ΚοινωνίαΚορωνοιοςΥγεία

Νίκος Μαστοράκης:Όσα θέλατε να ξέρετε για τα self test

Αν οι 500+ που βγήκαν θετικοί στα “εκπαιδευτικά self test” είχαν πάει στο σχολείο ανυποψίαστοι, η μετάδοση θα είχε ιλιγγιώδεις συνέπειες, στατιστικά και ιατρικά. Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι σε ένα περιβάλλον σχολίου, 500 ασυμπτωματικοί μπορούν να μολύνουν σε πρώτο στάδιο 3,000 – 5,000 άλλους που θα μολύνουν ο καθένας 2-6 άτομα. Κάντε τους υπολογισμούς. Για το στρατηγικό αυτό μέσο καταπολέμησης του Ιου, αυτά είναι τα βασικά στοιχεία που ίσως δεν έχετε ακόμη μάθει:

(1) Δεν είναι ακόμη διαθέσιμα δωρεάν για τον “γενικό πληθυσμό” παρα μονο για ΑΜΚΑ καθηγητών και μαθητών. Αν όμως είσαστε περίεργοι και θέλετε να κάνετε ένα, πωλούνται στα φαρμακεία για 9,5 ευρώ.

(2) Στην επόμενη φάση, τα δωρεάν self test θα είναι για υπαλλήλους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

(3) Το αποτέλεσμα ενός self test είναι ενδεικτικό, οχι αποδεικτικο. Τα θετικά παραπέμπονται σε μοριακό τεστ. Τα αρνητικά παρέχουν πιστοποίηση για τον σκοπό που έγιναν (είσοδο στην τάξη, αργότερα για είσοδο στην εργασία κλπ.)

(4) Αν ένα self test γίνει με λάθος τρόπο, αυτοακυρώνεται.

(5) Στυλεός κλπ. υλικά αρνητικών τεστ, απορρίπτονται στα σκουπίδια, θετικά το ίδιο αλλά μέσα σε 2 σακουλάκια.

(6) Η διαδικασία είναι παιδαριωδώς εύκολη. Τα διαθέσιμα self test είναι ρινικά, πωλούνται όμως και εκείνα με το διαγνωστικό “τσιμπημα” και δυο σταγόνες αίμα.

(7) Δηλώνοντας το αποτέλεσμα στην ειδική πλατφόρμα, αναλαμβάνει  κάποιος την υπευθυνότητα της δήλωσης.

(8) Τα self test παρέχουν στην κοινωνία προστασία κυρίως από ασυμπτωματικούς και μπορούν, με ευρύτερη χρήση, να μειώσουν δραστικά τη μετάδοση.

(9) Ένα αποδεικτικό από self test δεν έχει μεγάλο μήκος “ζωής,” δηλαδή το αρνητικό ισχύει για μερικές μέρες μόνο. Εγώ προσωπικά εύχομαι να εφαρμοστούν και σε λεωφορεία, τρολευ, μετρό, τρένα που είναι σαφώς οι βασικοί παράγοντες “συνωστισμού” και μετάδοσης.

διάβασε και αυτό  ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ ΙΣΗΜΕΡΙΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2019
Facebook Comments Box

Απάντηση