ΕλλάδαΠολιτική

Εκλογές ΚΙΝΑΛ. Άνετο προβάδισμα του Νίκου Ανδρουλάκη δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Προβάδισμα Ανδρουλάκη με 68,9%-31,1% έναντι Παπανδρέου

Συγκεκριμένα, στο 38,75% των ψηφισάντων η διαφορά είναι στο 68,9%-31,1% υπέρ του Νίκου Ανδρουλάκη έναντι του Γιώργου Παπανδρέου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι καταγράφτηκε ρεκόρ συμμετοχής και σε αυτό τον γύρο των εκλογών, με πάνω από 200.000 ψηφοφόρους στις κάλπες.

Η ροή των αποτελεσμάτων αναμένεται να είναι απόψε πολύ γρήγορη σε σχέση με εκείνη της περασμένης Κυριακής, καθώς η καταμέτρηση των ψήφων είναι για δύο υποψηφίους και όχι για έξι.

Επίσης, μεμονωμένα εκλογικά τμήματα θα δώσουν γρήγορα αποτελέσματα, αλλά μία πρώτη σαφής εικόνα υπολογίζεται ότι θα υπάρχει μετά τις 8.30μμ.

 

Επεισοδιακές καταστάσεις έως το παρά πέντε

Με εντάσεις, κυρίως από την πλευρά του Γιώργου Παπανδρέου, κύλισε η εβδομάδα πριν την τελική ψηφοφορία του δεύτερου γύρου των εκλογών του ΚΙΝ.ΑΛ.

Ο πρώην πρωθυπουργός, σε μία προσπάθεια να καλύψει τη διαφορά που τον χωρίζει από τον Νίκο Ανδρουλάκη, ανέβασε τόνους, πόλωσε το κλίμα με στόχο να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του, αλλά και να πάρει ψήφους από τη δεξαμενή των υποψήφιων προέδρων που δεν πέρασαν στο δεύτερο γύρο. Αντιθέτως, ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ. διατήρησε την πολιτική ψυχραιμία που τον διέκρινε σε όλη την προεκλογική του εκστρατεία, δεν απάντησε στις επιθέσεις που δέχθηκε και πρόταξε την παρακαταθήκη της ενότητας που άφησε η Φώφη Γεννηματά.

Η προηγούμενη Κυριακή ανέδειξε τον Νίκο Ανδρουλάκη νικητή των εκλογών και πρώτο στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων με 23 χιλιάδες ψήφους διαφορά από το δεύτερο, κάτι που, όπως εκτιμούν οι περισσότεροι, είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που ο Νίκος Ανδρουλάκης κρατάει χαμηλούς τόνους, ώστε αφενός να μη θέσει σε αμφισβήτηση τη διαφαινόμενη νίκη του και αφετέρου να μην συμμετάσχει σε ένα νέο κεφάλαιο εσωκομματικών ερίδων.

διάβασε και αυτό  Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής με τον Γενικό Διευθυντή του Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» και βουλευτές Χανίων

Το παρασκήνιο των συνομιλιών

Ο κ. Ανδρουλάκης όλη την εβδομάδα πριν το δεύτερο γύρο των εκλογών είχε συνεχείς συσκέψεις και συζητήσεις και με τους έτερους υποψηφίους, έτσι ώστε να βρεθεί κοινός βηματισμός. Με τον κ. Λοβέρδο ταυτίστηκαν οι δρόμοι τους γρήγορα, καθώς από την πρώτη κιόλας στιγμή ο πρώην υπουργός δήλωσε ότι θα είναι κοντά του. Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ συνομίλησε και με τους κ.κ. Χρηστίδη, Γερουλάνο και Καστανίδη. Όλοι συμφώνησαν ότι θα πρέπει και στις εκλογές του δεύτερου γύρου το ΠΑΣΟΚ να δείξει τη μεγάλη εικόνα. Να εμφανίσει όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους, και επειδή θεωρητικά είναι δύσκολο να ψηφίσει ξανά ο ίδιος αριθμός ψηφοφόρων όπως της προηγούμενης Κυριακής, αυτό που τίθεται μετ’ επιτάσεως είναι να υπάρξουν όσο το δυνατό λιγότερες απώλειες του εκλογικού σώματος που ψήφισε αρχικά στις εσωκομματικές εκλογές για ανάδειξη του νέου αρχηγού στο ΚΙΝ.ΑΛ.

Για αυτό και ο κ. Ανδρουλάκης απέφυγε ευθέως να τους θέσει το δίλημμα με ποιον επιλέγουν να είναι –με τον ίδιο ή με τον κ. Παπανδρέου– αλλά τους έθεσε το ζήτημα να προστρέξουν όλοι, έτσι ώστε η συμμετοχή στις εκλογές να μην εμφανίσει εκφυλιστικά φαινόμενα.

Σε ό,τι αφορά το debate που δεν έγινε, είναι γιατί ο κ. Ανδρουλάκης είχε προγραμματισμένες πολλές επισκέψεις σε περιοχές της χώρας, ενώ ο κ. Παπανδρέου επέμεινε στη διεξαγωγή του, με διαφορετικούς όρους από αυτό της προηγούμενης εβδομάδας, στο οποίο συμμετείχαν όλοι οι υπόλοιποι υποψήφιοι αρχηγοί εκτός από τον ίδιο.

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Αίτηση για εξαγορές πλασματικών ετών θα πρέπει να σπεύσουν να…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: