ΕλλάδαΕπιχειρήσειςΟικονομία

Ηλεκτρονικά ραβασάκια ΑΑΔΕ σε επιχειρήσεις. Πότε επιβάλλονται κυρώσεις;

Ηλεκτρονικά ραβασάκια έρχονται σε όσες επιχειρήσεις δεν έχουν διαβιβάσει τα στοιχεία λιανικής τους στην ΑΑΔΕ από τις 31/10/2022 έως τις 30/11/2022 και είναι υπόχρεες σε χρήση Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού.

Σύμφωνα με κοινή απόφαση του υφυπουργού κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου και του Διοικητή της ΑΕΕΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή η ειδοποίηση για τη μη διαβίβαση ανεβαίνει στην εφαρμογή e- Κοινοποιήσεις που βρίσκεται στην ψηφιακή πύλη myAADE.

Η αβεβαιότητα και η άνοδος των ηλεκτρονικών εγκλημάτων και των ηλεκτρονικών απατών έχει κλονίσει στον μέγιστο βαθμό την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Παρόλο που η πανδημία βοήθησε στην βελτίωση της σχέσης των πολιτών με το Διαδίκτυο αφού σχεδόν όλες οι συναλλαγές και οι δραστηριότητες τους γίνονταν ηλεκτρονικά,  ήδη από την υποχώρηση της πανδημίας και το άνοιγμα της κοινωνίας, οι άνθρωποι παρέμειναν αλλά επιλεκτικά τακτικοί στην σχέση τους με το διαδίκτυο.

Τα τρία τελευταία χρόνια ο επιχειρηματικός κλάδος και δη της εστίασης και του λιανικού εμπορίου βίωσε, ίσως, τα περισσότερα οικονομικά προβλήματα, αφού οι περιορισμοί μείωσαν τα έσοδα τους. Δεν είναι τυχαίο που η φοροδιαφυγή κατά την διάρκεια εκείνου του χρονικού διαστήματος χτύπησε κόκκινο.

Τώρα, η ακρίβεια και η αύξηση των φόρων έχει φέρει πολλές επιχειρήσεις προ των πυλών του κλεισίματος.

Η οικονομική κατάσταση του ιδιωτικού τομέα έχει καταρρεύσει.

Είθισται οι περισσότερες επιχειρήσεις να φοροδιαφεύγουν ή να κρατούν στο σκοτάδι διάφορα στοιχεία τους προκειμένου να επιβιώσουν.

Η ψηφιακή εποχή και η δήλωση των πάντων στα ηλεκτρονικά συστήματα πέρα από καχυποψία φανερώνει και μια επιθυμία των επιχειρηματιών να μην θέλουν να συμμορφωθούν με τα νέα δεδομένα επειδή μέσω της ηλεκτρονικής δήλωσης μειώνεται η πιθανότητα επιπλέον κέρδους.

διάβασε και αυτό  Η Ιωάννα Παλαιοσπύρου βγάζει την μάσκα και επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος στην Αγία Ελεούσα

Επίσης, εάν μια επιχείρηση με κέρδος δηλώσει όλα της τα στοιχεία ηλεκτρονικά μπορεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να βρεθεί υπόλογη των κερδών και του τρόπου που λειτουργεί.

Επομένως, σε αυτή την περίπτωση επιλέγεται είτε η κωλυσιεργία είτε η σκόπιμη καθυστέρηση της δήλωσης( και όσο αυτό μπορεί να κρατήσει).

Από όσο φαίνεται όμως, τα χρονικά περιθώρια πιέζουν και τα ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια αυξάνονται.

Από την στιγμή που έρχεται η ειδοποίηση, επιχείρηση πρέπει να συμμορφωθεί εντός δέκα ημερών.

Σε περίπτωση εκπρόθεσμης συμμόρφωσης, επιβάλλονται οι κυρώσεις μόνο για το διάστημα μετά την εκπνοή της προθεσμίας αυτής και μέχρι την ημερομηνία συμμόρφωσης.

Facebook Comments Box

Απάντηση