Η γεωπολιτική σκακιέρα της Ευρώπης μεταβάλλεται ταχύτατα, και η Ελλάδα, αξιοποιώντας τη στρατηγική της θέση, ενισχύει τον ρόλο της στον ενεργειακό χάρτη της ηπείρου. Στο «Bloomberg New Economy Forum» που πραγματοποιήθηκε στη Σιγκαπούρη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε μια ολοκληρωμένη εικόνα της πορείας της χώρας στον τομέα της ενέργειας, της οικονομίας και της διεθνούς πολιτικής. Σε συζήτηση με τον αρχισυντάκτη του Bloomberg, John Micklethwait, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δυνατότητες της Ελλάδας να μετατραπεί σε καθοριστικό ενεργειακό κόμβο για τα Βαλκάνια, την Κεντρική Ευρώπη και την Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι πριν από λίγα χρόνια η χώρα δεν βρισκόταν καν στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης.

Σήμερα, η εικόνα αυτή έχει αλλάξει ριζικά. Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε μια δυναμική πύλη εισόδου για το αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) προς την ευρωπαϊκή αγορά, μια εξέλιξη που ενισχύει όχι μόνο την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης αλλά και τη γεωπολιτική της θέση. Η διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και η μείωση της εξάρτησης από ασταθείς προμηθευτές αποτελούν στρατηγικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και η Ελλάδα, χάρη στις επενδύσεις των τελευταίων ετών, έχει κερδίσει σημαντικό έδαφος σε αυτή τη μετάβαση.

Ο κύριος Μητσοτάκης τόνισε ότι έχουν ήδη υπογραφεί συμφωνίες οι οποίες αποδεικνύουν ότι η χώρα είναι σε θέση να φέρει εις πέρας αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι προηγούμενες επενδύσεις δεν αμφισβητούνται, αντιθέτως εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ανάπτυξης και στρατηγικής αξιοποίησης των υποδομών. Με τον τρόπο αυτό, η Ελλάδα εκφράζει μια συνεπή οικονομική και πολιτική πορεία, η οποία ενισχύει την αξιοπιστία της στο διεθνές περιβάλλον.

Επέκταση των λιμενικών υποδομών και αμερικανικές επενδύσεις

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς και σε άλλες κρίσιμες υποδομές, ιδιαίτερα λιμάνια που μπορούν να λειτουργήσουν ως κόμβοι εμπορίου και ενέργειας. Η ανάπτυξη αυτών των εγκαταστάσεων αποτελεί πάγια στρατηγική της κυβέρνησης, δεδομένου ότι μπορούν να προσελκύσουν σημαντικά κεφάλαια από τις Ηνωμένες Πολιτείες και επιχειρήσεις αμερικανικών συμφερόντων. Η προοπτική αυτή ενισχύει την εξωστρέφεια της χώρας, προσελκύοντας επενδύσεις που στηρίζουν την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η Ελλάδα διαθέτει τη δυνατότητα να συνδυάσει την επενδυτική προσέλκυση με την προστασία των υφιστάμενων επενδύσεων, δημιουργώντας ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον για τους διεθνείς επενδυτές. Η σταθερότητα αυτή είναι κρίσιμη, τόσο για την οικονομία όσο και για την ενίσχυση των γεωπολιτικών συμμαχιών της χώρας.

Ελληνοτουρκικές σχέσεις και ενεργειακή ασφάλεια

Σε ερώτηση σχετικά με τις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι στόχος του είναι να παραμένουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας, ώστε να μπορεί να συζητηθεί η μοναδική ουσιαστική διαφορά που χωρίζει τις δύο χώρες, η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, σημείωσε ότι αυτή η συζήτηση πρέπει να διεξάγεται χωρίς εντάσεις και χωρίς κινήσεις που οδηγούν σε κλιμάκωση.

Η στάση αυτή αποτυπώνει μια στρατηγική επιλογή της Ελλάδας, η οποία επιδιώκει τη σταθερότητα στην περιοχή, ειδικά τώρα που ο ρόλος της ως ενεργειακού κόμβου καθίσταται σημαντικότερος από ποτέ. Η γεωπολιτική σημασία των θαλασσίων ζωνών αλλά και η ανακάλυψη νέων ενεργειακών αποθεμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο δημιουργούν μια νέα πραγματικότητα, στην οποία η Ελλάδα επιδιώκει να έχει ενεργή και σταθερή παρουσία.

Ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και αποτρεπτική ισχύς

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην ανάγκη ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων, υπογραμμίζοντας τις σημαντικές επενδύσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην αμυντική θωράκιση της χώρας. Η Ελλάδα διαθέτει πλέον αξιόπιστη αποτρεπτική ισχύ, γεγονός που συμβάλλει στην ασφάλεια και σταθερότητα της περιοχής.

Η αναβάθμιση των εξοπλισμών, η ενίσχυση των αεροπορικών και ναυτικών μέσων, καθώς και οι στρατηγικές συνεργασίες με χώρες όπως η Γαλλία και οι ΗΠΑ αποτελούν κεντρικά στοιχεία αυτής της προσπάθειας.

Ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις και οικονομική ανάκαμψη

Στη συζήτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι το επόμενο έτος θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός, η ανάγκη στήριξης της πράσινης μετάβασης και η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης είναι ζητήματα που θα καθορίσουν το μέλλον της ηπείρου.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ισχυρής ανάκαμψης. Η σημαντική μείωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και η επιστροφή της εμπιστοσύνης των επενδυτών αποδεικνύουν, όπως είπε, ότι «η ελληνική κρίση ανήκει οριστικά στο παρελθόν».

Παράλληλα, τόνισε ότι οι εκλογές στην Ελλάδα δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν πριν από το 2027, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση διατηρεί προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις και παραμένει προσηλωμένη στη δέσμευσή της για τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης της μεσαίας τάξης.

Στο περιθώριο του συνεδρίου, ο πρωθυπουργός συμμετείχε σε δείπνο που παρέθεσε ο Michael Bloomberg, μια κίνηση που επιβεβαιώνει τις στενές σχέσεις της Ελλάδας με τον διεθνή επιχειρηματικό κόσμο.

Από Newsroom