Ελληνες ΚαλλιτέχνεςΣυνεντεύξεις

Δημήτρης Μητροπάνος: Να είσαι ταπεινός και να έχεις όρεξη για δουλειά. Τα υπόλοιπα θέλουν υπομονή και σκληρή δουλειά

Έχει αποδειχτεί στις πιο πολλές περιπτώσεις , πως  οι καλλιτέχνες όσο κάνουν αυτό που οι ίδιοι θέλουν κι αγαπούν, τότε βλέπουν πως η ανταπόκριση και στήριξη του κόσμου μένει συνεχώς αμείωτη. Έχουν κερδίσει μόνοι τους και με την αξία τους τον κόσμο που τους στηρίζει όλα αυτά τα χρόνια. Και γι’ αυτό θα πρέπει αυτά τα πραγματικά ταλέντα να τα στηρίζουμε και να είμαστε εκεί όχι μόνο όταν χρειάζονται τη στήριξή μας σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια, αλλά και σε κάθε άλλη στιγμή, προκειμένου να τους βοηθήσουμε να κάνουν ένα όνειρο, πραγματικότητα. Γιατί, πολλές φορές, όπως αρκετά πράγματα στη ζωή, έτσι και το τραγούδι κι η μουσική, αποτελεί ένα όνειρο του μέλλοντος για πολλούς ανθρώπους. Σε μια εποχή που ο συναγωνισμός είναι μεγάλος, ο τραγουδιστής  Δημήτρης Μητροπάνος κατόρθωσε να ξεχωρίσει με το σπαθί του, δηλαδή με τη φωνή του και έχουμε την χαρά να τον φιλοξενούμε στην Kalithea Press.

 

ΧΘ Δημήτρη κατ’ αρχάς σε ευχαριστώ που δέχθηκες να αφιερώσεις λίγο από τον χρόνο σου και να απαντήσεις στις ερωτήσεις.

ΧΘ Κατάγεσαι από τον Βόλο και το όνομα σου σημαίνει πολλά παγκοσμίως. Ποια η σχέση σου με τον  Δημήτρη Μητροπάνο;

ΔΜ Είμαι γεννημένος και μεγαλωμένος στον πανέμορφο Βόλο. Εκεί τελείωσα τις μουσικές μου σπουδές και έκανα τα πρώτα μου βήματα στον πανέμορφο κόσμο της μουσικής. Ο αείμνηστος Δημήτρης Μητροπάνος ήταν πρώτος ξάδερφος του πατέρα μου και από εκεί προκύπτει και η συγγένεια.

ΧΘ Τι σημαίνει η μουσική για εσένα;

ΔΜ Η μουσική για μένα είναι πνοή, πηγή Δημιουργίας και φυσικά τρόπος έκφρασης όλων των συναισθημάτων μου. Με την μουσική γελάω , κλαίω και εκφράζω το συναίσθημα μου εκείνη την στιγμή.

 ΧΘ Πως αποφάσισες να ασχοληθείς με τη μουσική;

 ΔΜ Η Απόφαση ήρθε ξαφνικά από την παιδική ηλικία των 4 χρόνων. Αυθόρμητα άρχισα να τραγουδάω ότι άκουγα στο ραδιόφωνο και είχα έναν μικρό μπαγλαμά όπου γρατσουνουσα κρυφά της πρώτες νότες της μουσικής μου πορείας. Στην συνέχεια πήγα στο Ωδείο και εκεί άρχισα να μαθαίνω πιανο, σολφέζ και μπουζούκι.

ΧΘ Είναι αλήθεια πως ένας τραγουδιστής θα πρέπει να κάνει σε όλη του την ζωή φωνητική;

ΔΜ Η φωνητική και γενικά η ορθοφωνία δεν τελειώνει ποτέ. Η φωνή πάντα εξελίσεται και θέλει να την δουλεύεις συνέχεια όπως και όταν παίζεις ένα μουσικό όργανο. Αν σταματήσεις για χρόνια την εξάσκηση ξεχνάς έτσι και η φωνή παύει να είναι σταθερή και σωστά τοποθετημένη.

ΧΘ Με ποια μουσικά πρότυπα μεγάλωσες;

ΔΜ Τα μουσικά πρότυπα που μεγάλωσα ήταν φυσικά του αείμνηστου Δημήτρη Μητροπάνου καθώς και του Στέλιου Καζαντζίδη  αλλά και του  Γιώργου Νταλάρα γιατί ακούγαμε πάρα πολύ στο σπίτι τα τραγούδια τους, στο κυριακάτικο τραπέζι.

διάβασε και αυτό  Ο 'Αεινάυτης' Λεωνίδας Δημητριάδης Ευγενίδης Προέδρος του Ευγενιδείου Ιδρύματος στη Kallithea Press

 

ΧΘ Αυτή τη περίοδο, πόσο εύκολο είναι για ένα νέο καλλιτέχνη να προωθήσει την δουλειά του;

ΔΜΔεν θεωρώ ότι υπάρχει κάποια συγκεκριμένη απάντηση σε αυτό. Πάντα ήταν δύσκολο μέχρι να βρεις τα σωστά άτομα που θα σε καθοδηγήσουν στην μουσική βιομηχανία και ξέρουν πώς να το κάνουν σωστά και με αποτέλεσμα. Ευτυχώς όμως και το ίντερνετ βοηθάει πολύ να σε γνωρίσει και κόσμος εντελώς τυχαία και να δει την δουλειά σου μέσα από αυτό.

 

ΧΘ Στα πλαίσια της κρίσης, έχει αλλάξει ποιοτικά ο Έλληνας στα ακούσματά του;

ΔΜ Η μουσική πάντα εξελίσεται και πάντα θα υπάρχουν τα Trends της κάθε εποχής. Κάποτε ήταν το έντεχνο μετά το ελαφρολαΐκό και τελευταία η τραπ. Πάντα όμως ο Έλληνας έχει την ανάγκη να ακούσει τραγούδια ποιοτικά με λαϊκά όργανα όπως το μπουζούκι και το κλαρίνο, να ακούσει με λίγα λόγια τραγούδια που να θυμίζουν Ελλάδα.

ΧΘ Πήγες στην Γερμανία για να σπουδάσεις μουσικολογία. Ηταν δύσκολη αυτή η απόφαση και ποια είναι τώρα η ενασχόληση σου εκεί; Τι ακριβώς κάνεις;

ΔΜ Η απόφαση να πάω στην Γερμανία ήταν κάτι που το προετοίμαζα χρόνια και δεν έγινε τυχαία. Ήθελα να ανοίξω τα φτερά μου και έξω από την Ελλάδα και να αποκτήσω εμπειρίες και επαγγελματική κατάρτιση που σίγουρα θα με βοηθήσει αν επιστρέψω κάποια στιγμή στην Ελλάδα πάλι. Εγώ σπούδασα μουσική παιδαγωγική και δουλεύω σαν μουσικός παιδαγωγός σε σχολεία της περιοχής εκεί.

ΧΘ Σκέφτεσαι να ξαναεπιστρέψεις στην Ελλάδα;

ΔΜ Σίγουρα κάποια στιγμή θέλω να επιστρέψω στην πατρίδα και στην οικογένεια μου. Μακάρι η το τραγούδι να είναι η όμορφη αφορμή για να συμβεί στο άμεσο μελλον.

ΧΘ Προχωρώντας σε αυτήν την όμορφη συζήτηση μας  ας μιλήσουμε για το νέο Single με τίτλο “Ελα και φίλα με” που κυκλοφορεί από την Real Music  και είναι διαθέσιμο σε ολες τις ψηφιακές πλατφόρμες. Με αφορμή αυτό το single συνεργάζεσαι με τον Πέτρο Βασιλειάδη που υπογράφει τους Στίχους και τον  Αυγερινό Σέρμπο που γράφει την μουσική. Πως είδες την συνεργασία αυτή; Τι σου άρεσε περισσότερο;

ΔΜ Το ” Έλα και Φίλα με” είναι ένα πολύ όμορφο και καλοκαιρινό τραγούδι. Η συνεργασία μου με τον Πέτρο Βασιλειάδη καί τόν Αυγερινό Σέρμπο είναι υπέροχη και φαίνεται και μέσα από τα τραγούδια που έχουμε βγάλει στην δισκογραφία. Ο Πέτρος Βασιλειάδης δεν είναι μόνο στιχουργός και Υπεύθυνος επικοινωνίας της Real Music Greece, αλλά για μένα ειναι και ο μουσικός παραγωγός και καθοδηγητής μου σε όλα τα μουσικά βήματα μου. Αυτό που μου αρέσει πολύ σε αυτή την καταπληκτική συνεργασία που έχουμε μεταξύ μας είναι ότι υπάρχει αλληλοσεβασμός και κατανόηση στους προβληματισμούς και τις οποίες ενστάσεις μου. Μαζί βρίσκουμε λύσεις και ξεπερνάμε όλα τα εμπόδια με σεβασμό ο ένας στην δουλειά του άλλου και ο καθένας λέει τις απόψεις του και πάντα είναι σεβαστές.

διάβασε και αυτό  Κώστας Ξυλάς Μαζί και Απέναντι με τον Δημήτρη Μπιζιώτα

ΧΘ Τι ζητάς αλήθεια από τα τραγούδια σου;

ΔΜ Να δώσω στον κόσμο απλόχερα την αγάπη που έχω για την μουσική μέσα από τα τραγούδια μου αλλά και να τον κάνω να περάσει όμορφα να ξεχαστεί και να διασκεδάσει μέσα σε αυτή την τρέλα που ζούμε εδώ και αρκετά χρόνια με πάρα πρόβλημα που ταλανίζουν την κοινωνία μας , πολιτικά και οικονομικά.

ΧΘ Πολύς κόσμος σε γνώρισε καλύτερα μέσω της τηλεοπτικής εκπομπής του Σπύρου Παπαδόπουλου “Στην υγειά μας βρε παιδιά“ και του “Talent show” όπου συμμετείχες θέλω να μου πεις πώς σου φάνηκε σαν εμπειρία; Θεωρείς ότι η τηλεόραση και η προβολή που αυτή συνεπάγεται σε έχουν βοηθήσει στη μέχρι τώρα καριέρα σου;

ΔΜ Φυσικά και τα πρώτα μου βήματα στη Τηλεόραση βοήθησαν ώστε να με γνωρίσει ο κόσμος και να να γίνει η αφορμή να θέλω να ασχοληθώ περισσότερο με την μουσική και το τραγούδι.

ΧΘ Πες μου τα σχέδια που έχεις και τις φιλοδοξίες σου για το τραγούδι. Πού σκοπεύεις να φτάσεις;

ΔΜ Για μένα δεν υπάρχει όριο σε αυτό. Αγαπώ την μουσική και πιστεύω στις δυνατότητες μου. Από κει και πέρα με την αγάπη του κόσμου και μέσα από όμορφες παραγωγές και τραγούδια θέλω να κάνω μια όμορφη μουσική πορεία στον χώρο.

ΧΘ Τι σημαίνει για σένα Δημήτρη  η μουσική;

ΔΜ Η μουσική για μένα είναι πνοή, πηγή Δημιουργίας και φυσικά τρόπος έκφρασης όλων των συναισθημάτων μου. Με την μουσική γελάω , κλαίω και εκφράζω το συναίσθημα μου εκείνη την στιγμή.

ΧΘ Σαν νέος καλλιτέχνης ποιο είναι το πιο σημαντικό “μάθημα” που έχεις αποκομίσει στη μέχρι τώρα πορεία σου στον χώρο της μουσικής;

ΔΜ Να είσαι ταπεινός και να έχεις όρεξη για δουλειά. Τα υπόλοιπα θέλουν υπομονή και σκληρή δουλειά.

ΧΘ Ηταν ανασταλτικός παράγοντας.  ότι το διαδίκτυο και οι online συναυλίες, έχουν επηρεάσει μέχρι τώρα τη μουσική βιομηχανία, αλλά και τη μουσική παραγωγή, στην εποχή της πανδημίας;

ΔΜ Οχι βασικά θεωρώ ήταν μια διέξοδος αφού είχαν κλείσει όλους τους χώρους διασκέδασης. Πολλοί άνθρωποι έμειναν χωρίς δουλειά και προοπτική. Άρα ήταν και αυτό μια λύση ανάγκης για πολύ κόσμο.

ΧΘ  Τι αποτελεί πηγή έμπνευσης για σένα;

ΔΜ Η οικογένεια μου και πάρα πολλά συναισθήματα που μου δημιουργούνται κατά καιρούς όταν περνώ στα χέρια μου ένα όμορφο τραγούδι και το τραγουδώ.

ΧΘ Έγινες ευρέως γνωστός στο κοινό μέσα από το τραγούδι “Ψάξε” τα Χριστούγεννα του 2020 σε στίχους Πέτρου Βασιλειάδη και Μουσική Χρήστου Λιβέρη. Τι θεωρείς οτι ήταν αυτό που άγγιξε τον κόσμο στο  συγκεκριμένο τραγούδι;

διάβασε και αυτό  Ο ηθοποιός Νίκος Ξανθόπουλος πέθανε σε ηλικία 89 ετών

ΔΜ Ήταν το τραγούδι που έκανα ντεμπούτο στην δισκογραφία και πραγματικά ήταν το καλύτερο τραγούδι που θα μπορούσα να ξεκινήσω. Ένα καθαρά ερωτικό τραγούδι και άκρως νεανικό με καταπληκτική ενορχήστρωση από τον μεγάλο μαέστρο Τάσο Σούρμπα. Θέλω να ευχαριστήσω πραγματικά τον Πέτρο Βασιλειάδη που μου εμπιστεύτηκε αυτό το πανέμορφο τραγούδι και φυσικά τον Χρήστο Λιβέρη για την όμορφη μουσική. Αυτό που άγγιξε πιστεύω τον κόσμο ήταν ο στίχος του τραγουδιού και φυσικά ότι ήταν το πρώτο τραγούδι μου άρα ταυτίστηκα κατά μία έννοια με αυτό το τραγούδι.

ΧΘ Εχουν γραφτεί χιλιάδες ερωτικά τραγούδια από διάφορους στιχουργούς και λένε  οτι ο καλύτερος τρόπος να εκφραστεί η αγάπη  και ο έρωτας είναι μέσα από την μουσική. Εσύ συμφωνείς με αυτό;

ΔΜ Φυσικά η μουσική μα συνοδεύει σε χαρές και λύπες. Ο έρωτας και η Αγάπη δεν μπορεί να εξαίρεται από αυτό. Με την μουσική εκφράζουμε όλα τα συναισθήματα που μας διακατέχουν για ένα πρόσωπο που αγαπάμε η νιώθουμε έλξη γι’αυτόν.

ΧΘ Τι κάνει διαχρονικό ένα τραγούδι;

ΔΜ Ο ποιοτικός στίχος κάνει το τραγούδι να αντέχει στον χρόνο και να έχει ένα κοινωνικό μήνυμα μέσα από αυτό. Έτσι θεωρώ αποκτά το τραγούδι διαχρονικότητα και δεν είναι μια επιτυχία της στιγμης.

ΧΘ Τι σου αρέσει περισσότερο στη δουλειά σου;

ΔΜ Να έρχομαι σε επαφή με τον κόσμο και να εκφράζω τα συναισθήματα μου μέσα από την μουσική.

ΧΘ Εκτός από την πειρατεία, ποιος άλλος βλάπτει τη μουσική;

ΔΜ Την μουσική την βλάπτει εκτός από την πειρατεία και η ταύτιση με λάθος πρότυπα και καταστάσεις. Που σκοπό έχουν μόνο το χρήμα και όχι την τέχνη.

ΧΘ Αυτή τη περίοδο σε τι φάση σε πετυχαίνουμε επαγγελματικά;

ΔΜ Αυτή την στιγμή ετοιμάζω ένα πανέμορφο λαϊκό τραγούδι που θα κυκλοφορήσει κοντά στα Χριστούγεννα. Πέρα από αυτό βρισκόμαστε σε συζητήσεις για Live εμφανίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Πρώτα ο Θεός και θα κάνουμε πολλά όμορφα πράγματα μέσα στην χρονιά.

ΧΘ Θα ήθελες να μας μιλήσεις για τα μελλοντικά σου σχέδια; Στο προσεχές μέλλον θα σε δούμε σε νυχτερινή πίστα;

ΔΜ Αυτό βρίσκεται σε συζητήσεις και θα υπάρξουν ανακοινώσεις όταν είναι κάτι σίγουρα. Λίγο υπομονή και θα έχουμε όμορφες εξελίξεις από τον Χειμώνα.

Επιμέλεια Συνέντευξης Χριστιάνα Θεοφάνους

 

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις στο Δήμο Καλλιθέας στα πλαίσια του Πολιτιστικού…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: