ΆρθραΠερίεργα

Utqiaġvik: Η ζωή στην πόλη της Αλάσκας που έχει συνεχόμενα σκοτάδι για 67 ημέρες

Το Ούτκιαγκβικ είναι η μεγαλύτερη πόλη του δημοτικού διαμερίσματος Νορθ Σλόουπ στην πολιτεία της Αλάσκας των ΗΠΑ. Βρίσκεται βόρεια του Αρκτικού Κύκλου και είναι μία από τις βορειότερες πόλεις του κόσμου και η βορειότερη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κάθε χρόνο η πόλη Utqiagvik, η βορειότερη , βιώνει μια πολική νύχτα, η οποία ξεκινάει στα μέσα Νοεμβρίου και τελειώνει στα μέσα Ιανουαρίου. Αυτό σημαίνει πως οι κάτοικοι της πόλης δεν βλέπουν το φως της ημέρας για δύο μήνες.

Η νύχτα στο (Barrow) Utqiagvik της Αλάσκας ξεκινά από σήμερα. Δεν θα δουν το φως του ήλιου μέχρι τις 23 Ιανουαρίου 2023. Αυτό συμβαίνει επειδή ο ήλιος δεν ανατέλλει βόρεια του Αρκτικού Κύκλου λόγω της κλίσης της Γης, μακριά από την πιο άμεση ακτινοβολία του ήλιου. Θα περάσουν 67 μέρες χωρίς ήλιο»

80 ατελείωτες μέρες από τον Μάιο

Η παρατεταμένη περίοδος σκοταδιού ξεκίνησε σήμερα. Στα μέσα Μαΐου, στην πόλη, ο ήλιος ανατέλλει και δε δύει ξανά για περίπου 80 ημέρες. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της πολικής νύχτας, ο ουρανός δεν είναι εντελώς σκοτεινός.

Το αστικό λυκόφως, το οποίο κυμαίνεται από έξι έως τρεις ώρες την ημέρα, επιτρέπει αρκετό φως ώστε να μπορεί κανείς να δει τα αντικείμενα έξω – αν αντέχει να βρεθεί έξω, με δεδομένες τις πολικές θερμοκρασίες, βέβαια. Το Βόρειο Σέλας και οι πανσέληνοι βοηθούν επίσης στο να φωτιστεί κάπως ο θεοσκότεινος ουρανός.

Το Utqiaġvik είναι μια από τις παλαιότερες κατοικημένες τοποθεσίες πόλεων στις Ηνωμένες Πολιτείες και τα αρχαιολογικά στοιχεία της ανθρώπινης κατοίκησης στην περιοχή χρονολογούνται από το 800 μ.Χ. Στη γλώσσα Inupiaq, το Utqiaġvik σημαίνει «το μέρος όπου κυνηγάμε χιονισμένες κουκουβάγιες», αλλά αυτό είναι μόνο ένα από τα είδη που παρέχουν τροφή στους ντόπιους για χιλιάδες χρόνια. Το κυνήγι και η συλλογή εξακολουθούν να είναι ένα μεγάλο μέρος της ζωής στην  Αρκτική Αλάσκα , και το εποχικό κυνήγι για φάλαινες, φώκιες, θαλάσσιο   καρίμπου και πάπιες παραμένει σημαντικό τόσο για παραδοσιακούς όσο και για οικονομικούς λόγους. Σήμερα, το Utqiaġvik χρησιμεύει ως κοινότητα κόμβου για μικρότερα απομακρυσμένα χωριά και ο πληθυσμός του περίπου 4.300 κατοίκων το καθιστά ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Αλάσκας.

διάβασε και αυτό  Ο ΣΥΡΙΖΑ ως ”ατύχημα” της ιστορίας

Παλαιότερα γνωστό ως Barrow, το επίσημο όνομα του χωριού άλλαξε σε Utqiaġvik το 2016. Οι κάτοικοι του χωριού ψήφισαν να αλλάξει το όνομα στο παραδοσιακό του όνομα Inupiaq.

 

Facebook Comments Box

Απάντηση