Τον δρόμο για τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων στους παραγωγούς που υπέστησαν ζημιές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του Ιουλίου 2026 ανοίγει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.
Η νέα ρύθμιση επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής του άρθρου 21 του νόμου 5062/2023, ώστε να καλύψει ζημιές που σημειώθηκαν στη φυτική παραγωγή και στο φυτικό κεφάλαιο σε περιοχές οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως πληγείσες από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΛΓΑ.
Επέκταση του πλαισίου για τις ζημιές του Ιουλίου
Το συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο είχε αρχικά θεσπιστεί για την αντιμετώπιση των καταστροφών που προκάλεσαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου 2023.
Με την τροπολογία, το ίδιο καθεστώς επεκτείνεται και στις ζημιές που καταγράφηκαν τον Ιούλιο του 2026, δίνοντας τη δυνατότητα να αποζημιωθούν οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις που επλήγησαν.
Πώς θα χορηγηθούν οι ενισχύσεις
Η κυβέρνηση θα καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ειδικό, κοστολογημένο πρόγραμμα προς έγκριση, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από τον τακτικό κρατικό προϋπολογισμό.
Την υλοποίηση του προγράμματος θα αναλάβει ο ΕΛΓΑ, ενώ οι λεπτομέρειες εφαρμογής θα καθοριστούν με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Η απόφαση θα εξειδικεύει:
- το ύψος και τη μορφή της ενίσχυσης,
- τους δικαιούχους,
- τη μεθοδολογία υπολογισμού των αποζημιώσεων,
- τη διαδικασία καταβολής,
- τα απαιτούμενα δικαιολογητικά,
- καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του μέτρου.
Αφορολόγητες και ακατάσχετες οι αποζημιώσεις
Η τροπολογία διατηρεί το ειδικό καθεστώς προστασίας των κρατικών ενισχύσεων προς τους παραγωγούς.
Ειδικότερα, τα ποσά που θα καταβληθούν θα είναι αφορολόγητα, ακατάσχετα και ανεκχώρητα, ενώ δεν θα επιβαρύνονται με τέλος, εισφορά ή οποιαδήποτε άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου.
Παράλληλα, οι ενισχύσεις δεν θα συμψηφίζονται με βεβαιωμένες οφειλές προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν θα λαμβάνονται υπόψη στα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων.
