ΕλλάδαΟικονομίαΠολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ…είμαστε σε προεκλογική περίοδο

Η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βελίδειο στο πλαίσιο των εγκαινίων της ΔΕΘ για το 2022. Η ομιλία του πρωθυπουργού   είχε ξεκάθαρα άρωμα εκλογών καθώς πρόκειται για την τελευταία Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης πριν από την εκλογική αναμέτρηση που όπως υπογράμμισε συνεχώς ο πρωθυπουργός θα διεξαχθεί στο τέλος της τετραετίας, αλλά οι πολίτες έχουν επικεντρωθεί στα μέτρα που θα εξαγγείλει για την ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων ενόψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στην συμπλήρωση 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή, τονίζοντας ότι παραμένει στοίχημα να παραμείνει ο τόπος ελεύθερος και κυρίαρχος, στέλνοντας εν συνεχεία ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα. Εν συνεχεία έκανε την πρώτη του αναφορά στις επόμενες εκλογές.

 

«Βρίσκομαι για 4η χρονιά στη ΔΕΘ ως πρωθυπουργός, οι επόμενοι μήνες θα είναι προεκλογικοί» ανέφερε και είπε το υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Είτε προχωράμε μπροστά ή γυρνάμε πίσω. Ή δίνουμε μια δεύτερη ευκαιρία στην πρόοδο ή γυρνάμε για δεύτερη φορά στη συμφορά». «Όσα πετύχαμε δεν είναι δεδομένα», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «με μια λάθος κίνηση μπορούν να γκρεμιστούν», στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ενόψει εκλογών.

Κατ’ αρχάς, θα υπάρξει ενίσχυση 250 ευρώ για καθέναν και καθεμιά από τους 2,3 εκατομμύρια ευάλωτους συμπολίτες μας το Δεκέμβριο – συν μια μηνιαία δόση για δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, τόνισε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε: «Επίσης θα γίνει αύξηση στο φοιτητικό επίδομα στέγασης από 1.000 ευρώ στα 1.500 ευρώ -και στα 2.000 ευρώ ανά άτομο αν συγκατοικήσουν».

Αύξηση επιδόματος θέρμανσης για 1,3 εκατ. νοικοκυριά

«Αύξηση επιδόματος θέρμανσης στα 300 εκατ. και διεύρυνση κριτηρίων για 1,3 εκατ. νοικοκυριά» είπε ο πρωθυπουργός και ανακοίνωσε ειδική παρέμβαση για μείωση κόστους πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία, επιδότηση 60 εκατ. ευρώ για λιπάσματα και 80 εκατ. ευρώ για ζωοτροφές.

διάβασε και αυτό  Μεγαλύτερος φέτος κατά 20% ο αριθμός των σχολικών καθαριστριών

«Αυξάνονται κατά 200.000 οι δικαιούχοι του “Ανακυκλώνω- Αλλάζω συσκευή” – επιπλέον 140 εκατ. ευρώ. Χρηματοδοτούνται 250.000 μικρά φωτοβολταϊκά μεμονωμένων παραγωγών για δωρεάν ενέργεια. Επιπλέον, 200.000 δικαιούχοι στο “Τουρισμός για Όλους” – επέκταση τουριστικής περιόδου. Άμεση διευθέτηση σε μισθολογικά αιτήματα Ενόπλων Δυνάμεων. Απαλλαγή 40% ασφαλιστικών εισφορών σε επιχειρήσεις που μετατρέπουν σε μόνιμες τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης. Μόνιμη μείωση 3 μονάδες σε ασφαλιστικές εισφορές από Ιανουάριο – αυξάνεται το εισόδημα 2.2 εκατ. εργαζομένων» είπε.

Καταργείται για πάντα η εισφορά αλληλεγγύης

«Καταργείται για πάντα η εισφορά αλληλεγγύης, ανακούφιση για 2,7 εκατομμύρια φορολογούμενους» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Καταργείται η εισφορά υπέρ Ταμείου Πρόνοιας Υπαλλήλων, θεσπίζονται Κίνητρα Επίτευξης Στόχων στο Δημόσιο και αυξάνονται οι συντάξεις 1 εκατομμυρίου συνταξιούχων – 6% για φέτος».

Αναμόρφωση μισθολογίου 600.000 δημόσιων υπαλλήλων
Ο πρωθυπουργός επίσης ανακοίνωσε «αναμόρφωση ειδικού μισθολογίου 20.000 γιατρών ΕΣΥ με αύξηση μισθού και επιδομάτων ευθύνης – μεσοσταθμικά κατά 10%» και αναμόρφωση μισθολογίου 600.000 δημοσίων υπαλλήλων με έμφαση σε χαμηλόμισθους και θέσεις ευθύνης.

Επίσης ανακοίνωσε την επέκταση επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από 6 σε 9 μήνες. Επιπλέον επέκταση μειωμένου ΦΠΑ ως Ιούνιο 2023 και αναστολή ΦΠΑ 24% σε οικοδομές μέχρι τα τέλη του 2024.

Επίσης ανακοίνωσε αναμόρφωση πλαισίου λειτουργίας ελληνικής Κεφαλαιαγοράς με κίνητρα, καθώς και αύξηση των πόρων της τοπικής αυτοδιοίκησης κατά 120 εκατ. ευρώ ετησίως.

Νέα αύξηση κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου 2023
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επίσης ανακοίνωσε νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου 2023.

Τον Δεκέμβριο: 2.300000 θα πάρουν 250 ευρώ αφορά ανασφάλιστους υπερήλικες, χαμηλοσυνταξιούχους.

Οι ευάλωτοι μία ακόμη δόση και οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιών μιάμιση δόση.

διάβασε και αυτό  25 Νοεμβρίου Διεθνής ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών!

Αυξάνεται στα 1.500 ευρώ το επίδομα στέγασης των φοιτητών. Για τους φοιτητές που θα συγκατοικήσουν το επίδομα αυξάνεται στα 2.000 ευρώ ανά άτομο.

Το επίδομα θέρμανσης θα φτάσει τα 300 εκατ. Διευρύνονται τα κριτήρια. Για όσους δικαιούχους που θα καταναλώσουν πετρέλαιο και άλλα καύσιμα πλην φυσικού αερίου το επίδομα διπλασιάζεται. Θα ανακοινώσουμε παρέμβαση που θα μειώνει το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης για όλους.

Στους αγόρες έκτακτη επιδότηση 60 εκατ. ευρώ ως άμυνα στο κόστος των λιπασμάτων. Κτηνοτρόφοι θα επιδοτηθούν για τις ζωοτροφές.

Οι δικαιούχου του αλλάζω συσκευή αυξάνονται κατά 200.000, χρήματα από το πρόγραμμα επενδύσεων.

Εξασφαλίζουμε χώρο στο δίκτυο για να δέχεται ρεύμα από παραγωγούς. Θα επιδοτήσουμε 250.000 μικρά φωτοβολταϊκά σε στέγες και επιχειρήσεις.

Πρόσθετα κίνητρα για επέκταση τουριστικής περιόδου, τουρισμός για όλους για νέους δικαιούχους- θα ανακοινωθεί πρόγραμμα μέσα στο χειμώνα.

Διευθετούμε μια σειρά αιτήματα των ενόπλων δυνάμεων. Μισθολογική εξέλιξη εθελοντών, επέκταση μάχιμης πενταετίας, πρόσθετη αμοιβή στα πληρώματα πολεμικών πλοίων σε αποστολή.

Αυξάνεται ο βασικός σταθμός, μεσοσταθμικά 10% για τους γιατρούς του ΕΣΥ. Μειώνονται ασφαλιστικές εισφορές. Ξεκινά η αναμόρφωση του ενιαίου μ ισθολογίου.

Για τη στήριξη στις οικογένειες επεκτείνεται το επίδομα μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από τους 6 στους 9 μήνες. Ο μειωμένος ΦΠΑ στον καφέ, και τον πολιτισμό επεκτείνεται.

Εως το τέλος του 2024 παραμένει παγωμένος ο ΦΠΑ στην οικοδομή. Αυξάνονται κατά 120 εκατ. ευρώ οι αυτοτελείς πόροι της αυτοδιοίκησης. Ξεκινά και η διαδικασία για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού.

Τα μέτρα που ανακοινώνω αθροίζονται περίπου σε 5,5 δισεκατομμύρια χωρίς την επιδότηση του ρεύματος.<

 

Facebook Comments Box

Απάντηση