Τη Βουλή για τις ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την Κύπρο ενημέρωνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας έμφαση στη θέση της Ελλάδας υπέρ της αποκλιμάκωσης, αλλά και στην επιχειρησιακή ετοιμότητα της χώρας. Ξεκινώντας από τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για πολεμικές εξελίξεις μεγάλης έκτασης και έντασης, με απροσδιόριστες οικονομικές συνέπειες, τονίζοντας ότι «ο χάρτης των παγκόσμιων συσχετισμών μεταβάλλεται και η μόνη βεβαιότητα είναι η αβεβαιότητα». Επανέλαβε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την αποκλιμάκωση των ενεργών συγκρούσεων και την επιστροφή της διπλωματίας, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.

 Αναφερόμενος στο Ιράν, σημείωσε πως η επόμενη ημέρα θα πρέπει να διασφαλίζει την ελευθερία και την αυτοδιάθεση του λαού, καθώς και τον απόλυτο έλεγχο του πυρηνικού και βαλλιστικού του προγράμματος, ώστε να πάψει να αποτελεί απειλή για τη διεθνή ειρήνη. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι η χώρα έχει τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα, έχει ενεργοποιηθεί η μονάδα διαχείρισης κρίσεων και έχουν δημιουργηθεί ειδικές πλατφόρμες σε όλα τα κράτη για δηλώσεις επαναπατρισμού. Υπάρχει, όπως είπε, ειδικό σχέδιο οργανωμένης επιστροφής των Ελλήνων πολιτών, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν.

 Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην Κύπρο, υπογραμμίζοντας ότι η αποστολή ελληνικών δυνάμεων είναι «αμυντική και ειρηνική», με αποκλειστικό στόχο την αποτροπή απειλητικών ενεργειών. Μετά από επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Ελλάδα απέστειλε τη φρεγάτα «Κίμων», τη φρεγάτα «Ψαρά» και τέσσερα μαχητικά F-16 Viper.

«Η Ελλάδα είναι παρούσα με ευθύνη και ισχύ όπου την καλεί το εθνικό καθήκον», τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι οι αναβαθμισμένες Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας τίθενται στην υπηρεσία του οικουμενικού ελληνισμού. Ξεκαθάρισε, τέλος, ότι η αποστολή έχει καθαρά αποτρεπτικό χαρακτήρα και πως οποιαδήποτε απειλή κατά της Κύπρου συνιστά απειλή κατά εδάφους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *