Σε νέα φάση περνά το gov.gr, με στόχο να μετατραπεί σε ένα προσωποποιημένο σημείο επαφής του πολίτη με το κράτος, συγκεντρώνοντας υπηρεσίες, έγγραφα, υποθέσεις και ραντεβού σε ένα ενιαίο ψηφιακό περιβάλλον. Το νέο μοντέλο δίνει έμφαση στην ταχύτητα, τη διαλειτουργικότητα και τη συνεχή ενημέρωση, αλλάζοντας ουσιαστικά την καθημερινή εμπειρία συναλλαγής με το Δημόσιο.

Κεντρικό ρόλο αποκτά η Περιοχή Πολίτη, η οποία λειτουργεί ως ψηφιακή θυρίδα: εκεί συγκεντρώνονται αγαπημένες υπηρεσίες, εκκρεμείς υποθέσεις, έγγραφα και ραντεβού, μετατρέποντας τον πολίτη από παθητικό χρήστη σε ενεργό συμμετέχοντα. Η προσωποποίηση επιτρέπει στο gov.gr να προσαρμόζει την εξυπηρέτηση με βάση το προφίλ και τις ανάγκες κάθε πολίτη.

Τι αλλάζει στην πράξη

Μία από τις πιο άμεσα αντιληπτές αλλαγές είναι η ενοποίηση όλων των ραντεβού του Δημοσίου σε μία ενιαία προβολή. Τα αποσπασματικά συστήματα ανά φορέα αντικαθίστανται από μια συνεκτική εικόνα, συνδεδεμένη με τον Προσωπικό Αριθμό Πολίτη, με σαφή πληροφόρηση για το πού, πότε και με ποιον φορέα πραγματοποιείται κάθε ραντεβού.

Παράλληλα, η εμπειρία χρήστη αναβαθμίζεται με:

  • καλύτερη εντοπισιμότητα υπηρεσιών και διοικητικών πληροφοριών

  • δυνατότητα αξιολόγησης και σχολιασμού υπηρεσιών

  • καθοδήγηση μέσω του ενισχυμένου ψηφιακού οδηγού mAIgov, που βοηθά στην επιλογή της σωστής υπηρεσίας και στην απλοποίηση διαδικασιών

Θεσμικό βάθος και νέα αρχιτεκτονική

Το νέο gov.gr στηρίζεται σε εκσυγχρονισμένη αρχιτεκτονική και διευρυμένες διαλειτουργικότητες, επιτρέποντας την ένταξη φορέων με διαφορετικά προφίλ, όπως πανεπιστήμια, νοσοκομεία και ΟΤΑ. Το μοντέλο αυτό υποστηρίζει πιο σύνθετα σενάρια παροχής υπηρεσιών και δημιουργεί συνεκτικές ροές δεδομένων.

Σε επίπεδο διοίκησης, το διαχειριστικό περιβάλλον της Ενιαίας Ψηφιακής Πλατφόρμας (ΕΨΠ) προσφέρει ενιαία επιχειρησιακή εποπτεία, αποκεντρώνοντας την παραγωγή υπηρεσιών στους ίδιους τους φορείς, ενώ το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης διατηρεί τον ρόλο του θεσμικού ελεγκτή ποιότητας, συνέπειας και συμμόρφωσης.

Παπαστεργίου: «Ενιαία εικόνα για πολίτες και Δημόσιο»

Όπως τονίζει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, ο πολίτης αποκτά για πρώτη φορά συγκεντρωμένη εικόνα όλων των συναλλαγών του με το Δημόσιο, ενώ η Δημόσια Διοίκηση μπορεί να ανταποκρίνεται ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά. «Αυξάνουμε τη διαφάνεια και κάνουμε το Δημόσιο πιο παραγωγικό και αποδοτικό», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Η επόμενη φάση του gov.gr θα κριθεί από την ευρεία υιοθέτηση της Περιοχής Πολίτη, των στοχευμένων ειδοποιήσεων και της ενιαίας διαχείρισης ραντεβού, σηματοδοτώντας τη μετάβαση από έναν απλό κατάλογο υπηρεσιών σε μια συνεχή, προσωποποιημένη σχέση εμπιστοσύνης πολίτη και κράτους.

Από Newsroom

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *