ToυρισμόςΕλλάδα

Η Καλλί-θέα της Χαλκιδικής

Υπάρχει μόνο μια Καλλιθέα στην Ελλάδα και στον κόσμο η απάντηση είναι Όχι. Σε μια σειρά άρθρων θα σας παρουσιάσουμε τις περιοχές με το όνομα Καλλιθέα

Η Καλλιθέα βρίσκεται στο κεντρικό ανατολικό κομμάτι της χερσονήσου της Κασσάνδρας. Εξαιτίας της προνομιακής τής θέσης είναι το τουριστικό κέντρο της περιοχής. Πληθώρα μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων καθώς επίσης και διαμερισμάτων έχουν εγκατασταθεί στο συγκεκριμένο μέρος. Με την κατάλληλη υποδομή, εκδρομές οργανωμένες είτε σε ιδιωτικό επίπεδο είτε με τη βοήθεια των ταξιδιωτικών γραφείων, μπορούν εύκολα να λάβουν χώρα.

Η Καλλιθέα είναι ένα μοντέρνο χωριό και ένα από τα πολυπόθητα μέρη της Κασσάνδρας. Την θερινή σεζόν είναι η περιοχή της νυχτερινής ζωής καθώς χαρακτηρίζεται από ποικίλα παραλιακά μπαρ και μουσικές εκδηλώσεις. Επιπλέον είναι το μέρος όπου τις παραλίες του διακοσμούν φοίνικες ενώ είναι ένα μοντέρνο εμπορικό κέντρο και ένα κοσμοπολίτικο θέρετρο που φημίζεται για τα μεγάλα ξενοδοχεία του και τις παραδοσιακές ενοικιαζόμενες κατοικίες. Πολύ κοντά στο χωριό πολλά μουσικά μπαρ και club με DJ’s ή με ζωντανές μουσικές εκδηλώσεις ανοίγουν τις πύλες τους κάθε βράδυ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η Καλλιθέα παρέχει διασκεδαστικές πρωινές ώρες καθώς και έντονη νυχτερινή ζωή σε όσους θέλουν να διασκεδάσουν.

 

Το χωριό προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες όχι μόνο για τις όμορφες παραλίες του αλλά και εξαιτίας των σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων του, που ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των ανασκαφών στην παραλιακή περιοχή. Στην Καλλιθέα βρέθηκαν ο ναός του Διονύσου και των Νυμφών, μέρη του ναού του Άμμωνος Διός ( ο οποίος λατρευόταν τον 5ο αιώνα π.Χ.) συμπεριλαμβανομένου και του Ιερού. Κατά τη διάρκεια του 4ου αιώνα π.Χ. μεγάλοι πυλώνες Δωρικού ρυθμού χτίστηκαν προς τιμή του Αμμωνός Διός. Ο Διόνυσος ήταν σεβαστός τον 8ο αιώνα π.Χ., γεγονός που αποδεικνύεται με την ανίχνευση μίας σκάλας που είχε δημιουργηθεί μέσα στα βράχια και μια σπηλιά που είχε σκαλιστεί ειδικά για την λατρεία του Θεού.

διάβασε και αυτό  Πετρούπολη – Η περίεργη ανάρτηση της 15χρονης πριν βουτήξει στο κενό – Τα σενάρια που εξετάζονται

Πρόσφατα, ανακαλύφθηκε από του αρχαιολόγους, στη θέση Σωλήνα, μία Παλαιοχριστιανική Βασιλική, ένα εφευρετικό, ιδιόρρυθμο και μοναδικό κτήριο που χρονολογείται τον 6ο αιώνα π.Χ. Παράδειγμα αυτής της εξαίρετης αρχιτεκτονικής του κτηρίου είναι ο κεντρικός διάδρομος που ήταν κατειλημμένος από ένα κτήριο που πιθανόν να ήταν το σπίτι των μαρτυρίων. Επιπλέον, πρόσφατα κατασκευάστηκε μία ρωσικού ρυθμού μικρή εκκλησία η οποία διακρίνεται από άξιες λόγου και επίσκεψης αγιογραφίες και βρίσκεται δίπλα στο ξενοδοχείο του Άμμωνος Διός. Στην ίδια περιοχή βρίσκονται και οι πέτρινοι πυλώνες του αρδευτικού συστήματος.

Η Καλλιθέα υπήρξε ένα προσφυγικό χωριό. Οι πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στην περιοχή μετά την “ανταλλαγή πληθυσμών” που ακολούθησε μετά την Μικρασιατική καταστροφή το 1922. Αυτό το νέο μέρος ιδρύθηκε από κατοίκους από το Μάλτεπε της Προποντίδας και την ευρύτερη περιοχή του Πόντου της Κερασσούντας. Πριν το 1925, ο πληθυσμός της Καλλιθέας ήταν κυρίως μοναχοί οι οποίοι διοικούσαν την περιοχή υπό τη μορφή τσιφλικιού υπό την αιγίδα του Ρωσικού μοναστηριού του Αγίου Όρους. Κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης των προσφύγων και της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης της περιοχής, ο οικισμός ονομαζόταν “Νέο Μάλτεπε” και ανήκε διοικητικά στο χωριό της Αθύτου. Το 1946 η περιοχή αυτονομείται και παίρνει το σημερινό της όνομα, Καλλιθέα, που υποδηλώνει την όμορφη θέση του χωριού. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών ο πληθυσμός της περιοχής αυξήθηκε από Έλληνες από όλες τις περιοχές της χώρας.

πηγή  halkidiki-greece.com/

Facebook Comments Box

Απάντηση