Κόσμος

Ο Λευκός Οίκος: Η Ρωσσία Αναπτύσσει νέας γενιάς οπλικά συστήματα κατά δορυφόρων

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι η απειλή για την εθνική ασφάλεια που επισημάνθηκε από τον πρόεδρο της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων χθες και σχετίζεται με «αντιδορυφορική ικανότητα που αναπτύσσει η Ρωσία».

Μάλιστα προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τις δηλώσεις Τέρνερ λέγοντας ότι ήξεραν αλλά στοιχεία δεν δίνουν στην δημοσιότητα.

Δεν πρόκειται για μια ενεργή ικανότητα που έχει αναπτυχθεί», δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Κίρμπι.

«Και παρόλο που η επιδίωξη της Ρωσίας για τη συγκεκριμένη ικανότητα είναι ανησυχητική, δεν υπήρξε άμεση απειλή για την ασφάλεια κανενός». «Δεν μιλάμε για ένα όπλο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επιτεθεί σε ανθρώπους ή να προκαλέσει φυσική καταστροφή εδώ στη Γη», πρόσθεσε ο Κίρμπι σύμφωνα με το CNN.

Αλλά όλοι γνωρίζουν πλέον ότι μια τύφλωση των δορυφόρων ουσιαστικά καθιστά “άχρηστα” τα οπλικά συστήματα των ΗΠΑ αλλά κα κάθε τεχνολογικού στρατού.

 

Τα σχόλια του Κίρμπι ήρθαν μία ημέρα αφότου ο πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Μάικ Τέρνερ από το Οχάιο, μιλώντας στο Καπιτώλιο, όταν εξέδωσε μια αινιγματική δήλωση με την οποία ανακοίνωσε ότι η επιτροπή είχε «πληροφορίες σχετικά με μια σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια».

Η έλλειψη άμεσων λεπτομερειών σχετικά με τη φύση της απειλής άφησε πολλούς να υποθέτουν τη σοβαρότητα της εξέλιξης. Ο Τέρνερ αντιμετώπισε δριμεία κριτική, ακόμη και από μέλη του ίδιου του κόμματός του, επειδή δημοσιοποίησε τη γνώση της επιτροπής με μια ασαφή ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η ανάρτηση καλούσε τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να αποχαρακτηρίσει «όλες τις πληροφορίες» που σχετίζονται με την απειλή.

διάβασε και αυτό  Κλιμάκωση της Σύρραξης στην Χώρα Επιστροφή των Ελλήνων από την Αιθιοπία

Την Πέμπτη, ο Κίρμπι δήλωσε ότι η κοινότητα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών είχε «σοβαρές ανησυχίες» σχετικά με έναν ευρύ αποχαρακτηρισμό των πληροφοριών που σχετίζονται με την απειλή. Πρόσθεσε ότι η ιδιωτική δέσμευση, «αντί της άμεσης δημοσιοποίησης των πληροφοριών, θα μπορούσε να είναι μια πολύ πιο αποτελεσματική προσέγγιση».

 Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνώριζαν για την επιδίωξη της Ρωσίας να αποκτήσει αντιδορυφορική ικανότητα από «πολλούς, πολλούς μήνες, αν όχι μερικά χρόνια», δήλωσε ο Κίρμπι, και ο Μπάιντεν έχει ενημερωθεί σχετικά από την αρχή της θητείας του.

Είπε ότι μόνο τις τελευταίες εβδομάδες η κοινότητα πληροφοριών ήταν σε θέση «να αξιολογήσει με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη το πώς ακριβώς η Ρωσία συνεχίζει να το επιδιώκει».

Όσον αφορά το κατά πόσον οι πληροφορίες θα πρέπει να υποβαθμιστούν, ο Κίρμπι είπε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί μια αυστηρή διαδικασία και δεν θα την «ανατρέψει» η απόφαση του Τέρνερ να δημοσιοποιήσει την απειλή την Τετάρτη. Αρνήθηκε ότι η διοίκηση έδωσε το πράσινο φως στον Τέρνερ να δημοσιοποιήσει τις πληροφορίες.

Facebook Comments Box

Απάντηση