Κοινωνία

Τα «αντισώματα» της οικονομίας

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα αναμένεται φέτος να έχει την τρίτη καλύτερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ενωση σε ό,τι αφορά το ρυθμό ανάπτυξης, ενώ η αύξηση των επενδύσεων θα είναι διψήφια και το 2022.

Κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για την πορεία της πανδημίας, η ανησυχία που προκάλεσε παγκοσμίως η εμφάνιση της μετάλλαξης «Ομικρον» δείχνει πόσο εύθραυστη είναι η ισορροπία στο υγειονομικό πεδίο.

Βλέπουμε ότι η Αυστρία έχει προχωρήσει σε εθνικό lockdown θυσιάζοντας τμήμα του χειμερινού της τουρισμού, ενώ συνολικά η Κεντρική Ευρώπη, που αποτελεί βασικό προορισμό ξένων επισκεπτών για τα Χριστούγεννα, βρίσκεται στο «κόκκινο», κλιμακώνοντας τα περιοριστικά μέτρα. Εάν υπάρξει επιδείνωση των σκληρών δεικτών της πανδημίας, δεν αποκλείεται να προχωρήσουν σε αντίστοιχα μέτρα και οι υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Ωστόσο, η οικονομία μας έχει αναπτύξει ορισμένα «αντισώματα» που μπορούν να περιορίσουν τους κραδασμούς του νέου κύματος κορονοϊού.

Πρώτον, αποτελεί ευτυχή συγκυρία για τον ελληνικό τουρισμό ότι η αναζωπύρωση της πανδημίας σε Ευρώπη και ΗΠΑ έγινε τώρα και όχι τους καλοκαιρινούς μήνες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννη Ρέτσο, τα έσοδα φέτος από τον τουρισμό θα φτάσουν στα 10,2 δισεκατομμύρια ευρώ, σαφώς ανώτερα από τις προβλέψεις του Ιουνίου για εισπράξεις έως 7 δισ.

Σε σύγκριση με το 2019, τα φετινά έσοδα διαμορφώνονται στο 55%, ενώ οι ενδείξεις για το 2022 είναι ενθαρρυντικές, καθώς αναμένεται ότι μέχρι την έναρξη της νέας περιόδου οι εμβολιασμοί θα έχουν περιορίσει σημαντικά τις διαστάσεις της πανδημίας.

Δεύτερον, η ελληνική οικονομία έχει δυναμώσει το στοιχείο της εξωστρέφειας. Οι εξαγωγές, αν και ως ποσοστό του ΑΕΠ παραμένουν σε χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, αυξήθηκαν σημαντικά την περίοδο της πανδημίας, ενώ η Κομισιόν εκτιμά πως τα επόμενα δύο χρόνια θα καταγράψουν τον υψηλότερο ρυθμό ανόδου στην ευρωζώνη.

διάβασε και αυτό  ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

Θετικά είναι και τα μηνύματα από το μέτωπο των επενδύσεων, τα διεθνή κεφάλαια έχουν εντοπίσει ευκαιρίες στην εγχώρια αγορά και τοποθετούνται σε τράπεζες, ενέργεια, τρόφιμα και τουριστικές επιχειρήσεις.

Τρίτον, οι μειώσεις φόρων που έχει υλοποιήσει η κυβέρνηση είναι μόνιμες, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Οι δυσοίωνες προβλέψεις για χιλιάδες λουκέτα μετά το καλοκαίρι δεν επιβεβαιώθηκαν, το πακέτο στήριξης που διατέθηκε, και το οποίο ήταν από τα γενναιότερα εντός Ε.Ε., κράτησε ζωντανή την αγορά, με σημαντική αποκλιμάκωση της ανεργίας.

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα αρκετές δημοσιονομικές νάρκες: τρέχουμε με πρωτογενές έλλειμμα άνω του 7% και το δημόσιο χρέος κινείται στο 200%. Χρειάζεται σύνεση και κυρίως αποθέματα για τις κλειστές στροφές της πανδημίας.

 

άρθρο Πάνου Αμυρά διευθυντή  Ελεύθερου Τύπου 

Facebook Comments Box

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: