ΑφιερώματαΚόσμος

H Μάριλιν Μονρόε βρίσκεται νεκρή – Οι θεωρίες συνωμοσίας γύρω από τον θάνατό της

Σαν σήμερα πριν 62 χρόνια η Μέριλιν Μονρόε βρέθηκε νεκρή, ξαπλωμένη γυμνή στο κρεβάτι της, μπρούμυτα, με ένα τηλέφωνο στο ένα χέρι και σκορπισμένα άδεια μπουκάλια από χάπια, σκορπισμένα στο δωμάτιο. Μετά από μια σύντομη έρευνα, η αστυνομία του Λος Άντζελες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο θάνατός της «προκλήθηκε από υπερβολική δόση ηρεμιστικών φαρμάκων που χορήγησε μόνη της στον εαυτό της και ότι ο τρόπος θανάτου είναι πιθανώς η αυτοκτονία».

Η Μέριλιν Μονρόε γεννήθηκε ως Νόρμα Τζιν Μόρτενσεν στο Λος Άντζελες την 1η Ιουνίου 1926. Ήταν νόθο παιδί της Γκλάντυς Περλ Μπαίηκερ και άγνωστου πατέρα και μεγάλωσε σε ανάδοχες οικογένειες και σε ορφανοτροφείο ως παιδί, καθώς η μητέρα της νοσηλευόταν συχνά σε ψυχιατρικά ιδρύματα και δεν μπορούσε να την φροντίσει. Στην ηλικία των 16, παντρεύτηκε έναν συνάδελφο από το εργοστάσιο αεροσκαφών, αλλά χώρισαν λίγα χρόνια αργότερα. Το 1944 άρχισε να ασχολείται με το μόντελινγκ και το 1946 υπέγραψε ένα σύντομο συμβόλαιο με την 20th Century Fox, αλλάζοντας και το όνομά της σε Μέριλιν Μονρόε.

Άρχισε να κερδίζει την προσοχή του κοινού το 1950, μετά από μικρούς ρόλους σε ταινίες και η καριέρα της σύντομα απογειώθηκε.

Το 1954 παντρεύτηκε τον διάσημο παίκτη του μπέιζμπολ Τζο ΝτιΜάτζιο, κάτι που έφερε μεγάλη δημοσιότητα, αλλά χώρισαν οκτώ μήνες αργότερα. Το 1955, σπούδασε με τον Lee Strasberg στο Actors Studio στη Νέα Υόρκη και έναν χρόνο μετά παντρεύτηκε τον θεατρικό συγγραφέα Άρθουρ Μίλλερ με τον οποίο χώρισε μία εβδομάδα πριν από την πρεμιέρα της ταινίας δικού του σεναρίου “The Misfits”, στην οποία πρωταγωνιστούσε.

διάβασε και αυτό  Προκλητικός Τουρκοκύπριος δήμαρχος προς ΟΗΕ – «Αν δεν φύγουν τα οχήματά σας θα τα συντρίψουμε»

Μέχρι το 1961, η Μέριλιν Μονρόε, που υπέφερε από κατάθλιψη, ήταν υπό την συνεχή φροντίδα ενός ψυχιάτρου. Στους τελευταίους μήνες της ζωής της, η κατάστασή της χειροτέρευσε, παρουσιάζοντας όλο και μεγαλύτερη αστάθεια, ενώ ζούσε απομονωμένη και αποτραβηγμένη από την κοινωνία, ειδικά κατά τους τελευταίους μήνες της ζωής της, στο σπίτι της στο Μπρέντγουντ του Λος Άντζελες.

Τις πρώτες ώρες της 5ης Αυγούστου 1962, η υπηρέτριά της, Eunice Murray, παρατήρησε ότι το φως στο υπνοδωμάτιο της Μονρόε ήταν ακόμα αναμμένο. Ανησυχώντας, προσέγγισε την πόρτα του δωματίου, η οποία ήταν κλειδωμένη, και προσπάθησε να την καλέσει, αλλά δεν έλαβε καμία απάντηση. Πανικόβλητη, κάλεσε τον ψυχίατρο της Μονρόε, τον Δρ. Ραλφ Γκρήνσον, ο οποίος έσπασε ένα παράθυρο για να μπει στο δωμάτιο και τελικά να την βρει νεκρή στο κρεβάτι της.

Κατά την αυτοψία, διαπιστώθηκε ότι η Μονρόε είχε καταναλώσει θανατηφόρα ποσότητα ηρεμιστικών, και ο θάνατός της κρίθηκε ως πιθανή αυτοκτονία. Η ανακάλυψη αυτή συγκλόνισε τον κόσμο και γέννησε πολλές θεωρίες συνωμοσίας γύρω από τον θάνατό της, οι οποίες παραμένουν ζωντανές μέχρι και σήμερα.

Μια από τις πιο διαδεδομένες θεωρίες υποστηρίζει ότι η Μέριλιν Μονρόε δολοφονήθηκε από τα αδέλφια Τζον και Ρόμπερτ Κένεντι. Η θεωρία αυτή βασίζεται σε φήμες ότι η Μονρόε είχε ερωτικές σχέσεις και με τους δύο και ότι απειλούσε να αποκαλύψει αυτές τις σχέσεις καθώς και άλλα μυστικά της κυβέρνησης που ήξερε. Στις 4 Αυγούστου 1962, ο Ρόμπερτ Κένεντι, τότε γενικός εισαγγελέας στην κυβέρνηση του αδερφού του, βρισκόταν πράγματι στο Λος Άντζελες. Η οικονόμος της Μονρόε, Eunice Murray, το 1985 δήλωσε ότι ο Ρ. Κένεντι είχε επισκεφθεί την Μέριλιν τη νύχτα του θανάτου της και είχε καβγαδίσει μαζί της, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται.

διάβασε και αυτό  Η Μάχη του Αναλάτου

Άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι η μαφία είχε λόγους να σκοτώσει την Μονρόε. Σύμφωνα με αυτήν την εκδοχή, η μαφία ήθελε να εκβιάσει τους Κένεντι ή να τους εκθέσει με τη δημοσιοποίηση των σχέσεων τους με την ηθοποιό. Κάποιοι επίσης πιστεύουν ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, όπως η CIA ή το FBI, εμπλέκονται στον θάνατό της καθώς η Μονρόε θεωρούνταν απειλή για την εθνική ασφάλεια λόγω των πληροφοριών που γνώριζε και της σχέσης της με τους Κένεντι.

Η πιο συμβατική θεωρία λέει ότι ο θάνατος της Μονρόε προήλθε από ιατρική αμέλεια. Υποστηρικτές αυτής της θεωρίας πιστεύουν ότι οι γιατροί της, συμπεριλαμβανομένου του ψυχιάτρου της, της χορήγησαν υπερβολική δόση φαρμάκων είτε ακούσια είτε εσκεμμένα.

“Είμαι εγωίστρια, ανυπόμονη και λίγο ανασφαλής. Κάνω λάθη, είμαι εκτός ελέγχου και μερικές φορές δύσκολη να με αντέξεις. Αλλά αν δεν μπορείς να με αντέξεις στις χειρότερές μου στιγμές, τότε σίγουρα δεν μου αξίζεις στις καλύτερές μου” – Μέριλιν Μονρόε

Δεκαετίες μετά τον θάνατό της, η Μέριλιν Μονρόε παραμένει ένα σημαντικό πολιτιστικό σύμβολο και ένα από τα μεγαλύτερα pop icons που έχουν υπάρξει ποτέ.

Facebook Comments Box

Απάντηση