ΕλλάδαΚοινωνία

Σεισμοί συνέχεια στην Εύβοια

Ο ισχυρός σεισμός των 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη νότια Εύβοια το βράδυ της Τρίτης δημιουργεί προβληματισμό καθώς αποτελεί συνέχεια του σεισμού των 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έλαβε χώρα τις πρωινές ώρες ενώ ακολούθησαν μετασεισμοί 4,2 Ρίχτερ και 4,1 Ρίχτερ αλλά και δεκάδες άλλοι με μικρότερα μεγέθη.

Ο βραδινός σεισμός ειδικότερα προκάλεσε σοκ στους κατοίκους της Αττικής γιατί φάνηκε να έχει και διάρκεια και ξύπνησε μνήμες από το 1999.

Το άγνωστο ρήγμα που έδωσε αρχικά τα 4,8 Ρίχτερ και χθες το βράδυ τα 5 Ρίχτερ είναι σε διέγερση ενώ εξαιτίας του χαμηλού σεισμικού ιστορικού της περιοχής η επιστημονική κοινότητα ζητά χρόνο προκείμενου να συγκεντρώσει περισσότερα σεισμικά δεδομένα για να δει ποιος είναι ο κύριος σεισμός ή εάν πρόκειται για σμηνοσειρά σεισμών κάτι το οποίο αναμένεται να διαρκέσει για μέρες.

Το πρόβλημα είναι το άγνωστο ρήγμα. Γιατί ενεργοποιήθηκε ξαφνικά τώρα;

«Με τον νέο σεισμό αλλάζουν τα δεδομένα και πρέπει να περιμένουμε λίγο να δούμε την εξέλιξη. Όπως επανειλημμένα ανέφερα σήμερα πρέπει οι κάτοικοι να αποφεύγουν τα πέτρινα σπίτια. Ο τελευταίος σεισμός θα έχει τη δικιά του μετασεισμική ακολουθία»ανέφερε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης,ο οποίος το πρωί της Τετάρτης δήλωσε ότι έχουν καταγραφεί περισότεροι από 80 μετασεισμοί κατά τη διάρκεια της νύχτας.

O σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ο οποίος είναι μέλος του συμβουλίου διοίκησης του Ελληνικού Μεσογειακού πανεπιστημίου και επιστημονικός συνεργάτης της Unesco, αναφερόμενος στον χθεσινό σεισμό των 5 Ρίχτερ έγραψε ότι «τo πρωί της Τρίτης έγραψα, “ακόμη δεν είναι βέβαιο ότι ο 4,8 ήταν ο κύριος σεισμός. Χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία”. Η φύση μας τα έδωσε τα περισσότερα στοιχεία. Μετά τα 5 Ρίχτερ συμπεραίνω ότι ο 4,8 δεν ήταν ο κύριος».

Βέβαια αυτό το καταλάβαμε και εμείς και ας μην είμαστε σεισμολόγοι. Οποιοσδήποτε σεισμός με μεγαλύτερος μέγεθος είναι πιο… κύριος από τους προηγούμενους.

διάβασε και αυτό  Μέτρα λόγω Πάσχα

Το πρόβλημα είναι άλλο. Η ενεργοποίηση αυτού του άγνωστου ρήγματος είναι δυνατόν να φορτίσει ενεργειακά κι άλλα ρήγματα τα οποία στο παρελθόν έχουν αποδώσει θανατηφόρους σεισμούς;

Γιατί το ρήγμα της Πάρνηθας και το ρήγμα στις Αλκυονίδες, παραμονεύουν. Δεν έχουν δώσει μεγάλους σεισμούς για δεκαετίες και είναι λογικό να υπάρχει φόβος ότι κοιμούνται γιατί συγκεντρώνουν ενέργεια.

Οι κάτοικοι των Ζαράκων Ευβοίας και της Καρύστου κοιμήθηκαν με το φόβο των μετασεισμών ενώ από χθες ξεκίνησαν οι πρώτες καταγραφές ζημιών σε σπίτια. Με απόφαση του δημάρχου κλειστά θα παραμείνουν σήμερα, Τετάρτη (30/11) τα σχολεία στον Δήμο Καρύστου μετά και τη νέα σεισμική δόνηση που ταρακούνησε τη Νότια Εύβοια.

Μιλώντας στην ΕΡΤ το πρωί της Τετάρτης ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος τόνισε ότι εάν είχαμε μόνο τα 4,8 Ρίχτερ χθες, αυτό θα ήταν πάρα πολύ πιθανό να είναι ένας κύριος σεισμός, όμως από τη στιγμή που εδώ και 40 μέρες σημειώνονται συνεχείς σεισμοί τότε αρχίζεις να υποψιάζεσαι. «Γι’ αυτό και διερωτώμαστε αν είναι ο κύριος σεισμός και τα 5 Ρίχτερ που καταγράφηκε χθες το βράδυ. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, αξιολογούμε την κατάσταση και με υπομονή θα δούμε αν όντως είναι ο κύριος σεισμός. Το 5 είναι πονηρό μέγεθος και έχουμε δει πολλές φορές εκπλήξεις», είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά το σεισμικό ιστορικό της περιοχής ο κ. Παπαδόπουλος εξήγησε: «Η συγκεκριμένη περιοχή δεν έχει σημαντικό ιστορικό σε ισχυρούς σεισμούς, αλλά αυτό δεν αποτελεί εγγύηση ότι δεν θα γίνει ισχυρότερος. Και αυτό το λέω γιατί στην Ελλάδα αλλά και αλλού στον κόσμο έχουμε παραδείγματα ισχυρών σεισμών που έγιναν σε περιοχές που δεν γνωρίζαμε ότι δίνουν ισχυρούς σεισμούς, όπως έγινε το 1999 με τον φονικό σεισμό της Πάρνηθας»

Το γεγονός ότι για χρόνια και μέχρι χθες η περιοχή στη νότια Εύβοια δεν είχε δώσει ισχυρό σεισμό μεγαλύτερο των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ενώ και οι σεισμοί έως 4 Ρίχτερ ήταν ελάχιστοι, αν όχι σπάνιοι, ήταν αρκετό για να θεωρείται η συγκεκριμένη περιοχή από τις ασφαλέστερες στην Ελλάδα.

διάβασε και αυτό  Ταξιδεύοντας με ένα βιβλίο!

Η Διαδικτυακή σελίδα της Εύβοιας evima.gr αναφέρει χαρακτηριστικά

Αγωνία δίχως τέλος έχει προκαλέσει η έντονη σεισμική δραστηριότητα που εκδηλώνεται τις τελευταίες ώρες στην Εύβοια.

Ο ισχυρότερος πρόσφατος σεισμός που καταγράφηκε στην περιοχή εκδηλώθηκε στις 22:06 χθες το βράδυ και σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Αστεροσκοπείου Αθηνών υπολογίζεται στα 5 Ρίχτερ με εστιακό βάθος 8,9 χιλιόμετεα.

Εν συνέχεια ακολούθησε πλήθος μετασεισμών που εύλογα προκάλεσαν τρόμο τους κατοίκους του νησιού και ειδικότερα στο χωριό Κριεζά με ζημιές να έχουν καταγραφεί στην κοινότητα Ζαράκων.

Όπως δήλωσε στο evima.gr ο πρόεδρος της κοινότητας Ζαράκων, Χρήστος Τρανός, ο νέος σεισμός των 5 Ρίχτερ δημιούργησε νέα προβλήματα καθώς -όπως είπε χαρακτηριστικά- “έχουν πέσει σκάλες από κάποια σπίτια, ενώ έχουν επιδεινωθεί τα ρήγματα που δημιούργησε ο πρώην ο σεισμός σε σπίτια, σχολεία και άλλα κτίρια. Όλοι οι κάτοικοι είναι στους δρόμους, γιατί φοβούνται να μπουν μέσα στα σπίτια τους”.

Την ανησυχία που επικρατεί ευρύτερα στην περιοχή της νότιας Ευβοίας μετά και τον σεισμό το βράδυ της Τρίτης, μετέφερε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υπογράμμισε ότι οι κάτοικοι έχουν βγει από τα σπίτια τους μετά το νέο σεισμό».

Ο κ. Σπανός επιβεβαίωσε ότι «μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί ζημιές ή κάποια άλλα γεγονότα που να ανησυχούν». Ο ίδιος πρόσθεσε πως «όλοι οι αρμόδιοι βρίσκονται σε επιφυλακή και γίνονται περιπολίες σε διάφορα χωριά για να ελεγχθεί συνολικότερα η κατάσταση».

Από την πλευρά του και μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διοικητής των πυροσβεστικών δυνάμεων της Εύβοιας, Περικλής Κουλκουβίνης, ανέφερε «μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί κάποιες ζημιές. Ωστόσο συνεχίζουν περιπολίες τα αυτοκίνητα της πυροσβεστικής για ελέγχους».

διάβασε και αυτό  Πότε έρχεται το Νέο Eξοικονομώ κατ’ Οίκον- Οι αλλαγές στα κριτήρια – Ποιες δαπάνες επιδοτούνται

Με βάση τα παραπάνω, υπενθυμίζεται πως ο Άκης Τσελέντης διδάκτωρ σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου μιλώντας στο evima.gr, στο περιθώριο της σεισμικής δραστηριότητας στο νησί προχώρησε σε σύσταση προς όλους τους πολίτες που έχουν πέτρινα και παλιά σπίτια να ελέγξουν την στατικότητα τους και τυχόν ζημιές που προέκυψαν από τον σεισμό.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο evima.gr μίλησε νωρίτερα σήμερα και ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, και σημείωσε πως όλοι οι σεισμολόγοι δεν έκαναν σωστή εκτίμηση για το ρήγμα στη Νότια Εύβοια, ενώ τόνισε πως μπορεί να «δώσει» ακόμα και σεισμό των 6 Ρίχτερ το συγκεκριμένο ρήγμα.

Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι, «δεν αποκλείουμε το συγκεκριμένο ρήγμα να δώσει μεγαλύτερο σεισμό, ακόμη και 6 ρίχτερ. Για την ώρα δεν μπορούμε να μιλάμε για κύριο σεισμό διότι και χθες μιλούσαμε κάποια στιγμή για τον κύριο σεισμό των 4,8 ρίχτερ και το βράδυ είχαμε δόνηση της τάξεως των 5 Ρίχτερ».

 

 

Facebook Comments Box

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: