Άρθρα

Με έκανε έξω φρενών!

Ζούμε σε μία θυμωμένη κοινωνία.

Παρατηρώ τους ανθρώπους που περπατούν «θυμωμένα» στο δρόμο… μιλούν στο τηλέφωνο και τα μάτια τους βγάζουν φωτιά… κλαίει το παιδί τους και ουρλιάζουν… διαφωνούν με κάποιον και είναι έτοιμοι να του επιτεθούν διεκδικώντας με λανθασμένο τρόπο το δίκιο τους…

Σίγουρα η αστάθεια , η ρευστότητα και η ταχύτητα στις αλλαγές που βιώνουμε λειτουργούν αρνητικά ως προς την εσωτερική μας ηρεμία, γαλήνη και ειρήνη ψυχής.

Αναρωτιέμαι όμως τι θα γίνει αν συνεχίσουμε να είμαστε έρμαια του θυμού μας και να πληγώνουμε και τον εαυτό μας και τους άλλους ανθρώπους.

Έχουμε την επιλογή να αντιδρούμε διαφορετικά χωρίς να παρασυρόμαστε στην δίνη του θυμού εκπαιδεύοντας το μυαλό μας να είναι σαν ένα δωμάτιο με πολλά ανοιχτά παράθυρα χωρίς να αφήνουμε κανέναν να μας παρασύρει.

Η ειρήνη και η ελπίδα ανθίζουν όταν ανοίγουμε την καρδιά μας στους άλλους και όταν εκφράζουμε τα συναισθήματά μας. Όχι για να έχουμε δίκιο αλλά για να βρεθεί λύση σε όποια κατάσταση μας απασχολεί μέσα από την αγάπη και την αλήθεια.

Όταν συμπεριφερόμαστε στους ανθρώπους με αγάπη, σεβασμό και αξιοπρέπεια μπορούμε να εξαλείψουμε κατά μεγάλο μέρος τον θυμό και την απελπισία που αντιμετωπίζουμε.

Αν θέλουμε ειρήνη στον κόσμο πρέπει να βρούμε την ειρήνη μέσα μας.

Προτείνω τρεις ασκήσεις  που βοηθούν στο να αποκτήσουμε τον έλεγχο του μυαλού μας , της συμπεριφοράς μας  και να μειώσουμε τις πιθανότητες να μετανιώνουμε για λέξεις που ξεστομίζουμε ή για σωματικές κινήσεις που κάνουμε. Οι ασκήσεις αυτές καλό είναι να γίνονται σε στιγμές ηρεμίας και λειτουργούν σαν «εκπαίδευση» του μυαλού ώστε την ώρα που χρειάζεται να δράσουμε με σύνεση να συμβεί αβίαστα.

διάβασε και αυτό  Τα Στενά των Δαρδανελίων και του Βοσπόρου...στην Διεθνή Διπλωματία

Άσκηση Νο1

Βρες ένα χώρο που θα αποτελεί το δικό σου «ήσυχο καταφύγιο», πάρε κάτι όμορφο στα χέρια σου, ένα λουλούδι ή μια φωτογραφία με αγαπημένη σου εικόνα.

Βάλε σε λειτουργία πτήσης τις ηλεκτρονικές σου συσκευές, κλείσε τα μάτια σου, επικεντρώσου απόλυτα στο αντικείμενο που κρατάς ή στην εικόνα της φωτογραφίας για ένα ή περισσότερα λεπτά και δες πόση ώρα μπορείς να κρατήσεις την εικόνα του αντικειμένου ή την φωτογραφία στο μυαλό σου χωρίς να περνοδιαβαίνουν άλλες σκέψεις.

Στην αρχή ενδεχομένως να εξαφανίζεται η εικόνα με το που κλείνεις τα μάτια σου. Η καθημερινή όμως εξάσκηση θα σε κάνει ικανό/η να κρατάς την εικόνα για όλο και μεγαλύτερη διάρκεια . Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να αποκτάς σταδιακά τον έλεγχο του νου σου παραμερίζοντας τους περισπασμούς των σκέψεων.

Άσκηση Νο2

Το επόμενο στάδιο της άσκησης, με τις ίδιες αρχικές οδηγίες, είναι να εστιάσεις με κλειστά μάτια την προσοχή σου στην αναπνοή σου.

Άσκηση Νο3

Και το τρίτο στάδιο της άσκησης, με τις ίδιες αρχικές οδηγίες,  είναι να εισπνέεις από την μύτη, να κρατάς την αναπνοή σου σε χρόνους του 4, και κατόπιν να εκπνέεις από το στόμα.

Πέντε τέτοιες αναπνοές είναι ικανές να κατεβάσουν τα επίπεδα κορτιζόλης, να ηρεμήσουν το νου και το σώμα και να μπορέσεις να διαχειριστείς την κατάσταση με συνειδητότητα και ηρεμία.

Αν φροντίσεις και εξασκείσαι καθημερινά για ένα μήνα τότε να είσαι σίγουρος/η ότι θα έχεις έλεγχο του νου σου και των αντιδράσεων σου.

Ποτέ μου δεν κατάλαβα πώς γίνεται οι άνθρωποι να νιώθουν περήφανοι με την ταπείνωση των συνανθρώπων τους.

διάβασε και αυτό  Η Νέα Δημοκρατία έπαιζε χωρίς αντίπαλο την Κυριακή των Εκλογών

Η γλώσσα κόκκαλα δεν έχει και κόκκαλα τσακίζει… έχουν δύναμη οι λέξεις και μπορούν να πληγώσουν ανεπανόρθωτα τους ανθρώπους. Και ο πρώτος που πληγώνεται νοητικά, ψυχικά και σωματικά είναι αυτός που τις ξεστομίζει. Φέρτε στο μυαλό σας μία στιγμή θυμού σας και θυμηθείτε πώς πυρακτώνεται το κεφάλι σας, πώς σφίγγεται το σώμα σας και πώς κόβεται στα δύο η καρδιά σας.

Ο Μαχάτμα Γκάντι παρομοιάζει τον θυμό με το ηλεκτρικό ρεύμα. «Όταν χρησιμοποιούμε έξυπνα το ηλεκτρικό ρεύμα βελτιώνουμε την ζωή μας. Αν όμως το χρησιμοποιούμε με λάθος τρόπο μπορεί να χάσουμε τη ζωή μας.

Χρησιμοποιούμε σοφά τον θυμό μας για το καλό το δικό μας και της κοινωνίας.

Ας αποφασίσουμε να μην βραχυκυκλώνει την ζωή μας ο θυμός!!!

Ας γίνουμε εμείς η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στον κόσμο!!!

Πηγή πληροφοριών είναι το βιβλίο του Μαχάτμα Γκάντι «Το δώρο του θυμού» το οποίο το συνιστώ σε όποιον επιθυμεί να ορίζει την συναισθηματική του κατάσταση.

αρθρο

Πέγκυ Μουζάκη Mind Architect Τηλ. +30 6936904955 Web. www.peggymouzaki.com info@peggymouzaki.com

Facebook Comments Box

Απάντηση