Αττική

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΚΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΤΗΣ ΤΟ ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ ΚΚΕ Βουλευτής Χρ.ήστος Κατσώτης: Τα έργα ανάπλασης του παραλιακού μετώπου βρίσκονται μακριά από τις ανάγκες του λαού

  Συγκέντρωση με θέμα «Η πλατεία Νερού, η Εσπλανάδα και η παραλία ανήκουν στον λαό της Καλλιθέας και όχι στα επιχειρηματικά συμφέροντα», διοργάνωσαν την Κυριακή 21 Απρίλη οι ΚΟ Καλλιθέας της ΤΟ Νοτίου Τομέα του ΚΚΕ, αποκαλύπτοντας τα σχέδια ιδιωτικοποίησης, του τελευταίου ελεύθερου χώρου στην Καλλιθέα, της πλατείας Νερού από την ΕΤΑΔ για 50 χρόνια σε ιδιώτη επενδυτή. Το θέμα έχουν αναδείξει οι βουλευτές με σχετική Ερώτηση στη Βουλή.

Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Χρήστο Κατσώτη, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και βουλευτής Νοτίου Τομέα. Ο Χρ. Κατσώτης, αναφερόμενος στις εξελίξεις στο παραλιακό μέτωπο, ανέφερε:

«Το ΚΚΕ μέσα από την πρωτοπόρα δράση του, αναδεικνύει εκτός όλων των άλλων και την πολιτική που στερεί από τον λαό τους ελεύθερους χώρους, την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες, την ιδιωτικοποίηση και την εμπορευματοποίηση των πάντων, σε βάρος της ποιότητας ζωής του λαού.

Οι σχεδιασμοί σε όλο το παράκτιο μέτωπο είναι μέρος του ρυθμιστικού σχεδίου για την Αττική για την ανάδειξή της ως τουριστικό προορισμό.

Στα πλαίσια αυτά το θαλάσσιο μέτωπο της Αττικής παραδίδεται σε μονοπωλιακούς ομίλους για την κατασκευή πολυτελών τουριστικών συγκροτημάτων, ΚΑΖΙΝΟ ΟΥΡΑΝΟΞΥΣΤΕΣ – ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ, μαρίνες υποδοχής πολυτελών σκαφών αναψυχής, ενώ και η πολιτιστική δημιουργία και κληρονομιά εντάσσονται στα πλαίσια του “πολιτιστικού τουρισμού”.

Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα είναι το Ελληνικό, η περιοχή του Φαληρικού Δέλτα και το παραλιακό μέτωπο.

Τα λαϊκά στρώματα της Αττικής θα χάσουν τις τελευταίες ελεύθερες προσβάσιμες παραλίες, αφού η “νέα Αθηναϊκή Ριβιέρα” θα είναι οικονομικά απλησίαστη.

Στον καπιταλισμό προτεραιότητα έχουν εκείνες οι επενδύσεις που εξασφαλίζουν μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους.

Τα διάφορα επενδυτικά σχέδια και η ανάγκη των ομίλων για κερδοφορία απαιτούν την ιδιωτικοποίηση των τελευταίων μεγάλων ελεύθερων χώρων της Αττικής, καταδικάζοντας σε απόλυτη αδυναμία κάλυψης στοιχειωδών αναγκών, όπως διασφάλισης του μικροκλίματος, χώρους λαϊκού αθλητισμού και αναψυχής, χώρους υποδοχής σε περίπτωση σεισμού κλπ.

διάβασε και αυτό  The Place H ΟΑΣΗ ΔΡΟΣΙΑΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Οι ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων της Αττικής για φθηνή, ασφαλή κατοικία, με εύκολη πρόσβαση, θυσιάζονται στον βωμό αστικών αναπλάσεων με υπέρμετρα διογκωμένες παρασιτικές καπιταλιστικές λειτουργίες.

(…) Οι εξελίξεις συνολικά στο παραλιακό μέτωπο της πόλης μας επιβάλλουν εγρήγορση και επαγρύπνηση.

Είναι φανερό ότι τα μεγάλα συμφέροντα επιβουλεύονται την παραλία».

Επισήμανε πως η θέση του ΚΚΕ είναι ότι τα έργα ανάπλασης συνολικά του παραλιακού μετώπου βρίσκονται μακριά από τις ανάγκες του λαού:

«Τα έργα αυτά εντάσσονται στους συνολικούς αστικούς σχεδιασμούς για την πολυδιαφημιζόμενη “Αττική Ριβιέρα”. Δηλαδή, την κλειστή -σε μήκος χιλιομέτρων- για τον λαό παραλία, τα καζίνο, την εμπορευματοποίηση όλων των χρήσεων, την εκτίναξη των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που κάνουν απλησίαστο το δικαίωμα στη στέγη για τη λαϊκή οικογένεια. Η παραλία ανήκει στον λαό και για αυτό πρέπει να έχει δημόσιο και κοινόχρηστο χαρακτήρα, να καλύπτει τις ανάγκες του λαού για αναψυχή, πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες χωρίς αντίτιμα και εμπόδια.

Η χωροταξική πολιτική της άρχουσας τάξης και η επιδείνωση της ζωής των εργαζομένων, στην οποία οδηγεί, χρειάζεται να αποτελέσει κρίκο συσπείρωσης πλατιών λαϊκών στρωμάτων σε αντιμονοπωλιακή, αντικαπιταλιστική κατεύθυνση.

  • Για το ΚΚΕ ο χωροταξικός σχεδιασμός προς όφελος του λαού απαιτεί ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, όπου η γη και τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής θα αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία και η παραγωγή θα αναπτύσσεται με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο, με κίνητρο τη διευρυνόμενη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
  • Σ’ έναν τέτοιο ριζικά διαφορετικό τρόπο παραγωγής και κοινωνικής ανάπτυξης ο χωροταξικός σχεδιασμός θα είναι προς όφελος των λαϊκών αναγκών. Οι ελεύθεροι χώροι θα αυξάνονται και θα είναι στην υπηρεσία του λαού.
  • Σε τέτοιες συνθήκες, ο χωροταξικός σχεδιασμός θα μπορεί να εξασφαλίζει επαρκείς υποδομές κοινής ωφέλειας (π.χ. αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία, αντισεισμική θωράκιση, υποδομές κοινωνικών υπηρεσιών κ.ά.), νοσοκομεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα και ελεύθερους χώρους, που να καλύπτουν το σύνολο των αναγκών του λαού, γρήγορες, φθηνές και ασφαλείς μεταφορές για τους εργαζόμενους στον τόπο εργασίας και αναψυχής, πραγματική πρόσβαση στη θάλασσα και στους ορεινούς όγκους για ανάπαυση, ασφαλή κτήρια και υποδομές των εργασιακών χώρων. Η αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας θα μεταφράζεται σε βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, σε μείωση των ωρών εργασίας, σε περισσότερο και ποιοτικότερο ελεύθερο χρόνο για τους εργαζόμενους, απελευθερώνοντας τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας και δίνοντάς τους τη δυνατότητα πραγματικής αξιοποίησης των υποδομών.
διάβασε και αυτό  Πάμε ποδηλατάδα από Καλλιθέα μέχρι την Βουλιαγμένη

Στο ευρύτερο παράκτιο μέτωπο θα μπορούσαν να σχεδιαστούν οι διαφορετικές χρήσεις γης και να κατασκευαστούν οι αναγκαίες υποδομές με τέτοιο τρόπο, ώστε να διασφαλίζονται ταυτόχρονα:

  • Το δικαίωμα για μεγάλους ελεύθερους χώρους, με πράσινο και δυνατότητες αναψυχής.
  • Το δικαίωμα στις ανοιχτές παραλίες για όλο τον λαό χωρίς εισιτήριο.
  • Τις δωρεάν υποδομές για υψηλού επιπέδου μόρφωση, άθληση και πολιτιστική δραστηριότητα.
  • Την επαρκή και δωρεάν διασφάλιση της Υγείας του συνόλου των κατοίκων.

Βεβαίως, αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνο στο πλαίσιο ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης, που δεν θα είχε κριτήριο τα κέρδη των μονοπωλίων, αλλά τις σύγχρονες ανάγκες του λαού της περιοχής και της Αττικής. Μιας ανάπτυξης που θα γινόταν με τον λαό, τους εργαζόμενους ιδιοκτήτες του πλούτου που παράγουν, με κεντρικά επιστημονικά σχεδιασμένη οικονομία.

Αυτά είναι τα δύο διαφορετικά σχέδια που συγκρούονται, ο δρόμος της καπιταλιστικής ανάπτυξης που ζούμε σήμερα και που ακόμα και οι αναγκαίες υποδομές έχουν ως μέτρο τα κέρδη των επιχειρήσεων και ο δρόμος της μόνης φιλολαϊκής ανάπτυξης, για την οποία παλεύει το ΚΚΕ, στο πλαίσιο μιας Ελλάδας του σοσιαλισμού.

Το ΚΚΕ πήρε πρωτοβουλίες ενημέρωσης και συζήτησης με τον λαό για τις συνέπειες που θα έχουν τα επενδυτικά σχέδια του μεγάλου κεφαλαίου, δίνοντας παράλληλα μάχες για τα δικαιώματα των εργαζομένων στις κατασκευές των έργων, στα ξενοδοχεία πολυτελείας, στον επισιτισμό, καθώς και για τα μεγάλα προβλήματα των μικρομάγαζων και των ελεύθερων επαγγελματιών.

Ανέδειξαν την ανάγκη από σήμερα κιόλας να οργανωθεί ακόμα πιο αποφασιστικά η πάλη όλων αυτών, ενάντια στον σχεδιασμό που θέλει το Ελληνικό Λας Βέγκας και μία νέα «Αθηναϊκή Ριβιέρα» στο παραλιακό μέτωπο, για τα κέρδη μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων».

διάβασε και αυτό  Τετάρτη 3 Μαΐου 2023 στις 19.30 εκδήλωση Απολογισμού του Έργου της Περιφέρειας Αττικής 2019-2023

Έκλεισε την ομιλία του καλώντας στην ενίσχυση του ΚΚΕ στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιούνη, τονίζοντας:

«Το ΚΚΕ, τα μέλη του, οι φίλοι του, πρωτοστατούν για κάθε πρόβλημα του λαού. Είμαστε μπροστά οργανωτές των εργατικών και λαϊκών αγώνων, στεκόμαστε απέναντι στην πολιτική που τσακίζει τις ζωές μας.

Προτεραιότητά μας, οι ανάγκες του λαού που μένουν ανικανοποίητες, γιατί προτεραιότητα των αστικών κομμάτων και κυβερνήσεων είναι τα κέρδη των λίγων. Για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων γίνονται τα ειδεχθέστερα εγκλήματα.

Καλούμε τον λαό σε μεγαλύτερη προσπάθεια, για να καθορίσουμε τις πολιτικές εξελίξεις προς όφελος της μεγάλης πλειοψηφίας με ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ και στις Ευρωεκλογές».

Παρέμβαση έκανε ο Γιάννης Βακαλόπουλος, μέλος της ΤΕ Νοτίου Τομέα και δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο οποίος αναφέρθηκε στις ευθύνες της σημερινής Δημοτικής Αρχής (ΠΑΣΟΚ) όπως και των προηγούμενων (ΝΔ), ενώ ανέδειξε τις επανειλημμένες παρεμβάσεις που έχει κάνει η «Λαϊκή Συσπείρωση» μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν η Μάγδα Χαλτσοτάκη, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ και Γραμματέας της ΤΟ Νοτίου Τομέα, και η Στέλλα Βαλαβάνη, μέλος της ΤΕ Νοτίου Τομέα και υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Facebook Comments Box

Απάντηση