χρόνο περίπου δηλαδή!), με άλμα 5,51 μέτρα. Στη χώρα μας, καταρρίφθηκε μετά από 22 χρόνια (!) το 1992, από τον Χρήστο Παλλάκη, που ξεπέρασε τα 5,52 μέτρα.
Η επιτυχία του Χρήστου Παπανικολάου παραμένει μοναδική. Είναι ο πρώτος και μόνος, Έλληνας αθλητής, που πέτυχε σε επίσημο αγώνα στίβου παγκόσμιο ρεκόρ.
Ο Τρικαλινός αθλητής αναδείχθηκε ακόμα δύο φορές χρυσός μεσογειονίκης (1967 και 1971), οχτώ φορές χρυσός βαλκανιονίκης, 12 φορές πρωταθλητής Ελλάδας στο επί κοντώ και μία στο δέκαθλο, το 1967. Βελτίωσε το πανελλήνιο ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ συνολικά 15 φορές.
Ο Χρήστος Παπανικολάου είναι απόφοιτος της ΕΑΣΑ (νυν ΤΕΦΑΑ). Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο San Jose State College στις Η.Π.Α. Έχει ασχοληθεί με την τοπική αυτοδιοίκηση και σήμερα, διατηρεί σχολή άλματος επί κοντώ στο ΔΑΚ Παλαιού Φαλήρου που λειτουργεί υπό την αιγίδα του Δήμου.
Και για την ιστορία, η πρώτη Ελληνίδα αθλήτρια που πέτυχε παγκόσμιο ρεκόρ είναι η ανεξάρτητη, πλέον ευρωβουλευτής, Σοφία Σακοράφα, που έριξε το ακόντιο στα 74,20 μέτρα σε μίτινγκ στα Χανιά (26 Σεπτεμβρίου 1982).