ΔιεθνήΥγεία

Η έγκριση του εμβολίου της Pfizer από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

Το «πράσινο φως» για τη χρήση του εμβολίου των Pfizer και BioNTech στις χώρες της ΕΕ «άναψε» ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) έδωσε το «ΟΚ» για την κυκλοφορία του εμβολίου των BioNTech-Pfizer εντός των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η επιστημονική αξιολόγηση του EMA βασίζεται στη δύναμη των επιστημονικών στοιχείων σχετικά με την ασφάλεια, την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και τίποτα άλλο. Τα στοιχεία δείχνουν πειστικά ότι τα οφέλη είναι μεγαλύτερα από τους κινδύνους», ανέφερε η επικεφαλής του Οργανισμού, Έμερ Κουκ.

Καθησυχαστικός ο ΕΜΑ για την μετάλλαξη του κορονοϊού

Παράλληλα, ο κ. Κουκ επεσήμανε πως τίποτα δεν δείχνει ότι το τελευταίο μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού που εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι ανθεκτικό στα υπάρχοντα εμβόλια.

«Υπάρχουν ακόμη νέες πληροφορίες που εισέρχονται και πρέπει να αξιολογηθούν πλήρως, όπως οι πρόσφατες εκθέσεις για τη νέα παραλλαγή του ιού προς το παρόν μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι το εμβόλιο δεν θα λειτουργήσει ενάντια στη νέα μετάλλαξη», υποστήριξε η κ. Κουκ.

Πόσο θα κοστίζει η δόση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πληρώσει 15,5 ευρώ ανά δόση για το εμβόλιο που παράχθηκε από την αμερικανική φαρμακοβιομηχανία της Pfizer και την γερμανική εταιρία βιοτεχνολογίας, BioΝΤech.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με ανάρτησή της στο Twitter, υπογράμμισε πως: «Eίναι αποφασιστική στιγμή στις προσπάθειές μας να προσφέρουμε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια στους Ευρωπαίους. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων μόλις έδωσε θετική γνωμάτευση για το εμβόλιο Pfizer/BioNtech. Τώρα θα δράσουμε γρήγορα. Περιμένω απόφαση της Κομισιόν μέχρι το βράδυ».

​Η ΕΕ έχει συνάψει συμφωνίες με τις εταιρείες AstraZeneca για 400 εκατομμύρια δόσεις, τη Sanofi-GSK για 300 εκατομμύρια δόσεις, τη Johnson and Johnson, την Pfizer / BioNTech για 300 εκατομμύρια δόσεις, την CureVac για 405 εκατομμύρια δόσεις και τη Moderna για 160 εκατομμύρια δόσεις.

διάβασε και αυτό  Νίκος Μαστοράκης:Όσα θέλατε να ξέρετε για τα self test

Οι εμβολιασμοί σε ΕΕ και Ελλάδα

Υπενθυμίζεται πως η κ. Φον ντερ Λάιεν είχε επισημάνει πως στις 27, 28 και 29 Δεκεμβρίου θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί στην ΕΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «τώρα είναι η ώρα της Ευρώπης».

Όσον αφορά την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε πως τα πρώτα εμβόλια για τον κορονοϊό (300.000 δόσεις) θα φτάσουν στη χώρα μας στις 26 Δεκεμβρίου, ενώ μία ημέρα αργότερα, στις 27 του μηνός, θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί σε συνολικά πέντε νοσοκομεία.

Προτεραιότητα θα δοθεί στους υγειονομικούς της χώρας, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμής της μάχης και έπειτα όσοι είναι άνω των 65 ετών με τον αριθμό τους να υπολογίζεται γύρω στα 2,4 εκατομμύρια, ενώ πρώτοι θα εμβολιαστούν μία «νοσηλεύτρια και ένας ηλικιωμένος συμπολίτης μας».

Τέλος, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης θα λάβει το εμβόλιο την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου, όπως ενημέρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Πηγή: sputniknews.gr

Facebook Comments Box

Απάντηση