Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει νέο πρωθυπουργό: ο Κιρ Στάρμερ έλαβε νωρίτερα σήμερα εντολή από τον βασιλιά Κάρολο να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, μετά τη σαρωτική νίκη του Εργατικού κόμματος στις βουλευτικές εκλογές.

Οι Εργατικοί θα ηγηθούν της χώρας για πρώτη φορά από το 2010, μετά από 14 χρόνια κυβερνήσεων των Συντηρητικών και μια σειρά κρίσεων: λιτότητα, Brexit, εκτίναξη τιμών και ακόμη και ένα «βαλς» με αλλαγές πρωθυπουργών.

Όπως είθισται, το παλάτι του Μπάκιγχαμ έδωσε στη δημοσιότητα μια φωτογραφία του μονάρχη να υποδέχεται τον νέο πρωθυπουργό.

Αποχωρώντας από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, ο 61χρονος πρώην δικηγόρος Στάρμερ, προέβη στις πρώτες του δηλώσεις ως πρωθυπουργός της χώρας μπροστά από την πόρτα της Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ. Είπε ότι η Βρετανία χρειάζεται να ανακαλύψει και πάλι την ταυτότητά της και να προχωρήσει σε μια ευρύτερη επανεκκίνηση, στις πρώτες του δηλώσεις έξω από το νέο του γραφείο, στο Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, υποσχόμενος να προσπαθήσει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στην πολιτική και να υπηρετήσει όλους τους ψηφοφόρους.

 

Τα πρόσωπα της κυβέρνησης

Η Ρέιτσελ Ριβς διορίστηκε επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών και είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει αυτή τη θέση.

Η αναπληρώτρια ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Άντζελα Ρέινερ, διορίστηκε αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Βρετανίας. Η Ρέινερ ήταν η πρώτη ανώτερη πολιτικός που διορίστηκε από τον πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ, καθώς ξεκινά το έργο του διορισμού του υπουργικού του συμβουλίου. Η Ρέινερ θα αναλάβει επίσης τον ρόλο της υπουργού Οικισμού, Κοινοτήτων και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Έχει μιλήσει συχνά για τις δύσκολες στιγμές που βίωσε, καθώς μεγάλωσε σε ένα υποβαθμισμένο συγκρότημα δημόσιων κατοικιών και εγκατέλειψε πρόωρα το σχολείο ως νεαρή μητέρα. Ξεκίνησε την καριέρα της ως συνδικαλιστικό στέλεχος πριν ξεκινήσει καριέρα ως νομοθέτης.

 

Ο Ντέιβιντ Λάμι διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών, ενώ η Ιβέτ Κούπερ είναι η υπουργός Εσωτερικών που θα αναλάβει βασικά θέματα όπως η μετανάστευση και η αστυνόμευση.

Ο Τζον Χίλι ορίστηκε υπουργός Άμυνας.

Ο Πατ Μακφάντεν, συντονιστής της εθνικής εκστρατείας των Εργατικών, διορίστηκε καγκελάριος του Δουκάτου του Λάνκαστερ, ο πιο υψηλόβαθμος υπουργός στο υπουργικό συμβούλιο μετά τον πρωθυπουργό.

Facebook Comments Box

Από Kalithe@press

Απάντηση