Διεθνή

Σύνοδος κορυφής: Τα στρατόπεδα της Ε.Ε. και η παράταση

Διέξοδο αναζητούν, σήμερα (19/07), οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε., στο πλαίσιο της τρίτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής που γίνεται στις Βρυξέλλες, καθώς οι διαφορές τους για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο μοιάζουν αγεφύρωτες.

Τουλάχιστον διχασμένη είναι η Ε.Ε., στη Σύνοδο Κορυφής που γίνεται από την Παρασκευή (17/07), στις Βρυξέλλες, καθώς οι διαφορές ανάμεσα στους 27 ηγέτες των κρατών-μελών της για το Ταμείο Ανάκαμψης είναι, όπως όλα δείχνουν, αγεφύρωτες. Έτσι, σήμερα (19/07), αναζητείται η επίτευξη συμφωνίας έστω και την ύστατη στιγμή.

Ποιες ήταν οι αρχικές προτάσεις Μισέλ που οδήγησαν στη ρήξη

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στη συμβιβαστική πρόταση που υπέβαλε στους ηγέτες, την Παρασκευή, άφησε ανέγγιχτο το Ταμείο Ανάκαμψης, κάτι το οποίο ικανοποίησε την Κομισιόν, και έτσι αυτό σήμαινε ότι δεν υπήρξε καμία μείωση στα 750 δισεκατομμύρια ευρώ που είχε προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ακόμα, ίδια παρέμενε και η αναλογία, δηλαδή 500 δισεκατομμύρια ευρώ επιχορηγήσεων και 250 δισεκατομμύρια ευρώ δανείων. Εντούτοις, το 70% θα δινόταν μέχρι το 2022 με βάση τον πληθυσμό, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ και την ανεργία στα έτη 2015-19, ενώ το υπόλοιπο το 2023, λαμβάνοντας υπόψη την πορεία της οικονομίας το 2020 και το 2021.

Όσον αφορά στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, σύμφωνα με τη συμβιβαστική πρόταση Μισέλ, υπήρξε μείωση κατά 26 δισεκατομμύρια ευρώ, με αποτέλεσμα πλέον το ποσό να έφτανε στα 1,074 τρισεκατομμύρια ευρώ.

«Nein» από την Αυστρία και άλλες τρεις «φειδωλές» χώρες

Οι διαβουλεύσεις ήταν σκληρές, όπως άλλωστε είχε αφήσει να διαφανεί και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, κατά τις δηλώσεις που έκανε προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής.

διάβασε και αυτό  Μπόρις Τζόνσον : Βγήκε από το νοσοκομείο.

Ως εκ τούτου, την Παρασκευή, ο Αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς, «τίναξε» τα πάντα στον αέρα, καθώς σε δηλώσεις του στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της χώρας του (ÖRF) ανέφερε το εξής:

«Λείπει το μεγάλο ερώτημα: Πού πρέπει να διοχετευθούν τα χρήματα και για ποια έργα πρέπει να χρησιμοποιηθούν; Και υπάρχουν προϋποθέσεις όπως το κράτος δικαίου; Θα είναι δύσκολες αλλά απαραίτητες διαπραγματεύσεις».Έτσι, τόνισε πως ανέμενε νέα βελτιωμένη πρόταση από τον Μισέλ. Με τη γραμμή της Αυστρίας ταυτίστηκαν, επίσης, η Δανία, η Σουηδία και η Ολλανδία, οι οποίες απέκτησαν το προσωνύμιο «Φειδωλές τέσσερις», διότι ζήτησαν άλλη κατανομή επιχορηγήσεων και δανείων, δίνοντας βαρύτητα στη δεύτερη επιλογή.

Κόντρα Ιταλίας – Ολλανδίας και η στάση της Ελλάδας

Με τις χώρες του Νότου (Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Πορτογαλία) συνασπισμένες υπέρ της αρχικής πρότασης του Μισέλ για το Ταμείο Ανάκαμψης, μιας και επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού, οι αντιθέσεις στη Σύνοδο Κορυφής οξύνθηκαν.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, ήρθε σε ρήξη με τον Ολλανδό ομόλογό του, Μαρκ Ρούτε, και χαρακτήρισε την πρόταση του τελευταίου ως «μη συμβατή με τις ευρωπαϊκές συνθήκες και μη εφαρμόσιμη σε πολιτικό επίπεδο», σύμφωνα με τη «Repubblica».

Ακόμα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ που επικαλέστηκε διπλωματικές πηγές, η Αθήνα τάχθηκε κατά του επιμερισμού 70%-30%, όπως η πλειονότητα των χωρών, υπογραμμίζοντας ότι είναι επιθυμητή η προβλεψιμότητα και όχι η αβεβαιότητα και στόχος της είναι η χρονική επιμήκυνση του προγράμματος.

Νέα πρόταση από τον Μισέλ

Ο Μισέλ, λοιπόν, αναγκάστηκε να καταθέσει νέα βελτιωμένη πρόταση κατά τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής, που είναι η πρώτη με φυσική παρουσία των Ευρωπαίων ηγετών από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού.

διάβασε και αυτό  Υποψήφια για το βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη είναι η ομάδα εθελοντών 3D Print Covid-19 Xanthi Team.

Σύμφωνα με τη νέα πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προβλέπεται μείωση σε 450 δισεκατομμύρια ευρώ των ποσών που θα δοθούν ως επιχορηγήσεις, από 500 δισεκατομμύρια ευρώ που ήταν αρχικά, με βάση δημοσίευση του Reuters.

Αντιστοίχως, το ποσό των δανείων αυξάνεται από τα 250 στα 300 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ταυτόχρονα, η πρόταση Μισέλ φέρεται να προβλέπει και αύξηση, κατά 100 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, στο ποσό των επιστροφών (rebates) που λαμβάνουν η Αυστρία, η Δανία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Σουηδία.

Στο τραπέζι μπαίνει και ένας μηχανισμός με βάση τον οποίο οποιαδήποτε χώρα θα μπορούσε να εμποδίσει την εκταμίευση κονδυλίων, αν αμφισβητήσει ότι γίνεται ορθή χρήση τους από τις χώρες που θα τα λάβουν.

Μια διπλωματική πηγή είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ότι η πρόταση του Μισέλ δεν ικανοποιεί πλήρως τις τέσσερις χώρες που έχουν εκφράσει αντιρρήσεις (Ολλανδία, Σουηδία, Αυστρία, Δανία), αλλά ούτε και τη Φινλανδία.

«Δύσκολες» οι διαβουλεύσεις σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές

Η ελληνική αντιπροσωπεία, επικεφαλής της οποίας είναι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, «διεκδικεί ό,τι καλύτερο μπορεί τόσο για την Ευρώπη όσο και για τη χώρα μας», σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ που επικαλέστηκε διπλωματικές πηγές.

Μάλιστα, η Αθήνα έκανε λόγο για «μικρούς συμβιβασμούς» που πρέπει να κάνουν όλοι, αλλά αυτό δεν γίνεται αντιληπτό από ορισμένες χώρες-μέλη της Ε.Ε..

Αυστηρές κυρώσεις στην Τουρκία θέλουν Ελλάδα και Κύπρος

Μπορεί τα Οικονομικά να κυριαρχούν στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., αλλά σε κοινή γραμμή, τόσο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, έθεσαν θέμα αυστηρών κυρώσεων στην Τουρκία, σύμφωνα με ενημέρωση κυβερνητικού αξιωματούχου.

Ακόμα, ο Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν γίνεται η Τουρκία να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών-μελών και να μην υπάρχει ισχυρή αντίδραση, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

διάβασε και αυτό  Μετά την Ουκρανία μήπως έρχεται η σειρά των Βαλκανίων; Ποια μπορεί να είναι τα τερτίπια της Ρωσίας;

Όσον αφορά στο θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως η συμπεριφορά της Τουρκίας επ’ αυτού είναι ενδεικτική για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις διεθνείς συμφωνίες, τον αλληλοσεβασμό και τον διαθρησκειακό διάλογο.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε το Σάββατο (18/07) με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, με τους δύο ηγέτες να διαπιστώνουν ταύτιση απόψεων τόσο ως προς το Ταμείο Ανάκαμψης όσο και ως προς το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

Φυσικά, ο Μητσοτάκης και ο Μακρόν συζήτησαν και τις γεωπολιτικές και στρατιωτικές εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Αδιέξοδο και τη δεύτερη ημέρα, συνέχεια σήμερα στο «θρίλερ»

Πρωταγωνιστής της δεύτερης ημέρας της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. ήταν αδιαμφισβήτητα ο Γάλλος Πρόεδρος καθώς, σύμφωνα με το περιοδικό «Politico», φέρεται να ζήτησε από το πρωτόκολλο να προετοιμάσει το αεροπλάνο του για αναχώρηση.

Από την πλευρά του, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, αναφέρθηκε σε «τέλμα» σχετικά με την πορεία των διαβουλεύσεων.

Λίγο αργότερα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανακοίνωσε τη μη επίτευξη συμφωνίας και το Σάββατο, με τον Μισέλ να αναμένεται να παρουσιάσει νέες προτάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης πριν από την επανέναρξη της συνεδρίασης που προγραμματίζεται να αρχίσει, στις 13:00 (ώρα Ελλάδας), όπως ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Πηγή: sputniknews.gr

Facebook Comments Box

Απάντηση