ΚοινωνίαΥγεία

Yψηλά τα επίπεδα στο ιστορικό σε γεννήσεις διδύμων παγκοσμίως

Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας διεθνούς μελέτης, της πρώτης ολοκληρωμένης του είδους, περισσότερα δίδυμα παιδιά γεννιούνται σήμερα παγκοσμίως σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη περίοδο στο παρελθόν. Περίπου 1,6 εκατομμύρια δίδυμοι γεννιούνται πλέον κάθε χρόνο στον κόσμο και ένα στα 42 παιδιά που γεννιέται, είναι δίδυμο. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι κύρια αιτία για την αύξηση των διδύμων αποτελεί, μεταξύ άλλων, η ολοένα και συχνότερη χρήση μεθόδων ιατρικά υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μετά το 1970, καθώς και η καθυστέρηση του χρόνου απόκτησης παιδιών σε πολλές χώρες κατά τις τελευταίες δεκαετίες.

Τα ποσοστά των γεννήσεων διδύμων (στο σύνολο των γεννήσεων παγκοσμίως) έχουν αυξηθεί κατά το ένα τρίτο σε σχέση με τη δεκαετία του 1980, από 9 σε 12 ανά 1.000 τοκετούς. Ο Christiaan Monden, καθηγητής δημογραφίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ήταν ο επικεφαλής της έρευνας, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό “Human Reproduction”. Ο ίδιος και οι συνεργάτες του ανέλυσαν στοιχεία από 165 χώρες (για τα έτη από το 1980 μέχρι το 2015) που αφορούν το 99% του παγκόσμιου πληθυσμού. Αναλυτικότερα, η αύξηση διδύμων μετά τη δεκαετία του 1980 υπολογίζεται σε 71% στη Βόρεια Αμερική, 60% στην Ευρώπη και 32% στην Ασία. Από τα δεδομένα προκύπτει ότι μόνο στη Νότια Αμερική δεν καταγράφονται αυξήσεις στις γεννήσεις διδύμων.

Χάρη στην πρόοδο της ιατρικής, η επιβίωση των διδύμων είναι σήμερα πιο πιθανή απ’ ό,τι σε προηγούμενες εποχές. «Τα ποσοστά είναι υψηλότερα από ό,τι ήταν εδώ και 50 χρόνια», επισημαίνει ο Monden.

Στο μεταξύ, η εξωσωματική γονιμοποίηση, η τεχνητή σπερματέγχυση, η ορμονική διέγερση των ωοθηκών και άλλες μέθοδοι υποβοήθησης της αναπαραγωγής έχουν συμβάλει στην αύξηση των γεννήσεων δίδυμων παιδιών εδώ και περίπου μισό αιώνα. Ακόμη, οι κλινικές γονιμότητας, προκειμένου να αυξήσουν τις πιθανότητες επιβίωσης τουλάχιστον ενός εμβρύου συχνά μεταφέρουν ταυτόχρονα στη μητέρα δύο ή περισσότερα έμβρυα, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα γέννησης διδύμων ή τριδύμων. Εντούτοις, καθώς η μεταφορά περισσότερων του ενός εμβρύου στη μητέρα εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία του μωρού -με πιθανότητες αυτό να γεννηθεί πρόωρα ή με λιγότερο βάρος από το προβλεπόμενο- πολλές οδηγίες των ρυθμιστικών αρχών (όπως συμβαίνει σε περιπτώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο) αναφέρουν πλέον ότι οι κλινικές γονιμότητας πρέπει να επιχειρούν τη μεταφορά ενός μόνο εμβρύου στη μητέρα για κάθε απόπειρα εγκυμοσύνης. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το ποσοστό των γεννήσεων διδύμων θα αρχίσει να μειώνεται από εδώ και στο εξής, αναφέρουν οι ειδικοί.

διάβασε και αυτό  Αρχίζει το πρόγραμμα ψεκασμού της Περιφέρειας για τα κουνούπια. Αναλυτικά οι ημερομηνίες και οι περιοχές

Σε κάθε περίπτωση, ένας πρόσθετος λόγος για τον οποίο οι γεννήσεις διδύμων αυξάνονται (κυρίως τις τελευταίες τρεις δεκαετίες) στις χώρες υψηλού και μεσαίου εισοδήματος είναι ότι οι γυναίκες αποφασίζουν να αποκτήσουν παιδιά αργότερα στη ζωή τους. Επιπλέον, η αυξημένη χρήση αντισυλληπτικών και η μείωση της γονιμότητας στα ζευγάρια αποτελούν παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα γέννησης διδύμων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών είναι πιθανό ο αριθμός των γεννήσεων διδύμων να έχει «πιάσει ταβάνι», ιδιαίτερα στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική. «Τόσο οι σχετικοί όσο και οι απόλυτοι αριθμοί διδύμων στον κόσμο είναι πια υψηλότεροι από ό,τι έχουν υπάρξει από τα μέσα του 20ού αιώνα και πιθανώς αυτό θα είναι το υψηλότερο σημείο τους, όλων των εποχών. Αυτό είναι σημαντικό, επειδή οι γεννήσεις διδύμων σχετίζονται με μεγαλύτερα ποσοστά θανάτων μεταξύ των μωρών και των παιδιών, καθώς και με περισσότερες επιπλοκές για τις μητέρες και τα παιδιά τους στη διάρκεια της κύησης, του τοκετού και μετά από αυτόν», επισημαίνεται στο πλαίσιο της μελέτης.

Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης των διδύμων σε παγκόσμιο επίπεδο αφορά σε διζυγωτικούς διδύμους, δηλαδή μη πανομοιότυπους διδύμους γεννημένους από δύο διαφορετικά ωάρια που έχουν γονιμοποιηθεί ταυτόχρονα. Η αύξηση των πανομοιότυπων μονοζυγωτικών (από το ίδιο ωάριο) είναι μικρή, με το ποσοστό τους να έχει παραμείνει σχεδόν σταθερό, στις περίπου τέσσερις γεννήσεις ανά 1.000 τοκετούς.

Σχεδόν το 80% του συνόλου των γεννήσεων διδύμων συμβαίνουν στην Ασία και στην Αφρική. Η Αφρική έχει κατά παράδοση τη μεγαλύτερη αναλογία διδύμων στο σύνολο των τοκετών από κάθε άλλη ήπειρο. Ωστόσο, τα ποσοστά αυξάνουν συνεχώς στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, πλησιάζοντας τα αφρικανικά επίπεδα.

διάβασε και αυτό  Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΠΑΝΙΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ - Αρχείο kallitheapress

Πηγή: ertnews.gr


Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Το κλείσιμο των σχολείων όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης Πανελλαδικά, θα εισηγηθεί η…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: