Πολιτισμός

Σημαντική απώλεια στον χώρο της Τέχνης. Παύλος Σάμιος. (1948-2021).

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα.

Δεν φοβάμαι τον θάνατο. Φοβάμαι τον πόνο , την ταλαιπωρία πριν από αυτόν κι ίσως γι’ αυτό ζωγραφίζω. Για να αφήσω κάτι… Παύλος Σάμιος.
Ο Παύλος Σάμιος έφυγε από την ζωή πριν λίγες μέρες μετά από μία μάχη λίγων μηνών με τον καρκίνο και, ναι άφησε ένα έργο ακαριαία αναγνωρίσιμο οπτικά κι ενστικτωδώς.
Ο Παύλος Σάμιος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948. Από τα εφηβικά του χρόνια και μέχρι τα 18 όταν άρχισε τις σπουδές του στην Α.Σ.Κ.Τ δούλευε στο εργαστήριο αγιογραφίας του Διονύση Καρούσου.
Ζωγράφος και αγιογράφος με 70 ατομικές εκθέσεις και πολλές συμμετοχές σε σημαντικές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ο Π.Σ., από το 1978 έως το 1992 έζησε και εργάστηκε στο Παρίσι. Από το 2000 ήταν καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (Εργαστήριο παραδοσιακής ζωγραφικής fresco-βυζαντινές εικόνες-χειρόγραφα). Έχει ζωγραφίσει με την τεχνική του fresco πολλές μικρές εκκλησίες.
Καθαρά ανθρωποκεντρική η ζωγραφική του Παύλου Σάμιου, δίνει την εικόνα της πραγματικότητας μέσα από μια μορφή αφήγησης, όπου με σχόλια, επεισόδια και παρεμβάσεις, προσπαθεί να αναδημιουργήσει το χώρο μιας ιστορίας, δίνοντας συγχρόνως στο περιεχόμενό της μια φόρτιση συμβολική, συναισθηματική, πολιτισμική (Δρ. Όλγα Μεντζαφού-Πολύζου).
Η υπουργός Πολιτισμού κ.Λίνα Μενδώνη δήλωσε για τον θάνατο του καλλιτέχνη:
Σπάνιο το αποτέλεσμα της ζωγραφικής του «Με την ισχυρή του τεχνική, αποτέλεσμα της μαθητείας του δίπλα στον Γιάννη Μόραλη και τον Νίκο Νικολάου, αλλά και της γνώσης του για τη βυζαντινή ζωγραφική, ο Παύλος Σάμιος, πέτυχε στο έργο του κάτι σπάνιο. Είτε απεικόνιζε στον καμβά, πρόσωπα, είτε το γυναικείο σώμα, είτε χώρους, τους χάριζε προσωπικότητα και όγκο που ξέφευγαν από τις δύο διαστάσεις του κάδρου. Από σήμερα βρίσκεται στο “Καφέ Παράδεισος”, όπως είχε ονομάσει την τελευταία του έκθεση, μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ο ίδιος θα μας λείψει, όμως τα έργα του, με τα χρώματα και τη γεωμετρία τους θα μας θυμίζουν το χάρισμά του. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους φίλους του».
Στο λιτό αφιέρωμα μας τέσσερα έργα αντιπροσωπευτικά της δουλειάς του. Δύο έργα του από την σειρά : καφέ παράδεισος, η Νίκη της Σαμοθράκης-Λούβρο, και,Επισκέπτης στο Μέτσοβο/1993, έργο της Συλλογής Πινακοθήκη Αβέρωφ.
Τασσώ Γαΐλα.
Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

διάβασε και αυτό  Ο Σίσυφος, η ανθρώπινη μοίρα και η πανδημία

Facebook Comments Box

Απάντηση